Когато бягат инвеститори, вместо тях идват Гинки

Прекрояването на законите според всеки спешен случай не е добър знак, казва Иван Хиновски

Когато бягат инвеститори, вместо тях идват Гинки | StandartNews.com

Иван Хиновски е председател на Българския енергиен и минен Форум и директор в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия.
Заемал е редица отговорни държавни постове: член на държавната пускова комисия на АЕЦ "Козлодуй", директор на ядрена дирекция в „Енергопроект" (1998-2001) изпълнителен директор на НЕК (1997-1998), зам.-председател на Борда на АЕЦ "Козлодуй"(1999-2001)
Специализирал е в Италия, Франция, Канада, САЩ и Япония. Работил е като консултант за световни компании като „Уестнгхаус", „Сименс", „Фраматом", „Газ дьо Франс" и ЕБВР. Има над 40 години опит в управление на проекти в енергетиката.

- Г-н Хиновски, изненадващ ли е развоят на продажбата на българските активи на ЧЕЗ ?

- За хората от бранша, хем е изненадваща, хем не е. "ЧЕЗ груп" от 2 години бяха обявили, че продават акциите и активите си в България и желаят да напуснат страната заради други инвестиционни приоритети. Голямата изненада и големия пасив за държавата е, че никой реномиран купувач не се появи и не желае да дойде у нас. Което говори много лошо за инвестиционния климат в България.
Изненада е, че като купувач се появи тази дама Гинка Върбакова, която е много малко известна. Това е човек практически без всякакъв опит, което бих казал дори, че е скандално.

- Сделката предизвика голямо политическо напрежение у нас. Ако се тръгне към нейното разваляне, кой е най-лесният и реалистичен начин това да стане ?
- При сегашното законодателство може да се използват само нестандартни методи. Като, например, оказване на въздействие върху финансовите институции, които са поели ангажимент да кредитират купувача "Инерком".
Това обаче няма да е в полза на имиджа на тези банки. Защото тази информация ще излезе и на Запад и това веднага ще потекат спекулациите, че са политически зависими. А това вдига изключително рязко политическия риск на всички подобни операции за финансиране в България. Което пък ще бъде един голям минус за страната ни.

- За вас изненадващо ли е, че КЕВР няма лостове за въздействие върху този бизнес и подобни сделки, макар да се смята, че това касае националната сигурност?
- КЕВР има въздействие на фаза защита на експлоатационната, ремонтната програма и програмата за развитие на дружеството. Това става на етапа, когато лицензиантът се яви с програмата си с експерти. Втората, много важна част, са средствата, с които ще участва, дали са обезпечени. А в случая става дума за огромни средства, говори се за 320 млн. евро само за покупката. Това е най-голямото предизвикателство пред новия купувач. Защото това беше трудност и за "Енерго-про" навремето. Нужни са милиони, с които да се разработват ремонтните програми, експлоатацията, има и оперативен персонал за услуги, фактуриране и т. н.

- Как коментирате призива за спешни законови правомощия за КЕВР, за да може да реагира в бъдеще?
- Това може да се направи, в момента работя по един такъв проект. Но това също създава много негативен имидж в Европа. Защото означава, че законодателството ни се настройва допълнително в зависимост от всеки казус и скандал и се осъществява постоянно въздействие върху законите. Такива мерки са крайни, мерки
за последния час, а това не създава добър имидж за една правова държава.

- Какво би трябвало да направи държавата преди сключването на сделката, за да не се стига до подобни изненади и трусове?
- Нещата са много по-сложни, те са в дълбочина. Държавата и обществото трябва да сменят тона на говорене по отношение на инвеститорите. Не може срещу всички хора, които слагат тук пари да се обвиняват, че са колонизатори. Те ще избягат и на тяхно място ще дойдат Гинки. Друг начин няма. А появата на такава Гинка е знак, че нещата отдавна не вървят по нормалния начин. Един класен инвеститор като E.ON, избяга на втората година, когато видяха, че тук не може да се работи в прозрачни условия.
Не им се признаваха ремонтни и инвестиционни програми. Цената на електроенергията се ограничава нерегламентирано, извън правилата.
И германците от E.ON си вдигнаха чукалата и това беше огромен шамар за българската икономика като имидж. Същото с AES и "Ентерджи", която по-късно продаде на "ЕНЕЛ", а тя пък на "Контур Глобъл". С тях влязоха много инвеститори. Сега срещу американските инвеститори се говори колко са лоши. Вярно е, че договорите са несъвършени и бяха направени с много съмнения. Но това не значи, че трябва да се гонят такива инвеститори. Все пак това са последните две световни компании в българската енергетика.

- Каква прогноза ще направите за развитието на сагата с ЧЕЗ?
- Новият купувач Гинка Върбакова не може да направи сделката със 100 млн. лв. На нея й липсват 500 млн. лв. горе-долу. Всичко това означава, че има много питанки, които могат и да нямат реален отговор.

- Как ще коментирате идеята за реализиране на АЕЦ "Белене" с помощта на държавите от Западните Балкани?
- За мен това е нереализуемо с европейски финансиране. ЕБВР изобщо не финансира ядрени проекти, това е е извън приоритетите им. АЕЦ "Белене" би могла да стане единствено с експортен кредит, при положение, че докажат финансистите , че е изгодна и има място в нашата система. А аз не мисля, че това е така - на България такъв мастодонт не й трябва. Това ще бъде поредната енергийна катастрофа у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай