Черният дроб боледува тайно

Черният дроб боледува тайно | StandartNews.com

Най-големите новости в хепатологията през последните години са при лечението на хепатит С, казва още проф. д-р Искрен Коцев

Световната здравна организация обяви, че тази година Световния хепатитен ден - 28 юли ще бъде фокусиран върху предпазването от вирусни хепатити. В света около 400 милиона души страдат от хепатит В и С, един милион и половина от тях умират всяка година от усложненията на тези болести. От друга страна, в днешно време превенцията на хепатитите е възможна, както и тяхното лечение, посочва проф. д-р Искрен Коцев, д.м.н. е ръководител на Клиниката по хепатогастроентерология към УМБАЛ "Св. Марина" - Варна.

- Има ли нужда от Световен ден за борба срещу хепатита?

- Въпросът е риторичен. Днес черният дроб е подложен на всякакъв вид агресия ? вирусна, алкохолна, токсична, хранителна, медикаментозна, химична. Черният дроб е централния метаболитен орган на човека и има твърде много функции - детоксична, синтез на белтъци, хомеостаза на кръвната захар, производство и секреция на жлъчка, метаболитна, синтез на кръвосъсирващите фактори и много други. Този важен орган, за съжаление, не дава алармиращи симптоми при хроничното му увреждане. Алармиращите симптоми - болка, жълтеница и неразположение, се появяват при остри състояния или в твърде напреднала фаза на хроничните чернодробни болести, когато е твърде трудно, а понякога и късно, за ефективно лечение. При хроничните чернодробни увреждания на практика няма симптоматика. Световният хепатитен ден ни напомня да си направим поне един път годишно скрининговите изследвания за чернодробната функция - общодостъпни и евтини.

- Как протичат вирусните хепатити?

- Цялата верига на хроничните чернодробни увреждания протича по следния сценарий: първоначално увреждане (например инфекция с хепатитен вирус В или С), последвано от остър хепатит (евентуално, но невинаги), хронификация на процеса - хроничен хепатит, напредваща фиброза и накрая чернодробна цироза. Ако пациентът преживее усложненията на чернодробна цироза, то последната спирка на този дълъг процес е първичният чернодробен рак. Тази верига може да бъде стопирана на всяка една от нейните брънки - чрез предпазване, ваксинация или лечение.

- Кои са най-честите хепатити и чернодробни увреждания у нас?

- Все още най-честото чернодробно увреждане е свързано с алкохолната (зло)употреба. Голям е броят на чернодробните цирози възникнали след хронична алкохолна употреба, а също и острите алкохолни хепатити. Наложително е в България да се въведат Европейските правила и норми за алкохола - ограничения на предлагането по време и място, повишаване на изискванията към търговците на алкохол, редуциране или дори спиране на нелицензираното производство на алкохол в домашни условия и съответна ценова политика.

- Какво е новото при вирусните хепатити?

- Най-големите новости в хепатологията през последните години са при лечението на хепатит С, който се предава основно по кръвен път. Вече можем да твърдим категорично, че хепатит С е напълно лечим. До скоро се лекуваше с комбинация от пегилиран интерферон и рибавирин за 6 до 12 месеца. Днес са налични противовирусни средства в комбинация от два или три медикамента, които противодействат на различни стъпала на вирусната репликация и бързо довеждат до нейното спиране и изкореняване на вируса. Предимство е, че новите медикаменти се приемат през устата. Лечението на хепатит С и пълното му излекуване е един от най-големите успехи на съвременната медицина. В целият свят има около 180 милиона хронично инфектирани, а в България - около 110 000. Ако не се лекуват, те също минават по гореспоменатия път и достигат до цироза и първичен чернодробен рак. Прогнозата им се влошава при захарен диабет, затлъстяване хемосидероза, прием на алкохол и др. Честота на първичния чернодробен рак при тези болни достига 5% годишно. Лечението им днес би спестило много средства на осигурителната система в бъдеще.

- Можем ли да се предпазим от хепатита?

- Основните видове хепатити, засягащи най-много хора, са А, В и С. Хепатит А се разпространява чрез приетата храна или вода, замърсена с фекалиите на инфектиран болен. Описани са и случаи при консумация на сурови миди и мекотели. Хепатит А-вирусът причинява остър хепатит и не хронифицира. Обикновено преминава за няколко седмици. Добрата хигиена и санитарни правила, както и приемът на проверена и сигурна храна и вода, са пътят към предпазване. Има и ваксина срещу хепатит А.

Хепатит В се предава по полов, кръвен и вертикален път (от инфектирана майка на дете по време на раждането). Предпазването включва ваксинация, която се прави на три или четири пъти. В България се извършва на всяко новородено дете от 1992 г. Предпазването от хепатит В включва също използването на презервативи, на еднократни инжекционни игли и спринцовки, както и индивидуални четки за зъби, самобръсначки, нокторезачки.

Липсва към днешна дата ваксинация срещу хепатит С, но все пак предпазните мерки включват неизползването на общи игли, четки за зъби, самобръсначки или нокторезачки. Татуирането и пиърсингът представляват висок риск за инфектиране с хепатит В и С.

- Възможно ли е лечението на хроничния хепатит В в днешно време?

- Днес се използват два типа лекарства при хроничен хепатит В пегилиран интерферон и нуклеозидни аналози. Те спират процеса на възпаление, потискат до нула размножаването на вируса, стопират развитието на фиброза по пътя към цироза и позволяват на пациентите да живеят нормален живот. Проблемът е в хроничната употреба на тези медикаменти. Все още се търси средство, което да позволи пълното изкореняване на инфекцията при пациентите, инфектирани с хепатит В.

10-ТЕ ЗАПОВЕДИ НА ХЕПАТОЛОГА

Предложени от проф. д-р Искрен Коцев

Ако искате да запазите черния си дроб здрав през целия си живот, направете следното:

1. Един път годишно си правете изследване за хепатит В, хепатит С, кръвна захар, холестерол, триглицериди, трансеминази и ехография на черния дроб.
2. Направете си ваксинация срещу хепатит В. За да разберете дали имате имунитет, трябва да се изследвате след това за наличие на антитела срещу повърхностния антиген на хепатит В вируса.
3. Не употребявайте алкохол. Хранете се здравословно - не злоупотребявайте с мазнини и захар, не употребявайте химически консервирани храни. Поддържайте нормална телесна маса (нормалният индекс за телесна маса е от 18 до 25).
4. Не се татуирайте и не си правете пиърсинг.
5. Правете безопасен секс ? с презерватив (половият път е основен за пренасяне на хепатит В). Спазвайте биоетика - преди полов контакт се изследвайте за хепатит В, хепатит С и СПИН. Изисквайте същото и от партньора (партньорката) си.
6. Не позволявайте провеждане на инвазивно изследване и лечение освен с еднократни и/или стерилни приспособления - инжекции, ендоскопии, операции и др.
7. Изисквайте от Вашия зъболекар използването на лични (само за Вас) и стерилни приспособления за зъболечението Ви.
8. Изисквайте спазването на строги хигиенни правила в козметичните и фризьорските салони.
9. При инжекционно или болнично лечение, изисквайте използването на еднократни, а не лични приспособления.
10. Изисквайте висока комунална хигиена, спазвайте добра лична хигиена (лична четка за зъби, лична бръсначка и т. н.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай