Фондът на "Дънди" върна в Крумовград младежи от Англия 

С отпуснатите от компанията по годишния договор 700 000 лева ще подменим старата ВиК мрежа, казва кметът на общината Себихан Мехмед 

Фондът на "Дънди" върна в Крумовград младежи от Англия  | StandartNews.com

* Наесен ще бъдат одобрени първите проекти, интересът е огромен

* С отпуснатите от компанията по годишния договор 700 000 лева ще подменим старата ВиК мрежа, казва кметът на общината Себихан Мехмед 

Пореден годишен рамков договор за инвестиции за 700 000 лева подписаха Община Крумовград и „Дънди Прешъс Металс". Подписите си под документа поставиха кметът Себихан Мехмед и председателят на ОбС Метин Байрамали, изпълнителният директор на минната компания д-р инж. Илия Гърков и оперативният й директор инж. Любомир Хайнов. Вложените нови средства през 2019 г. ще направят Крумовград и района още по-добро място за живот и работа и ще върнат интереса на младите хора към региона.
„Споразумението за инвестиции в обществото, което подписахме с община Крумовград, е вече традиция, която гарантира, че подкрепата на „Дънди Прешъс Металс“ за развитие на граничния район ще стане многогодишна“, заяви инж. Илия Гърков. „Това е четвърти пореден годишен рамков договор, в който приоритет са развитието на инфраструктурата и социални значими обекти в общината и близките до рудника селища. Благодарим на „Дънди Прешъс Металс“ за голямата подкрепа“, заяви на свой ред кметът на Крумовград Себихан Мехмед.

  
- Г-жо Мехмед , община Крумовград и „Дънди Прешъс Металс” сключиха поредния  годишен рамков договор за инвестиции в обществото. Отново ще бъдат подкрепени важни проектни предложения. Как става тяхното разпределение ?
-  Тазгодишният рамков годишен договор е съгласно меморандум, който подписахме през 2015 г. с „Дънди”. Всяка година фирмата дарява средства за общината, които приоритетно се разпределят за инфраструктура, водоснабдяване, култура, образование,здравеопазване, спорт.
Споразумението е вече традиция, която гарантира подкрепата на „Дънди Прешъс Металс“ за развитие на района. Проектите, които се финансират, са предложени от Община Крумовград и подкрепени с решение на Общинския съвет. По този начин искаме да повдигнем стандарта на живот в общината и да се развиват нещата по - добре за хората. 

- По-голяма част от средствата са за подобряване на   инфраструктурата. Кои обекти ще бъдат финансирани т. г. ?  

- Средствата т. г. приоритетно са за смяна на вътрешно - водопроводната мрежа специално в Крумовград. Ще започне смяна на ВиК мрежата на седем улици, от които за 4 вече имаме сключени договори за рехабилитация. Това са "Тракия", "Раковски", "Беломорска" и "Капитан Петко". Това са най-старите тръби, които дават най-честите аварии и най-много се отразяват на здравето на гражданите, защото са етернитови, азбестови тръби. Те са амортизирани, защото не се сменяни повече от 40 години. Предвидената рехабилитация на улици в града включва нов асфалт и бордюри.
Подписаният договор включва още 188 100 лв.за частично финансиране на изграждането на улица в
казармено – жилищния  район. И не на последно място, отпуснати са и над 30 хил.лв. за монтаж на пилони за улично осветление по съществуваща инфраструктура  в село Полковник Желязово.

- В договора е заделена и сума за инженерно проектиране и изграждане на музейна експозиция „Ада тепе“. На какъв етап са дейностите и кога евентуално музеят ще започне да посреща посетители?  

- Средствата са 35 400 лв. и ще са за проектиране с цел преустройство на помещения на част от сградата на Младежкия дом  или Общински детски център сега, който се намира в парка. Част от този център ще бъде превърнат в музей. Изложбената зала ще бъде в бившата сладкарница на Младежкия дом, там ще бъдат показани всички експонати  и археологията от Ада тепе с малко интерактивно представяне. Проектантите от София вече са на място и работят. Общината има и друг проект за довършване на третата част на парка, в който искаме да изградим велоалеи, скейтборд и музей на открито. 

- И тази година са предвидени средства за културни и спортни дейности.  Кои  читалища, танцови  клубове и спортни прояви  ще получат финансиране ?  

- Сумата е 43 000 лв. По 4 500 лв. ще бъдат предоставени  на Фолклорен  ансамбъл „Изворче”, който навърши 25 г., и на фолклорна група „Демет” за  участието им  в международен фолклорен фестивал Айвалък, Турция. Тук искам да допълня, че със съдействието  на "Дънди" ансамбъл „Изворче” направи за юбилея чудесен филм, който вече е качен в Ютюб и представя пред света богатството на нашите родопски гласове и таланта на нашите деца.  
 През тази година с по 2-3 хил.лв. ще бъдат подпомогнати читалище „Кирил и Методий-1952“ от Егрек за участие в 8-ми Балкански шампионат по фолклор „Жива вода“ в Хисаря и Пенсионерски клуб „Млади сърца“ за представяне на Национален фестивал в Бургас. Над 10 000 лв. финансова подкрепа ще получат танцовите клубове ”Ритмика”, „Жарава” и  „Китка” за участия в надиграване в Албена и международен фестивал. За отбелязване на 90-годишния юбилей на читалище „Бяло море“ в Черничево са отпуснати  2 000 лв. Същата сума е заделена за носии за танцовата група към читалище „Народни будители“ в Аврен.  С  4 000 лв. ще бъде подпомогнато провеждането на селищни празници в община Крумовград, 10 000 лв. са предвидените средства за концертна програма на традиционния есенен панаир „Сеид баба“ в  Крумовград. 
За участие във футболни турнири и първенства на ФК „Левски”(Крумовград) са  осигурени 5 000 лв.

- В допълнение по този  договор ще бъдат осигурени от „Дънди” още 500 000 лв. за подкрепа на МБАЛ „Живот+“ Крумовград. За какво конкретно ще бъдат изразходвани?

- Като всички общински болници и нашата е на ръба на оцеляване. С парите, които фирмата ще предостави, тя не само  ще добие друг облик, но ще помогне да задържим лекарите и медицинските кадри, от които имаме нужда.
И още нещо. Община Крумовград спечели проект по програма за  трансгранично сътрудничество България - Гърция за изграждане на медицински център, той вече  е готов и се намира в един от секторите на болничната сграда, която пустееше. Чакаме в скоро време приемателната  комисия. "Дънди" се съгласи да осигурява и средства за 2-3 лекари или по 7 хил. лв. на месец за медицинския център като медиците ще обслужват както работниците и служителите на фирмата, така и местното население. 
По меморандума очакваме да заработим и за профилактичните прегледи на възрастното население.

- Освен годишните рамкови договори между община Крумовград и ДПМ, златодобивната фирма ще инвестира 5 милиона долара за бизнеса на Крумовград. Проведе се и първата разяснителна среща на 9 април. Каква е целта на учредения Фонд за малък и среден бизнес ?  

- Това е фондът, за който аз като кмет на общината много настоявах да бъде включен в меморандума. 
Идеята е чрез него да се развие местния бизнес така, че след оттеглянето на „Дънди прешъс” да не се стигне до икономическа и социална криза.
Първата разяснителна среща за фонда в началото на април  в Крумовград премина при препълнена зала, присъстваха десетки хора. За финансиране могат да кандидатстват само фирми, регистрирани в Крумовград или физически лица с адресна регистрация в общината. При одобрение кандидатствалите за финансиране от Фонда ще получат 50 процента от небходимата сума за реализиране на проектите си като грант от „Дънди прешъс металс”, а останалите 50 %  – като банков кредит при облекчени условия. Одобрението на всеки проект ще става от Управителния съвет на сдружение между "Дънди" и Община Крумовград. 

За тази година компанията ще отдели за фонда 1 млн. долара. Очакванията са скоро да заработи и Център за техническа помощ  за желаещите да кандидатства за финансиране. В него желаещите  ще получават препоръки и указания, както и предварителна оценка за бизнес намеренията си.
Надяваме се през август или септември да бъдат приети първите проекти по Фонда за развитие на малкия и среден бизнес, а  до края на тази година те вече да бъдат финансирани и да стартира тяхната реализация.

- Какви са очакванията  на общината, има ли  вече заявен  интерес ?  

- Радвам се, вече  има интерес, дойдоха и първите кандидат-инвеститори. Съвсем скоро имах среща с млади хора, които от години живеят и работят в Англия. Чули за този фонд и споделиха, че имат желание да направят малка консервна фабрика. Откриване на малък цех за производство за елементи на климатици и разкриване най–малко на 5 работни места, предлага пък млад инженер. Всички това ме обнадеждава, има раздвижване и мисля, че нещата ще се случват. Районът ни е земеделски и най-вероятно постъпващите проекти да са точно в сферата на земеделието. Знаете, тютюнопроизводство намаля. Направих срещи с животновъди. Иска ми се с помощта на фонда да бъде изградена кланица в общината. След около две години у нас ще навлязат изискванията месото да бъде добито в лицензирани кланици и Крумовград трябва да отговори на това. А също и малка мандра. Ако тези идеи се реализират, това означава устойчиви  работни места. Апелът ми е, който и където и да е - има ли излишък от пари, да дойде да ги  инвестира в Крумовград !


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай