ОБЗОР: Ирландец съчинил хитовото слово на Туск

ОБЗОР: Ирландец съчинил хитовото слово на Туск | StandartNews.com

Стартът на българското европредседателство със сигурност ще се запомни с една реч. Словото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, произнесено на отличен български, въодушеви нацията. Не само заради жеста да проговори на езика на домакините. Речта нямаше нищо общо с баналните клишета на евробюрократите, беше жива и емоционална. Туск погъделичка самочувствието ни като народ и държава, рецитира Вазов, напомни славната ни история, фактът, че нямаме пленено бойно знаме и сме потомци на Спартак. Сравни Балканите с "Игра на тронове", където като канибалски вожд се появява Захари Бахаров, вкара и футболните успехи на Христо Стоичков.

Затова нищо чудно, че видеото с речта беше най-споделяното в социалните мрежи от четвъртък вечер. "Браво!", "Адмирации!", "Най-силните думи за България !" и още куп коментари в този дух заляха нета. "Аз като българин настръхнах от речта на Доналд Туск!!!", обобщи емоциите един от потребителите. "Туск обра овациите, след като изнесе реч на български и цитира поета Иван Вазов", отбеляза дори Дженифър Ранкин от британския вестник "Гардиън".

Туск получи и специална похвала от Бойко Борисов, който разкри как полякът му е споделил, че всеки ден е учил по едно изречение от словото си, за да бъде перфектен.

Не за първи път обаче Туск избира да говори на местния език, за да подсили политическото си послание. В началото на декември миналата година председателят на Европейския съвет е в Дъблин във връзка с преговорите за Брекзит и след срещата си с ирландския премиер Тео Варадкар вмъква ирландската поговорка "Ní neart go cur le chéile" ("Няма сила без единство"), която прави силно впечатление на местните.

Логично от четвъртък вечер всички у нас се питат кой е човекът, който пише речите на Доналд Туск?

От три години тази задача е поверена на ирландеца Уго Брейди. Той е учил журналистика в Дъблинския градски университет, има магистърска степен по икономически науки и диплома по право на ЕС от Low Society of Irеland.

Уго е усъвършенствал професионалните си умения в Центъра за европейски реформи, където е бил старши научен сътрудник. Преди да влезе в екипа на Туск е бил съветник на най-високопоставените европейски политици и дипломати. Брейди има съществена роля в преговорите на Великобритания за излизане от ЕС, твърдят ирландските медии.

Публикува статии в престижни издания като "Гардиън" и "Файненшъл таймс". Пише за бъдещето на Шенген, контратероризма, миграционните политики и общата борба на ЕС с организираната престъпност.

Според запознати за "българското си слово" Туск е задължен и на дипломати от полското посолство у нас. Те са му помогнали много и със "сламки" за речта, както и за справянето с езика. За 24 май и 3 март полски дипломати и техните семейства рецитираха перфектно стихотворения на български. Туск явно е много добър ученик, защото също се справи блестящо и за българите вече е любимец №1 от всички "големи началници" в Евросъюза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай