Бенчо като Тръмп не се приема у нас

Бенчо като Тръмп не се приема у нас | StandartNews.com

Според българския манталитет политикът трябва да е гол и бос, иначе е крадец, казва шефът на червените общински съветници в Бургас Евгений Мосинов

 

Евгений Мосинов е председател на групата общински съветници на БСП в местния парламент в Бургас. Вчера тя се разграничи публично от своя колега Бенчо Бенчев заради връзките му с Димитър Желязков-Митьо Очите. „С оглед на създалата се ситуация около Бенчев, той не представлява политиките и интересите на БСП в органите на местно самоуправление на община Бургас", заявиха от червената група.
Червените все пак проявяват и известно снизхождение, като му дават възможност той сам да реши дали да напусне местния парламент.

 

АКЦЕНТИ

* Работили сме добре с него и затова му простихме гафа с "Ролс-Ройс"-а

* Бенчев никога не е декларирал общ бизнес с Димитър Желязков

* Скандалът постави въпроса имат ли място богатите хора в политиката

* Ако беше от ГЕРБ, Бенчо вече щеше да бъде изгонен и накаран да се покае


- Господин Мосинов, изненадан ли сте от ситуацията, в която се оказа Вашият колега, общинският съветник Бенчо Бенчев ?
- Категорично лично съм изненадан. Следя случая още от първите новини в събота. Дори първоначално мислех и очаквах, че се касае за фалшива новина.
- От какво точно се изненадахте - от това, че е бил заедно в Турция с Димитър Желязков-Митьо Очите?
- Изненадах се, че са заедно там. Чета и слушам по медиите неговите версии - оказало се е, че е случайно. Това е възможна версия и ситуация. И за него като човек с ангажименти в политиката. Дори да приемем, че Бенчев е помагал на Димитър Желязков, укривателствал е, по смисъла на закона, твърде показно се получава. Което ме навежда до мисълта, че част от неговите обяснения са логични и възможни. Понякога такива невероятни или наивни версии също се оказват истински. Това е въпрос, който разследването ще установи. Бенчев си има своята защитна теза и явно ще си я отстоява.
- Сега обаче всички питат как може човек като Бенчев с такава позиция в БСП да е свързан с
криминален герой като Митьо Очите ?
- Бенчо може би не е отчел, че когато се занимаваш с политика и си публична фигура, трябва да имаш не едно, а две наум, особено в държава като България. Хората са много взискателни към политиците си, по право не ги харесват, не ги обичат и ги считат всичките за маскари. Именно това Бенчо като че ли не го е съобразил. У нас се счита, че политикът трябва бъде беден, да ходи гол и бос. Ако пък е успял, значи го е направил чрез кражби. Такъв е манталитетът на българина. Успоредно с целия скандал около Бенчо, върви кампанията във връзка си имуществото на политиците. И сега започваме да цъкаме- как този имал толкова хиляди лева. Аз, например, не искам да ме управляват неуспели хора, които не могат да изкарат 5 лева.
- Господин Бенчев явно много е успял като бизнесмен след като си купи "Ролс- Ройс", с което ядоса преди година лидерът на БСП Корнелия Нинова и тя се разграничи от него. Грях ли е да си богат и да участваш в политиката ?
- Може би му се ядоса не затова, че си е купил скъпа кола, а че парадира с нея. Между другото неговият "Ролс-Ройс" е сравнително евтин за този тип автомобили. В Бургас има още един бял, на един предприемач от Слънчев бряг.
Аз съм преподавател и карам студентите ми да събират материали за големи преприемачи от световен мащаб, които живеят скромно. Има много такива примери- и собственикът на "Дайхман", и на "ИКЕА", не се возят в лимузини от висок клас и не парадират с тях.
Този малко азиатски разкош, който е на мода у нас сред някои хора от бизнеса, явно не е подходящ за България. Но това е въпрос на личен избор. Надали това е най-големият проблем в случая.
- Скандалът с Нинова тогава роди и репликата на Бенчев: "Много хора казват Бенчо може без БСП, но БСП не може без Бенчо". Може ли БСП без Бенчо?
- Малко се и надценил влиянието според мен. БСП може, като една традиционна партия, и без много други хора, не само без него. Може без мен, може и без сегашния си и който и да е друг лидер. Хората се сменят в БСП, но тя остава. По-интересният въпрос тук е може ми ГЕРБ без Бойко Борисов. Защото големите традиционни партии оцеляват, въпреки промяната в лидерството. Но от казуса с Бенчо, ако го погледнем извън първичните емоции в стил "Фейсбук", можем да направим много съществени изводи.
Същественият въпрос е дали този скандал ще спре навлизането на бизнесмени в политиката. Това стана практика през последните 10-15 години, особено по Черноморието. Вижте какво става в Несебър. Ако имаме професионални политици, те знаят как да се държат и не правят такива гафове.
- Стана ясно, че Бенчев е избран за общински съветник на БСП от гражданската квота. Какви хора попадат в нея ?
- Има хора, които ползват БСП като ракета носител в тяхната политическа кариера. Става въпрос за представители на малки партии, които участват в коалиция с БСП. Обикновено те пробиват чрез гражданската квота, която е
опит да се вкара общественото начало. Може би обаче трябва да има ясни критерии.
Държа да подчертая, че Бенчо винаги е бил много стриктен в спазването на дисциплината в групата. Ние сме работили добре с него. Затова може би му простихме гафа с "Ролс-Ройс"-а, който е политическа грешка.
- Какви финансови ангажименти е имал Бенчев към БСП, вярно ли е, че е дарявал на партията десетки хиляди лева ?
- Не е имал никакви финансови ангажименти към БСП и не е дарявал пари. А, може би понякога е черпел нашата група общински съветници от БСП, имаме такава традиция, но се редуваме. Това го казвам на шега. От заплатата си като общински съветници, която е чисто около 800 лв, около 10% отчисляваме доброволно на общинската организация на БСП. Бенчо не е плащал и автобуса до Бузлуджа. Общо взето има един отлив на желаещи да финансират партии.
Сега е много модно да се говори срещу държавните субсидии за партии, но без тях ще настане тотална корупция.
Между другото в Америка такъв разговор давал ли е Бенчев пари за политика, не може да има.
Там всички кампании са финансирани от бизнеса. Не искам да сравнявам Бенчо с Тръмп, но сегашният американски президент е една проекция на такъв подход към политиката. Човек от бизнеса взема властта и почва да я упражнява по своя специфичен начин. И какъвто и да е Тръмп, но виждаме 4% ръст на щатската икономика за една година.
- Знаете ли нещо за общ бизнес на Бенчев и Желязков ?
- Когато е влизал в нашата листа, ние сме искали една декларация за зависимости и за конфликт на интереси. В тази декларация на Бенчо името на Димитър Желязков не фигурира. Това съм го проверил.
- В редица интервюта Бенчев заявява, че е омерзен и предаден от хора, на които е помагал. От какво и кого е разочарован?
- Той самият трябва да обясни от какво е разочарован, защото това е субективно негово преживяване. Вероятно ще коментира още и по-нататък, когато е по-спокоен.
- Надявам се, че вие лично не сте го засегнал?
- Не бих искал да го засегна. Аз просто постъпвам, като трябва да се постъпи в подобна ситуация. Ние сме подчертавали позитивните му качества непрекъснато. Но когато срещу него има такива съмнения, в политиката това е достатъчно. От правна гледна точка, разбира се, изнесеното дотук не е достатъчно, за да бъде обвиняван. И той трябва да го разбере съвсем приятелски. Нагнетяването на напрежението между БСП и ГЕРБ ще се подпали допълнително и от ситуацията в Бургас около Бенчо Бенчев и това е очаквано. Аз лично съм за по-умерен и по-спокоен подход и някои неща би трябвало да бъдат по-премислени допълнително. Ето сега (вчера-б.р.) се събираме съветниците от БСП да обмисляме ситуацията и може би ще се опитаме да чуем и Бенчев. Едно арестуване в чужбина, задържане за 24 часа е стрес. Особено, когато човек е в една по-достойна възраст. Надявам се, когато ситуацията е по-спокойна, да се разговаря с него.
- Покрай този случай възниква и въпросът - може ли в една лява партия, която е на наемния труд, да има богати хора?
- Въпросът е какво разбираме под модерен социализъм. Дали сиромахилството, което е типично за славянските народи, или модерния лейбъризъм, според който средната класа е носител на социалната идея. Този проблем го има и при социалдемократите в Германия и при английските лейбъристи в момента. Има го и в Щатите. Партиите, които са в център-ляво, са изправени пред тази дилема - дали да бъдат като СИРИЗА на Ципрас, който е комунист, или да отидат в центъра.
Ако това с Бенчо се беше случило в ГЕРБ, всичко щеше да бъде ясно и точно. Гоним го незабавно, той се покайва и край ! А в БСП върви дискусия кой кого предал, може би пък точно това е чарът на левицата.
- Ще подаде ли Бенчев оставката като общински съветник?
- Бенчо обича обществените ангажименти. Съжалявам, че е поставен в такава ситуация. И затова ми се ще малко да се успокоят нещата, но пък от нас като политици се изискват бързи решения. Казусът "Бенчев" постави много въпроси, които трябва да получат отговор.
Как се финансират партиите и въобще доколко е необходима субсидията на държавата, дали ще продължи тенденцията бизнесът да навлиза директно в политиката, защото бизнесменът трудно става политик и изобщо имат ли място богатите хора в една лява партия ? Мен също са ме наричали милионер на нашите събрания, макар че не съм такъв, но съм добре работещ адвокат.
- Смятате ли, че скандалът ще повлияе върху резултата от местните избори?
- Рано е още да се каже, възможно е да повлияе. В България обаче бързо се забравя и прощава. Скандалът нашумя много и заради летния сезон, когато хората имат нужда от такива емоции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай