Да не спираме магистралата, а да преместим находките

Ценни са само една гробница и малка църква, които могат да бъдат разглобени, казва проф. Николай Овчаров

Да не спираме магистралата, а да преместим находките | StandartNews.com

- Проф. Овчаров, на извънредна сесия в петък Общинският съвет в Благоевград реши, че няма да има местен референдум за съдбата на археологическите разкопки край Покровник, за които се предполага, че са от древното селище Скаптопара. Това не даде отговор на въпроса дали ще останат разкопките или автомагистрала "Струма" ще минава през тях. Какъв е вашият коментар като един от водещите археолози у нас ?

- Сега разбирам за решението на Общинския свет и смятам, че разумът е надделял, защото това, което ставаше последните дни беше безумие. Група хора, които не са специалисти, и които отричат мнението на експертите, застанаха на една привидно гражданска позиция, която обаче е дълбоко некомпетентна.
Имам претенциите, че съм бил два пъти на този обект, където разкопките се ръководят от доц. Здравко Димитров, с когото съм работил дълги години на Перперикон, така че много добре познавам неговите качества. Затова знам за какво става дума. Държа да обясня, за да могат хората да бъдат наясно. Става дума за селище от късно римския период, чиято периферия трябва да засяга трасето на магистралата. Периферия, казвам го ясно и точно. Изглежда, че селището е било доста по-голямо, обхожданията на археолозите по склона, който е непосредствено до него показва, че там се развива основната част на Скаптопара. Това, което сервитутът на магистралата засяга, е сравнително незначителна част, малък процент от голямото селище. Освен това, в него няма някакви кой знае какви забележителности. Има три обекта, които си заслужава да бъдат експонирани. Останалите са споени с кал, много ниско запазени и нямат абсолютно никаква историческа стойност. Въпросните три обекта са гробницата, банята и една неголяма църква. Доколкото стана ясно през последните дни, когато бъде построено трасето, то няма да засегне банята, т.е. тя може да бъде експонирана на място. Що се отнася до гробницата и до църквата, те могат съвсем лесно да бъдат пренесени в близост и да бъдат експонирани. Това е решението, което предлагаме всички ние, защото всяко друго е неизпълнимо за мен. И тези глупости, които се изприказваха, че преместването на трасето на АМ "Струма" за да заобиколи разкопките би струвало само 4,5 млн. евро, просто не е сериозно. Ясно е, че трябва да се промени трасето с няколко десетки километра, за да може това да се случи, което ще оскъпи много повече проекта.
Специалистите обясниха също, че инженерно не е възможно да бъдат изградени някакви съоръжения от типа да минава магистралата отгоре или отдолу. Единственият реален вариант е да се преместят гробницата и църквата.

- Няма ли да се повредят археологическите обекти при преместването?

- Няма. В световната практика има преместване на цели грандиозни комплекси. Ще дам пример с храма на Рамзес Втори, който беше преместен на няколкостотин метра разстояние, за да се изгради Асуанския язовир. Става дума за статуи и за храмове, високи по 30-40 метра. Така че такива неща са правени многократно, включително и в България. Елементарно е от гледна точка на реставрацията да се разглобят тези паметници и да бъдат сглобени на съседно място.

- Какво представлява селището Скаптопара според разкритията до момента ?

- Доц. Димитров няколко пъти го нарича "римско село". Скаптопара звучи благозвучно и хората си казват, че това е някакъв грандиозен град. Всъщност на около километър от това място, на което в момента работи доц. Димитров, е намерен надпис преди няколко десетилетия и се говори за тържището Скаптопара. Просто там са се събирали хора в определени дни на годината и се е извършвала търговия, продавали са се животни и т. н. Изобщо не може да говорим за някакъв голям град. Дори некомпетентни хора трябва да го разберат това нещо.

- До кога ще продължат разкопките там?

- До 20 юли по план трябва да завършат. Това са седеммесечни изключително мащабни разкопки. Само в тях държавата е вложила между 2 и 3 милиона лева. Искам да кажа още нещо, понеже се появиха много снимки с дрон отгоре. Действително, ако човек не знае за какво става дума, вижда нещо изключително впечатляващо, едни прави, хубави редици и т.н. Това обаче са археологическите квадрати, които научният ръководител е оставил. Всъщност това, което се вижда като прави кутийки са землени насипи, по които се изкарват количките с пръст. Самите зидове са отдолу под тях и те са почти незабележими от дроновите снимки. Но наистина като погледнеш от 100 метра и си казваш: леле, какво чудо ! А всъщност това са контролните профили, които са оставени от археолозите.

- Очаквате ли в предстоящите два месеца разкопки да бъде открито още нещо ?

- Може би ще излезе нещо, но в общи линии доц. Димитров вече е слязъл на такива нива, при които е ясно какво има отдолу. Според него горе-долу това са нещата, които ще излязат, с което съм съгласен.
Още, когато се започваше трасето на магистрала "Струма", ние знаехме, че ще имаме доста сериозни проблеми по простата причина, че това е един много древен път покрай река Струма и там са фиксирани страшно много и интересни обекти. Още преди три години при Мурсалево излезе, пак доц. Димитров ръководеше разкопките, една много хубава римска вила, която беше демонтирана и камъните преместени встрани. Излезе и едно праисторическо селище, което проф. Васил Николов разкри. Тогава се взе решение някои части от тези паметници да бъдат експонирани край Кочериново, което обаче не е направено до този момент. Но това не е проблем нито на археолозите, нито на държавата, а на местната власт. Моята препоръка е да не протестират, а да се пораздвижат малко общините и да осигурят средства за продължаване на разкопките. Това са нормални неща. В Кърджали и в Търговище копаем с общински пари, гласувани от Общинския съвет за редовни археологически разкопки.

- Не се ли е знаело предварително, че на трасето на магистралата ще има много археологически находки ?

- От 1974 г. се знае. Какво да направят? Това са обекти, които са на трасето на магистралата, и за тях се знае предварително, че ще бъдат унищожени. Благоевградската общественост също е знаела, че находките в тази част, по която минава магистралата, ще бъдат унищожени. Затова не обичам и никога не съм участвал в тези спасителни разкопки, защото мен би ме боляло сърцето да изкарам това нещо и да виждам после как булдозер го разрушава. Факт е обаче, че трябва да се правят такива неща.
Много неща се унищожават и в градската среда.
В центъра на София експонирахме част от Ларгото, но през последните 100 г. в столицата са унищожени страшно много паметници.
Дори и в Рим, когато през 60-те години се прави тази прекрасна мрежа от днешните булеварди,
са унищожени 3 от 9-те форума на древния град. Няма начин. Нещо трябва да се жертва, за да може да се измени. Хората живеят в съвремието, а не в миналото. Каквото може да се запази, но не всичко може да бъде запазено.

- Да очакваме ли нови разкрития на Перперикон ?

- За Перперикон, който копая 19-а година, имаме осигурено финансиране от близо 250 хиляди лева от държавата и общината. Знае се, че това е един от най-посещаваните археологически обекти в България. Дори през март, когато валеше сняг, приходите от билети и от паркинг само бяха около 5 хиляди лева. Така че очакваме една силна година. Вече от две години разкопаваме Южния квартал на Перперикон, след като преди две години завършихме Акропола напълно. И тази година ние ще свържем, живот и здраве, Южния квартал с Акропола и с двореца светилище и ще стане нещо много импозантно, защото практически се отварят огромни площи от стария град. Целта ни е да разкрием колкото може повече от този град. Там се действа и именно редовните разкопки го позволяват, планомерно. Човек може да си направи план за годините, а не да бърза да се намести и да работи само в сервитута, в място където минава съответната магистрала, газопровод или нещо друго. През месеците юни, юли, август и септември ще се работи на Перперикон. Другият голям обект, който тази година ще го интензифицираме много е античният и средновековен град Мисионис край Търговище. Или, както го наричам малко журналистически, "Северният Перперикон", защото има даденостите на истинския Перперикон. Досега ние копаехме с пари от държавата и от общината и от спонсори, около 50 хил. лв., сега обаче правителството отпусна 100 хил. лв. целева субсидия. Така че със 150 хил. лв. ще се направят едни много по-мащабни разкопки и този много важен град, открит преди 70 г от моя баща, покойният проф. Димитър Овчаров.
Местните хора много разчитат на това нещо. Аз съм израснал в Търговище като дете, смятам го за роден град, въпреки че съм роден във Велико Търново. Съвсем малък съм бил, когато моите родители са преместили там и може би това причината в понеделник да получа званието "почетен гражданин на Търговище". Това са моите планове за тази година. Но сега за археология не мисля толкова много, защото в момента с проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет изпълняваме прочутия проект "Мисия България". Два месеца вече сме в чужбина. Аз съм много доволен, независимо ,че сме доста уморени. Обиколихме седем от десетте планирани държави. Предстои ни в края на месеца последният лъч - средна Европа и Западните Балкани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай