"Мис Национален отбор" трябва да има сърце за спорта

"Мис Национален отбор" трябва да има сърце за спорта | StandartNews.com

Участието ни на Евро 2004 ме вдъхнови за конкурса, разкри Маги Вълчанова

Продуцентът на конкурса "Мис Национален отбор" Маги Вълчанова разкри плановете си за предстоящия трети кастинг за момичета, които ще бъдат талисмани на държавните тимове по футбол, волейбол и баскетбол. Както е известно, от 2012 година България е единствената страна в света, която може да се похвали с такива "постове".

- Как се роди идеята за конкурса "Мис Национален отбор"?

- Това стана през 2004 г., когато аз самата бях неформален талисман на националния отбор по футбол и го придружих на Европейското първенство в Португалия. Тогава пътувах сама и се присъединих към част от феновете, които се случиха в моята група. В Португалия обаче намерих много приятели и всичко, което ми се случи на ЕВРО 2004, ме накара да се замисля за тази идея и да се опитам да я превърна в едно добро бизнес начинание.

- Как успяхте да превърнете тази идея в реалност?

- Това стана осем години по-късно - през 2012 г. След като се върнах от Евро 2004, положих много усилия да организирам риалити формат за избора на талисман на националния ни отбор по футбол. Това беше първоначалната концепция. След това към нея добавих и други два колективни спорта, значими за нашата страна - волейбола и баскетбол. За съжаление обаче тогава идеята ми остана нереализирана. През 2012 г. БНТ ме подкрепи и успях да реализирам проекта за първи път, а риалити формата, като част от селекцията за избор на талисмани за трите отбора (б.р. футбол, волейбол и баскетбол) успях да направя през втория сезон през 2014.

- Какви качества търсехте в момичетата, които впоследствие се превърнаха в първите живи талисмани на национални отбори?

- Може би в началото

търсех нещо подобно на себе си

тъй като имах успех като талисман, ако може да се нарече успех цялата международна публичност, която предизвиках с появата си на мачовете в Европейското първенство в Португалия. Разбира се, модата се променя много бързо и така попаднах на друг типаж момичета. Тъй като беше първият конкурс, не ми достигаха подходящи кандидатки и се свързах с агенцията "Ивет фешън", която ми изпрати някои от моделите си. Виктория Колева, която впоследствие стана Мис Волейбол бе от въпросната модна агенция. Първият конкурс "Мис Национален отбор" определено беше много труден за организиране. Обиколихме седем града. Критериите са по-отворени, няма строги изисквания за перфектни мерки, за височина и т.н, но се търсят и други качества, които да допълват външния вид. Имаше и пълнички, имаше и такива с не съвсем реална оценка за себе си, които не стават за талисмани, но пък за сметка на това демонстрираха високо самочувствие и правеха шоу. Най-важните качества, които трябва да притежават момичета, които се явяват на този конкурс са да имат сърце за спорта и да разбират отговорността, която тази титла носи.

В този проект има много социална работа

която започва след конкурса и продължава 2 години. Като цяло "Мис Национален отбор" промотира българските традиции или поне тези, които успяваме да интегрираме в нашата дейност и да рекламираме.

- Защо избрахте да правите риалити формат, а не обикновен конкурс?

- Основната причина е хората да знаят, какво се случва и какво развитие претърпява всяко едно от момичетата. Според мен това е много интересно за публиката. В крайна сметка чрез един риалити формат, хората могат да преценят реално момичетата. Дори някое от тях да не допада визуално на публиката, то може да спечели титлата заради съвсем различни качества. Не трябва едно момиче просто да е красиво, а най-важното нещо е да има сърце за благотворителни дейности. Международните конкурси за красота като "Мис Вселена" работят по подобен начин.

- Разкажете ни за първите три момичета, които станаха "Мис Национален отбор"?

- Те бяха избрани от жури, съставено от ВИП спортисти. Председател беше Стефка Костадинова, Георги Глушков беше от Баскетболната федерация, а в журито бе и тогавашният министър на спорта Свилен Нейков. Като цяло критериите за журито при нас са много строги. Най-важното нещо е, че

не може спонсор да избере

талисманите на националните отбори, а тежестта на избора пада върху отделните членове на федерациите. Журито се спря на Виктория Колева (волейбол), на Тереза Райкова (футбол) и Александра Богданска (баскетбол). След това тези момичета веднага започнаха да се появяват на публични изяви на своите отбори. Богданска например е била гост на пресконференция на един частен баскетболен турнир, който бе организиран от кипърци. Тереза Райкова много се стараеше, отборът на Любослав Пенев вървеше добре и всички се надявахме, че ще се класираме за Световното в Бразилия. В крайна сметка това не се случи, но момичето се раздаде. Ставаше много рано, пътуваше от Плевен и Пловдив (където учи), за да може да отиде и просто да полее вода на футболистите, преди да заминат, и да им пожелае успех. Най-професионално и най-добре подредено бе при Виктория Колева. Волейболната федерация организира по страхотен дори и големи международни събития като Европейското първенство през миналата година в София. Още със създаването на "Мис Национален отбор", федерацията много активно участва в дейностите, които една Мис трябва да върши. Приеха го като традиция, която трябва да се наложи, и я подпомагат. Запазиха си лъвчето, така че волейболният отбор си има и "лъвче" и жив талисман.

- Самите федерации как приемат "Мис Национален отбор"?

- Винаги има членове на федерациите в журито. Те си ги короноват, но разбира се, не участват в менажирането на момичетата. Те са продукти на "Рара Авис". Аз съм техен импресарио и им организирам ангажименти. Старая се да не разделям момичетата, гледам те да имат равни изяви, да натрупат известност, която след това да им помага при организирането на различни дейности. Някои момичетата стават по-известни, други не предизвикват чак толкова голям интерес.

- Какво може да ни кажете за следващия конкурс Мис Национален отбор? Работите ли вече по него?

- В момента работя по него. Мис НО се провежда на две години. Стартира през 2012 г. после 2014 и сега 2016 г. трябва да бъде третият формат (сезон). Много ми се иска конкурсът

да бъде разширен в частна телевизия

За мен това риалити е важно, защото показва на хората детайлите. През какво минават, как биват обучавани, докато станат готови да се изправят на голямата сцена пред ВИП журито ни. Това са любопитните детайли, от които хората се интересуват, а много рядко ги показват по телевизията. Има много интересни неща, които да се видят. А и така е редно, след като хората получават едни готови талисмани, те трябва да знаят как се е стигнало до това и колко много труд стои зад всяка една участничка. "Мис национален отбор" дава шанс на зрителите да проследят целия процес. Що се отнася до финала, вече споменах, че журито при нас не е случайно. Те или са представители на отделните федерации или са доказани спортни звезди в България. Спортът има право да избере своите талисмани.

- В България не е ли трудно да развиваш такъв проект?

- Напротив, мисля, че точно в България е мястото. Това все още е страната на неограничените възможности, въпреки че е много трудно. Толкова че е почти невъзможно. Нещата ми се случват с постоянно търсене на възможности. От 2012 аз почти нонстоп се занимавам с момичета, които са победителките. Те трябва да се популяризират, да имат дейности.

- Какви са плановете ви за близкото бъдеще?

- Новите талисмани ще хванат следващия цикъл за Световното в Русия 2018 г. Като цяло проектът точно така е замислен през 2 години за всички квалификации да има нов талисман. Дано футболът да се класира. Аз бих била щастлива и футболът, и волейболът, и баскетболът да се класират. Сигурно ще имам повече работа, но това ще е голяма радост за всички.

- И накрая - какво си пожелавате?

- Пожелавам си все по-хубави момичета и все по-отговорни, които да помогнат за развитието на този проект. И разбира се, една частна телевизия с професионален подход, която да застане зад формата и да даде шанс на българското.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай