Бабиш не може да тропне по масата и отмени сделката

Сигурно е, че освен "Инерком" в плащането участват офшорки и банки, казва Веселин Вачков, директор на „Лидове новини"

Бабиш не може да тропне по масата и отмени сделката | StandartNews.com

- Господин Вачков, защо Чехия разреши на ЧЕЗ да продаде клона си в България на "Инерком", ако е имала притеснения за сделката? Все пак чешката държава има мажоритарен дял в ЧЕЗ.

- Наистина има мажоритарен дял, но органите на фирмата – борда и Надзорния съвет, са самостоятелни. Може би е имало някакви съмнения, но сега на повърхността излизат нови неща. В крайна сметка може би е надделяло желанието на ЧЕЗ да излезе от България и фактът, че „Инерком" са предложили най-добрата цена, която според ЧЕЗ е надвишила пазарната оценка, която те са имали.

- Има ли съмнения в Чехия, че има нещо нередно в тази сделка, тъй като фирма с бизнес за 50 млн. купува компания с 2 млрд. активи?

- Нашият вестник вече месец и половина се занимава с темата, така че през цялото време имаше известни опасения. Но в интерес на истината темата за продажбата на ЧЕЗ тук съвсем не е толкова гореща и злободневна, както в България. Донякъде това е разбираемо, защото не става дума за енергийната сигурност на Чехия и продаваните активи са в друга държава. Така че по-скоро на нещата тук се гледа като на една търговска операция.

- По ваша информация кой точно стои зад "Инерком" като финансиране на сделката и за каква сума става въпрос?

- Днес (вчера – бел.ред) „Лидове новини" има още един материал по темата, който дава допълнителна информация за това как би трябвало да се финансира сделката. Нашата информация е информация, която е минала през Надзорния съвет. Дали е подадена вярно, дали след това паричните потоци ще минат по точно този път, не мога да коментирам. Но информацията, която е минала през Надзорния съвет, е, че има някакъв дял, който са собствени средства на „Инерком", има средства, които са били обещани под формата на заем от офшорни фирми (за тях вече писахме), има и няколко банки в обещаното финансиране.

- Според вас възможно ли е сделката да бъде спряна по някакъв начин?

- Не мога да спекулирам по тази тема, защото не знам как могат да се развият нещата, не познавам достатъчно и българското законодателство и възможностите, които то дава. В Чехия това не е политическа тема, по-скоро икономическа. Премиерът на страната Андрей Бабиш изрази в интервю за „Лидове новини" известни притеснения за прозрачността на сделката и каза, че ще пита ръководството на ЧЕЗ. Има внимателно изразено недоволство от негова страна. Ситуацията на Бабиш също не е много лесна, защото ЧЕЗ има и други собственици, компанията е на борсата и не може премиерът да тропне по масата и да каже „отменям всичко". Неговите правомощия стигат до това да поиска обяснения. Всичко е минало през всички органи на ЧЕЗ, Надзорният съвет се е съгласил в този си състав. Ако беше друг състав, може би щеше да реши по друг начин. Бабиш не е имал възможност да оказва влияние, той е от премиер само от няколко месеца. В момента дори е в оставка, готви се ново правителство, което най-вероятно пак с негово участие.

-Коментира ли се в Чехия какво се случва с арбитража на ЧЕЗ срещу България след продаването на българския й клон?

-Не бих могъл да коментирам тази тема. Доколкото знам, този арбитраж продължава, но в момента няма нова информация по тази тема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай