Корейски фирми могат да строят магистрали у вас

Борисов прилича на нашите лидери от времето високия икономически растеж, казва посланик Шин Бунам

Корейски фирми могат да строят магистрали у вас | StandartNews.com

Н.пр. Шин Бунам е заемал високи постове във външното министерство на Република Корея. Бил е посланик на Република Корея за международните преговори за климатичните промени, както и посланик в Кувейт. Той участва в делегацията на премиера на Р.Корея Ли Нак-Йон, който посети софия и разговаря с премиера Бойко Борисов и други български представители. Пред "Стандарт" посланикът сподели впечатленията си от тези разговори и мнението си за бъдещето на българо-корейските отношения.

- Ваше превъзходителство, какъв извод според Вас трябва да направим от визитата на премера на Република Корея Ли Нак-йон в България, която бе наситена с хубави идеи за сътрудничество в много области?

- По време на срещата и официалния обяд, премиерите на Корея и България обсъдиха задълбочено начините за съществено насърчаване на икономическо сътрудничество, ядрения въпрос на Северна Корея, взаимното сътрудничество в международните организации и предстоящите Зимни Олимпийски игри в Пьонгчанг. Двете правителства също така се съгласиха да си сътрудничат по-интензивно и да разширят отношенията си след подписването на съвместната Декларация за всеобхватно, ориентирано към бъдещето партньорство през 2015 г. Според министър-председателя Ли Нак-йон зимните Олимпийски игри в Пьонгчанг ще бъдат важен шанс за задълбочаване на взаимното сътрудничество в областта на спорта и туризма. Той е пожелал активно участие от българска страна и големи успех за страната ви в дисциплините сноуборд и биатлон. Г-н Борисов е изразил надежда, че българските спортисти ще постигнат високи резултати на Олимпийските игри в Пьонгчанг.

Ли Нак-йон благодари за подкрепата на страната ви за политиката на Република Корея относно Северна Корея. Той изрази становище, че очаква България, като председател на Европейския съвет, да изиграе важна и продуктивна роля по въпроса за ядрената програма на Северна Корея. Г-н Борисов също изрази своята и на ЕС позиция срещу провокациите на Северна Корея чрез провежданите ядрените опити и изстрелването на балистични ракети, и ще продължи подкрепата си за позицията на корейското правителство за решаване на севернокорейския въпрос по мирен път.

Двамата министър-председатели участваха в откриването на Корейско-българска търговско и индустриална камара и насърчиха организацията да играе активна роля за създаването на бизнес контакти между двете държави.

На среща с корейските граждани в България, премиерът Ли Нак-Йон сподели, че по време на разговорите си с българските държавни мъже е усетил ентусиазъм и стремеж към икономическо развитие, които според него ще доведат до икономически скок в близо бъдеще. Той е коментирал, също така, че г-н Борисов, по водената от него политика, прилича на корейските лидери от времето на високия икономически растеж на Република Корея в недалечното минало.

- Премиерът Бойко Борисов предложи в България да бъде създаден с южнокорейски инвестици завод за електромобили. Какви условия трябва да се изпълнят, за да стане тази идея реалност?

- По време на разговорите, Борисов е предложил създаването на съвместен завод за електромобили, което ще доведе и до създаването на нови работни места. Двамата са изразили единомислие по провеждането през 2018 г. на 2-ри съвместен комитет по икономическо сътрудничество и 2-ри съвместен комитет по индустриално сътрудничество, на които да бъдат обсъдени конкретни пътища за по-активно сътрудничество. В тази връзка се взе решение за активиране на комуникационния канал между двете правителства, което ще доведе до по-доброто разбиране на икономическата и индустриалната политика, ще улесни обмена на информация между фирмите в областите от взаимен интерес и така ще доведе до разширяване на взаимното сътрудничество.

Създадената Корейско-българска търговска и индустриална камара ще подкрепи разширяването на връзките чрез промотиране на добрите условия, които България предлага на корейските фирми като отворена инкономическа политика и по-добри инвестиционни условия в сравнение с други държави. Считам, че е важно да се създават благоприятни и стабилни условия за увеличаването на корейски инестиции и се  надявам, че усилията на българското правителство и граждани ще доведат до позитивен резултат по въпроси като борбата с корупцията, укрепване на върховенството на закона чрез съдебна реформа и съгласуваност на свързаните с инвестициите закони и политики. Нашето правителство ще работи за реализиране на посещението на Борисов в Република Корея, което ще затвърди институционалната основа за укрепване на икономическото сътрудничество между двете правителства и за привличаване на повече корейски инвестиции.

- Икономическите връзки между двете страни общо взето са главно в търговската област. Какъв е стокообменът и какви неизползвани възможности има за неговото разширяване?

- Въпреки че търговският обмен между двете държави възлиза само на 300 милиона долара годишно и общо инвестициите са 500 милиона долара, бихме могли да увеличим двустранната търговия и инвестиции въз основа на взимно-допълващата се икономическа структура и споразумението за свободна търговия между Република Корея и ЕС. Досега корейски фирми са инвестирали в областта на слънчевата енергия, биологичното земеделие, а в момента в мандра за млечни продукти. Такива добри примери за сътрудничество и успешен бизнес модел задължително ще доведат до увеличаване на корейските инвестиции във вашата страна. Не само в Корея, но и навсякъде по света нараства интересът към здравословния начин на живот поради застаряване на населението. Тъй като България е известна с различни полезни минерални води и отлична природа, имате голям потенцал за развитие на медицински туризъм. Освен това, корейските фирми са известни с професионализма си в областта на строителството на магистрали и високоскоростни железопътни съоръжения. Считам, че корейски фирми могат да участват в български инфраструктурни проекти. Освен в областта на ВЕИ и околна среда, двете страни могат да развиват по-интензивно сътрудничество в облатта на козметиката, информационните технологии и отбранителна индустрия, към което корейски фирми проявяват определен интерес. Със своя богат опит в отбранителната индустрия и технологиите, Корея може да бъде подходящ партньор на България. В момента Корея подготвя износ на самоходни бронирани машини K9 за Финландия, каквито е продавала и на Турция и Полша.

- Каква е перспективата за сътрудничеството в областта на иновациите и IT технологиите, където Република Корея е световна сила?

- Знаем, че България се разви като ИТ център на Източна Европа благодарение на високоскоростния интернет, компаниите за разработка на софтуер и отличните комютърни инженери. Разбрах, че страната ви полага усилия за развитието на електронно правителство чрез създаването на държавна агенция за електронно правителство. Република Корея също прелага ефективни и прозрачни административни услуги чрез системите на електроното правителство и винаги получава добра оценка по този показател от ООН. И двете страни имат голям потенциал в областта на информационните и комуникационни технлогии и считам, че същестуват повече възможности за  сътрудничество в този сфера. България произвежда квалифицирана работна ръка в сферата на ИТ и можем да създадем модел на сътрудничество в областта на финансовия ИТ сектор, който е ключов за Четвъртата  индустриална революция. Сигурен съм, че чрез добри примери за сътрудничество и успешен бизнес модел, двете държави ще има шанс за ново развитие на икономическите си отношения.

- Произведени в България с корейски инвестиции и технологии стоки какъв шанс имат да достигнат пазара на ЕС?

- България е нововъзникващ пазар в ЕС и врата, която свързва черноморския регион с Източна Европа. България предлага свободна конкуренция, разумна данъчна система, включително нисък корпоративен данък. Високите технологии на Корея в съчетание с високо-квалифицираната работна ръка на България на базата на ценовата конкурентоспособност ще бъдат мост към европейския пазар. По-конкретно, със съвместни инвестиции можем да навлезем на пазара на общността с продукти от областта на козметиката, енергетиката, и ИТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай