Бизнесът дава стипендии на бъдещи минни специалисти

Компании изпращат студенти да учат при нас, казва проф. Любен Тотев

Бизнесът дава стипендии  на бъдещи минни специалисти | StandartNews.com
  • Добивната индустрия е гръбнакът на българската икономика, има работни места, при това добре платени

  • Компании изпращат студенти да учат при нас, казва проф. Любен Тотев

Проф. д-р инж. Любен Тотев е ректор на Минно-геоложки университет и председател на Съвета на ректори в България. Автор е на над 150 научни и научно-приложни разработки, статии, доклади, патенти учебници и учебни помагала.Той е един от основателите на специалността и катедрата по „Подземно строителство“. През 2010 г. е избран за член на Управителния съвет на Българска Минно-геоложка камара, а от 2015 г. е избран за Заместник-председател на БМГК.

- Професор Тотев, какъв е интересът към Минно-геоложкия университет тази година? Кои са най-търсените специалности?

- По традиция при нас идват предимно кандидат-студенти от регионите, където има развита добивна промишленост. До момента сме приели около 83-85 на сто от утвърдения прием за годината за редовно и задочно обучение в бакалавърска степен. Най-търсени и най-желани специалности са маркшайдерство и геодезия, подземно строителство, екология и опазване на околната среда, в последно време има интерес и към биотехнологии. По-малко има интерес към едни, според мен, много хубави специалности като хидрогеология и инженерна геология. Важна специалност, но интересът е по-малък. Същото важи и за приложна геофизика. Но все пак има време до започването на учебната година, така че интересът би могъл да се промени. Имаме време и възможности да приемем още студенти.

- Вие работите много добре с бизнеса. Каква е формулата за това?

- Контактът бизнес – университет е традиция при нас. И това се дължи на факта, че Минно-геоложкият университет е единственият, който подготвя кадри за добивната индустрия. Другото важно нещо е, че ръководителите и собствениците на почти всички компании, било големи или малки, по някакъв начин са свързани с университета ни – или са го завършили, или са се докоснали до него, и това улеснява нашите взаимоотношения. Освен това, ние се стремим като университет да се нагаждаме максимално близко до реалното днешно състояние на техниката и технологиите. Гъвкави сме, малък университет – както се казва, бутиков. И заради това сме в състояние да правим промени в учебните си планове и програми. От друга страна, бизнесът отвръща по подобаващ начин със стажантски програми, с даване на стипендии за успех, със закупуване на нова 

апаратура, която студентите да ползват. По този начин, когато отидат на работа там, те могат да я ползват без притеснение, защото фирмите купуват всичко най-ново. Подпомагат ни и за някои ремонтни работи в университета. Много положително е и това, че бизнесът е част от нашето настоятелство – Геотехмин, Дънди Прешънс, Асарел, Каолин, Булгартрансгаз.

Въобще бих казал, че ние сме за пример в отношенията висше образование – бизнес.

- А как се реализират студентите Ви? Какъв процент започват работа в тези компании?

- На този етап, и дано така да продължава, добивната индустрия е гръбнакът на икономиката на България. Има работни места, при това добре платени. Който желае да започне работа в тази сфера, може да си намери място. Освен това, имаме една сравнително немалка част студенти, които са изпратени от самите компании. Те са поели ангажимента да се обучават при нас и да се върнат да работят там. Заплатата в нашия сектор не е като в ИТ сектора, но все пак съгласно рейтинговата система на университетите сме в първите десет по стартови заплати.

- Какво представляват стажантските Ви програми?

- Всички компании, с които работим, предлагат стажантски програми, които започват след втори курс, когато студентите са придобили представа защо са дошли при нас и какво искат да учат. Задължителният стаж е три седмици, но тези, които участват в стажантски програми, карат по-дълъг стаж. И това е по тяхно желание – защото, от една страна, научават нещо ново, правят стаж, а получават и заплата.

- Имате ли такива, които се реализират и в чужбина?

- Да, това са хора, които предимно са завършили техника и технология на сондирането, както и транспорт на нефт и газ. Всъщност една от търсените специалности е газова, горивна и пречиствателна техника. Много добре се реализират в чужбина и геодезистите, както и минните инженери.

- Как се развива научната дейност в Минно-геоложкия университет?

- Благодарение на контактите ни с бизнеса научно-изследователската дейност в нашия университет е застъпена много добре, защото ние участваме в много от практическите задачи, които трябва да се решават в нашите компании – и на „Минстрой Холдинг“, и на „Асарел медет“, и на „Геотехмин“, и на „Елаците“, и на „Дънди прешънс“. Търсят ни, убедени са, че можем да решаваме техните проблеми, а по този начин ползата е двустранна.

- Министърът на образованието Красимир Вълчев предложи пред Съвета на ректорите някои основни промени в Закона за висше образование. Как гледате на тях?

- Съветът на ректорите гледа положително на тези промени, защото сме участвали в тях. Като свое лично мнение бих споделил, че намирам малко в повече това да се сключва договор между министъра и ректорите, защото има достатъчно много други начини и лостове, чрез които да се упражнява контрол. Но това вече зависи от гледната точка. Промените, които ще се направят, смятам и ми се иска да доведат до по-добро.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай