Тотев полетя от Вавилонската кула

Вместо да прави култура, Пловдив продуцира гафове за милиони

Тотев полетя от Вавилонската кула | StandartNews.com

Как се пада от Вавилонска купа? Питайте кмета на Пловдив. Иван Тотев знае най-добре и колко е къс полетът, и как боли на земята.
Стартът на Пловдив 2019 е емблематичен пример как една прекрасна възможност за реклама на града и страната може да бъде опропастена за дни от алчност и некадърност. Днес вместо да се радваме, че пишем културния афиш на Европа, с ужас в очите гледаме стряскащите харчове само за откриването. Ясно е, че за да сме на ниво, средства не бива да се жалят. Но когато става въпрос за 5-цифрени суми, раздавани на килограм за управление на проекти, технически персонал и продуциране на неясно какво, не може да не търсим обяснение. Държавата даде своя дан - 20 милиона. Но странно за талантите, които трябваше да прославят България при откриването на Европейската столица на културата, сумата е най-малка - общо 105 000. На този фон 880 000 лв. за продуцентите на събитието, 39 000 лв. за други продуценти, 8000 лв. за чернови на проекти, 72 000 лв. за техническо планиране съвсем естествено провокират любопитството и на прокуратурата. Нещо повече - дори доброволците на мероприятието са платени. 1000 души са си разделили 5 000 лв. Единствените пели за чест и слава на страната са 14 деца. Следвайки примера, който получиха, те имат два варианта: или след някоя друга година да кажат "и аз искам тлъст пай" или да изберат Терминал 2 за държава, в която доброволците наистина работят от сърце.
Истината е, че скандалът бе предизвестен. Той започна още по коледните празници, когато екипът на Тотев разкопа центъра на града и затвори основния булевард, за да гради кулата - сцена. Разгоря се веднага след новогодишната заря, когато вместо честитки за празника, хиляди семейства получиха позивна да не отварят прозорците си и да не снимат прословутото технологично чудо. Продължи и в нощта на откриването, когато на площада 5000 души се биеха за одеяла, а общината гордо отчиташе 50 000 наблюдатели. Прекрасните изпълнения на Теодосий Спасов, Валя Балканска, гайдари, кукери и деца потънаха в скандалите за сметки и пари. И в разликата между фактурите на Пловдив и Шоуто на Слави, което разкри, че държавата е мината три пъти по-скъпо в цената на кулата за един ден.
Безконтролното харчене на държавни и общински пари е язва от години. За жалост парите вече просто са профукани и няма кой да ги върне. Оттук нататък на ход е прокуратурата. Но още по-голям проблем е фактът, че от самото начало Пловдив няма никаква идея какво цели с представянето си като Европейска столица на културата. Няма формулирани послания към чуждите туристи, не знае какво би искал да види на 31 декември. Малка Малта ни удари в земята. Миналата година Валета бе европейска столица на културата. Постави си една цел - да стане освен топ туристическа и топ културна дестинация. За 12 месеца постигна зашеметяващи резултати - двоен ръст на културния туризъм и над 400 000 дошли на острова, за да гледат културните прояви. Докато Пловдив не успя да накара дори софиянци да отидат да видят уникалната изложба на Кольо Карамфилов или фотосите за Берлинската стена. След броени часове партньорът на Пловдив - италианският скален град Матера, дава своя европейски старт. Но още преди да е започнал той е постигнал резултатите си. Напълно преобразен е. Там светещи кули за милиони не строят, но така пазят наследството си, че са любима дестинация на холивудските звезди. Нищо, че само преди 50 години са живели в пещери без ток и вода. За сведение на Иван Тотев, цялата нова инфраструктура на Матера е направена от доброволци, които връщат блясъка и на византийските църкви.
На този фон кметът Тотев поставя условия пред държавата, за да се кандидатира за трети път - пари за плочките по центъра на града, за Голямата базилика и за още нещо. Отсъствието на премиера Бойко Борисов от стартовата церемония обаче е достатъчно красноречиво. Най-вероятно Тотев просто продължава да си строи кули - пясъчни или въздушни.

Още коментари, анализи, интервюта и любопитни материали - четете във в. "Стандарт", който от петък е на вестникарските сергии!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай