Благоевград ще има нова голяма църква

Благоевград ще има нова голяма църква | StandartNews.com

Ще се боря за трети мандат, казва кметът Атанас Камбитов

 

АКЦЕНТИ

Ремонтът на площада беше неотложен, всичко се изпълнява в срок

На улица „Марица" се подменя ВиК-мрежата, която е на над 50 г.

Депото ще бъде готово в края на 2018 г.

Учебната година ще започне с много подобрения за децата

Който иска, може да кандидатства с проект за минерална вода

--------------------------------

- Г-н Камбитов, в Благоевград се реализират множество проекти, обновяват се обекти, включително и центърът на града. Безспорно това има своите плюсове, но води и до известно неудобство. Кога ще приключат ремонтите?
- Решаваме проблеми, които стоят десетки години пред хората в Благоевград – не само в центъра, но и в кварталите. Ремонтират се улици, площад, тротоари, изграждаме социални жилища. Ако бездействаме, ще критикуват, когато се върши работа, отново има недоволни. Предпочитам да работя и да правя нещо за града, а не да стоя със скръстени ръце. И вкъщи, когато правите ремонт, има неудобства. Просто е необходимо търпение и разбиране. Уверявам благоевградчани, че осъществяваме непрекъснат контрол. Няма забавяне на нито един проект, който се изпълнява в момента от община Благоевград. Абсолютно всички инфраструктурни обекти се изграждат в срок. Ремонтните дейности на площад „Георги Измирлиев" ще приключат до края на октомври. Работата по обновяване на площадното и подплощадното пространство ще завърши дори по-рано от крайния срок. Много се изговори, че ремонтът бил ненужен. Оказа се обаче, че не само е необходим, но дори е неотложен. Навсякъде под плочките има огромни кратери, които крият опасност. Представете си какъв риск е, когато на площада се съберат по едно и също време 35 000 души. Затова този ремонт бе толкова необходим. В момента текат усилени ремонтни дейности по този проект, поставят се нови плочки, прави се хидроизолация. След реализирането му площадното и подплощадното пространство ще бъдат изцяло обновени, като в същото време ще бъде запазен архитектурният им облик. Ремонтът на улица „Марица" е със срок на изпълнение от 180 дни, ще приключи най-късно до края на тази година. Там се извършва подмяна на ВиК-мрежата, която е на повече от 50 години и е амортизирана. На улицата ще бъде положена асфалтова настилка, предвидено е изграждане на енергоспестяващо улично осветление и озеленяване. Ще бъдат премахнати опасните дървета в района и на тяхно място ще бъдат засадени нови, които ще ни осигурят безвъзмездно от Югозападното държавно предприятие. Спазват се всички срокове и при изграждане на шестте улици в IV микрорайон, където ще бъдат изградена ВиК-мрежа, пътна настилка и тротоари.
- На път е да бъде решен и още един дългогодишен проблем – този с депото. На какъв етап от строителството е?
- Изграждането на депото също върви в срок и към момента не се очаква забавяне. То ще бъде готово до края на 2018 година. Истина е, че липсата на действащо депо е сред сериозните проблеми за общината. Съвсем в началото на първия ми упраленски мандат бяха направени стъпки за задействане на процедурата. Успяхме преди години да спасим проекта. После обаче неправителствена организация обжалва решението за одобрение на ОВОС. Това ни забави с почти две години. Поради изчерпване на ресурса на депата в Разлог и Сандански, където извозвахме отпадъците, от 3 септември сметта се извозва до депото в Костинброд. Самото извозване и депонирането на боклука не се оскъпява.
- На дневен ред е и прокарването на водопровод за минерална вода до частен хотел и общинския плувен басейн в кв. „Еленово". Всеки ли може да получи право на ползване на минералния ресурс?
- Категорично - всеки, който желае, може да кандидатства и да ползва минерална вода, докато има свободни количества. Колкото до прокарването на минерална вода до въпросния хотел и общинския басейн, искам да уточня, че договорът за изграждането на водопровода е много изгоден за Община Благоевград. Този проект е добър пример за публично-частно партньорство. Общата му стойност е 643 000 лева. От тях частният инвеститор плаща 343 000 лв., а общината – останалите 300 000 лева. В същото време обаче за басейна в хотел „Езерец" ще се ползва дебит от само 1,09 литра в секунда минерална вода, а за общинския басейн – 4 литра в секунда. Това означава, че ние ползваме 80% от дебита, а плащаме по-малко от половината сума за изграждането на трасето. Освен това частният инвеститор поема за своя сметка обновяването на резервоара във Владишкото, както и смяната на помпите. Знаете, че дълги години минералната вода изтичаше по улиците, сега ще я ползваме за развитието на туризма. Общината ще печели и по 20 000 лева на година от концесионната такса, която ще плаща собственикът на хотел „Езерец". Отново казвам, всеки, който желае, може да кандидатства и да ползва минерална вода, докато има свободни количества. Плановете ни са част от нея да захранва и басейна в 11-о ОУ „Христо Ботев", който ще бъде ремонтиран и се очаква да заработи през следващата година.
- На прага сме на новата учебна година. Наред ли е всичко с ремонтите в училищата и детските градини?
- По традиция обновяваме пътните маркировки в районите на учебните заведения и детските градини преди 15 септември. За първия учебен ден всичко ще бъде готово. Учебната година ще започне нормално и с много подобрения за децата на Благоевград. На много места е подобрена материалната база. За училищата само от МОН имаме между 500 и 700 хиляди лева. Учебната година в V, VII, IX, XI, СОУИЧЕ ще започне с обновени детски площадки и физкултурни салони. Природо-математическата гимназия има обновен двор. В Професионалната гимназия по туризъм също е извършен наложителен ремонт, ремонтираме и Помощното училище. Ремонтът на детски градини и детски ясли върви в срок. Около 618 деца ще бъдат приети в забавачките. Направихме обследване на детските площадки и всички се ремонтират. Изграждаме и две нови - на улица „Цар Симеон", в близост до булевард "Кирил и Методий", другата е в празното пространство на улица „Хилендар"№ 1, тя е финансирана от евродепутата Андрей Новаков. Предстои изграждане и нова спортна зала за НХГ в Междуучилищния център за ТПО, обновяваме Детска градина „Вечерница", Благоевградската професионална гимназия също е един от завършените проекти по програма на ЕС. Готов е физкултурният салон, както и работилницата към гимназията и трябва да насрочим дата за откриването им.
- Катедралният храм в града се нуждае от спешен ремонт. Имате ли план за действие по решаването на този проблем?
- Обмисляме вариант, в който Община Благоевград да помогне на Църковното настоятелство на катедралния храм „Въведение Богородично" за осигуряване на финансови средства за ремонт на светата обител. Смятаме да кандидатстваме с общ проект с Църковното настоятелство във Фонда на фондовете, тъй като само общината няма как да е бенефициент. Уточняваме детайлите по проекта с Неврокопския митрополит Серафим. Имам уверение, че до дни на общината ще бъде предоставен проект за изграждане на втора голяма църква в Благоевград. Тя ще бъде построена в района на бившата казарма, където Министерството на отбраната прехвърли собствеността на част от терена на община Благоевград. Частен инвеститор е осигурил парите, ако всичко е наред, то до края на годината трябва да се направи първа копка на строежа на църквата. Общината е готова с проект за ремонт на сградата на Народно читалище „Никола Вапцаров-1866" и Камерна опера на стойност 1 170 000 лева.
- Малко повече от година има до местните избори. Готов ли сте с решение дали ще се борите за трети кметски мандат?
- Може спокойно да напишете: Камбитов категорично ще се кандидатира през 2019 година за кмет на Благоевград и ще се бори за спечелването на трети кметски мандат! По-нататък гражданите на Благоевград ще решат. Глас народен, глас божи. Много хора напоследък се интересуват от този въпрос, доста от тях дори се притесняват дали ще се кандидатирам за трети мандат. Обикновено се старая да го казвам по-дипломатично. Но явно оставам неразбран. Ще се кандидатирам, защото доста неща направихме с моя екип за общината, но има още много работа. Имаме ясната визия как това може да се случи. Разчитам на екипа си, на цялата общинска администрация. Тук е мястото да заявя, че вече няма да позволя на никой да хвърля безпочвени обвинения, недоказани твърдения за каквото и да е, свързано с работата на общинската администрация. Защото по този начин се обезсмислят усилията на огромен брой хора и се опорочава техният труд. Не може така. В община Благоевград работят 187 човека, повече от 2/3 от тях са млади хора. Не може да идват и да казват: Кмете, ние работим, даваме всичко от себе си, а еди-кой си излиза и казва: Вие сте корумпирани и некадърни. Който твърди тези неща, ще трябва да ги доказва в съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай