Несъбрани глоби насърчават хулиганите по пътищата

Несъбрани глоби насърчават хулиганите по пътищата | StandartNews.com

Алекси Стратиев е експерт по пътна безопасност, бивш шеф на КАТ. Пред "Стандарт" той коментира някои нови идеи по отношение на контрола върху шофьорите и по-ефикасните мерки за събиране на наложените глоби на нарушителите.

- Г-н Стратиев, какво е Вашето експертно мнение за идеята кметовете да могат да глобяват шофьорите нарушители в градовете и селата, тъй като в момента КАТ не смогва да се справи с превишената скорост по улиците?

- Идеята е малко екстравагантна. Иначе не е лошо и общините да се намесят, тъй като и в момента според Закона за движение по пътищата на тяхна територия те имат права да наказват нарушителите. Но примерно за София ми е много странно, че има едни хора, които контролират паркирането в "синя" и "зелена" зона, но те изобщо не се интересуват от автомобили нарушители извън въпросните зони. Мисля, че ще бъде много по-ефективна тяхната работа, ако те комуникират с "паяците" и с полицията, когато видят неправилно паркиране. Общините имат интерес от този контрол, защото глобите за паркиране отиват в техния бюджет, а не както при пътна полиция - в републиканския. Така че нека кметовете използват възможностите, които законът им сега им дава, преди да искат още правомощия.

- Частните съдебни изпълнители пък изявиха желание да събират глобите на шофьорите рецидивисти, които имат натрупани много актове. Мислите ли, че една такава мярка би била полезна?
- Това предложение доста отдавна сме го коментирали с Камарата на частните съдебни изпълнители. Аз доста пъти повтарям тази идея и я подкрепям изцяло, само че с условието тя да се прилага не само за големите нарушители, а за всички. Каква е ползата? В момента глобите се изпращат към НАП, която е държавна институция, т.е. там хората изразходват бюджетни средства - за заплати, за материали и т.н. Почти в рамките на 30-40 лева са разходите по събирането на една глоба. Представете си, че тя е в размер от 50 лева. Тогава просто няма смисъл да я събират. Освен, че има разходи, за за да си събере глобите чрез НАП, държавата има ограничен капацитет като служители. Обратното е при Камарата на частните съдебни изпълнители- освен глобите, които те ще съберат за бюджета, допълнително ще си сложат и своите разходи, които нарушителят ще трябва да плати. И второ - всеки един частен съдебен изпълнител би могъл да назначи неограничен брой свои помощници според обема на работа.
Така че, частните съдебни изпълнители ще се справят доста по-добре и ефикасно.

- Това са две от мерките, които имат за цел да дисциплинират нарушителите. Какво друго би могло да стресне шофьорите, които продължават да карат безумно по пътищата?
- Ефикасното събиране на глобите е една много сериозна опция да се намалят тези нарушения. Защото какъвто и контрол да има, колкото и да се увеличават санкциите, дори десетократно, при положение, че те не се реализират, нарушителите не усещат наказанието. Така се обезмисля и самият закон, както и всички институции, ангажирани да осъществяват контрол. Един катаджия, ако примерно за деня хване 10 нарушителя и наложи 10 глоби, а само 5 от тях се изплатят, фактически половината му работа е безсмислена.
И стремейки се да измислим и всякакви други варианти, включително и тази смешна история, че пътните полицаи трябва да имат постерминали и може би ще им се наложи да продават и винетки през тях, не бива да подминаваме едно добро решение за събиране на глобите от частните съдебни изпълнители.

- Но много хора ще кажат, че това несправедливо ще натовари нарушителите освен с глобата и с допълнителните разходи на частните съдебни изпълнители.
- Мерна ми се информация, че 50 млн. лв от шофьорски глоби не са събрани. Ако се съберат, те ще отидат за бюджета, за заплати, за помощи, за здравната и образователната система. Така че на първо място ще печели държавата, а пък който смята, че това е тежка мярка, тъй като тя води след себе си допълнителни финансови тежести, ще тича да си плати и ще си спести де факто разходите по това да му идва съдия-изпълнител.
А и нарушителите ще усетят, че има закон.

- Предстоят празници и много хора са планирали своите почивки. Какво бихте посъветвали всички, които ще пътуват ?
- Дай, Боже, по време на предстоящите празници да няма пострадали и жертви на пътя. И нека всеки, който пътува, преди да го направи, да преосмисли всички трудности, които би срещнал. Първото нещо, разбира се, е автомобилът да е изправен, но не на последно място е и необходимостта самият водач да се подготви. Голям проблем е, ако това са шофьори, които не ползват ежедневно автомобила си, а само от време на време. Това означава, че те ще тръгнат все пак с по-слаба подготовка и липса на опит. Най-важното са гумите, трябва да се провери също има ли достатъчно течност за чистачките, изправни ли са спирачките. Много е важно да се прецени добре времето. И задължително: Никакъв алкохол преди пътуване.

- Съветвате ли младите шофьори да не сядат зад волана около празниците ?
- Специално за зимата условията на пътя са много по-сложни. Затова е добре младите водачи
да намерят някакво безопасно място като полигон или паркинг, за да видят как се държи автомобила на заснежена или заледена в това време настилка. Неопитният шофьор ще остане
безкрайно изненадан, когато натисне спирачките и автомобилът не желае да спре, защото пътят е заснежен или заледен. Т.е. те нямат усета да управляват в такива условия, а това крие големи рискове.

- Как шофьорите да преценят времето за придвижване и маршрута си ?
- Много ми е трудно да кажа, защото ситуациите са различни. Все пак, ако има задръстване, нека да не предприемат рискови изпреварвания през аварийна лента по магистралите, заобикаляне на образувалите се тапи по непознати маршрути, където биха могли да бъдат непочистени и условията да бъдат още по- трудни.
Не е лошо шофьорите да имат термос с кафе или чай в колата, което по някакъв начин ще позволи попадането в задръстване да мине като една почивка. При движение шофьорите винаги трябва да спазват една по-голяма дистанция, защото все пак пътищата са влажни, заледени, заснежени. Друг съвет е да имат нещо топло в колата, като завивка, малка лопата в багажника, ако се наложи. Ако предприемете планинско пътуване, добре е да сложите и резервни вериги в багажника на колата, независимо от това с какви гуми сте.

- През какъв интервал от време трябва да правим почивки, докато шофираме?
- Много е относително. На това студено време не мисля, че почивката ще бъде толкова полезна. През лятото, когато са големи горещини, е хубаво човек да спира периодично, да слезе от автомобила, да се разтъпче, да се раздвижи малко
Сега през зимата е по-добре да се спре в крайпътни заведения или в бензиностанции, където човек може да консумира един чай или кафе. При движение повече от час, час и половина, е добре да има дори краткотрайна почивка, за 5-10 минути. Това е съветът ми - около час и половина шофиране да се редува с почивка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай