Камъните падат, Лозан Панов - не

Съдията политик дължи обяснения за евтиното си жилище, но излезе в отпуск

Камъните падат, Лозан Панов - не | StandartNews.com
  • Съдията политик дължи обяснения за евтиното си жилище, но излезе в отпуск

Камъните падат, падат от небето...Ако се питате защо днес чалгата е запушила всички вени на обществото ни и е притъпила сетивата ни за справедливост и морал, сетете се за времето, в което прозренията на Милко Калайджиев бяха "хит".
Колкото и тежки камъни да паднаха тази седмица в руините на Апартаментгейт, един остана да стърчи и да напомня старата българска поговорка: те ме плюят, аз си мисля - дъжд вали. Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС).
Докато цялата държава френетично крещеше: "Оставка", за втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, БСП и градската десница стояха със затворени очи и запушени уста за рекордьора по евтино жилище съдията - политик Лозан Панов, който на всичко отгоре се оказа и кумец на фирма "Артекс", от която хора с власт купували апартаменти на цени за бедни. "Правен свят" разкри, че съпругата на Лозан Панов – Елисавета, е безспорният

шампион по евтино придобит луксозен апартамент

от "Артекс". Имотният скандал вече взе главите на вездесъщия Цветан Цветанов, правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-министрите на спорта и на енергетиката - Ваня Колева и Красимир Първанов, но БСП, умните и красивите не гледат по-далече от ГЕРБ. Сигурно защото, както стана ясно, и Корнелия Нинова е с апартамент на цени много под пазарните.
От справка в Имотния регистър става ясно, че на 10 април 2013 г. "Артекс Инженеринг" продава на "Ганева 2000" ЕООД апартамент от 172 кв.м. и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 кв. м., в кооперация на ул. Елемаг" № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев". В справката е посочено, че за общата площ (от 211,2 кв.м.) са платени 93 004,5 лв. или по 225 евро на квадрат. Проверка в един от най-големите сайтове за недвижими имоти показва, че средната пазарна цена на апартаментите в кв. "Изгрев" през март-април 2013 г. е била 1101 евро на квадрат, разкри "Правен свят". Съобщи го и политологът Антон Тодоров. Така излиза, че ако Елисавета и Лозан Панови трябваше да придобият апартамента и двата гаража по пазарни цени от 1101 евро, то

реалната стойност на имота щеше да достигне 232 531 евро

или 455 761 лв., вместо платените 93 000 лв.
От публикуваните през годините отчети на "Ганева 2000" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е съпругата на "съдия № 1", става ясно, че скромната сума за придобиването на толкова солиден имот е била налична във фирмената сметка. Финансовите отчети на дружеството обаче сочат, че ако трябваше да купи на реалните цени апартамента и гаражите, Елисавета Панова (по първи съпруг Ганева) не би могла да си го позволи, просто защото фирмата й, поне по документи, не е разполагала с такъв паричен ресурс.
Апартаментът на Панови е на ул. "Елемаг". Две напълно обзаведени жилища на същата улица дава Цветан Цветанов на "Артекс" за последния етаж със собствен асансьор в Къщата на буквите на "Латинка" 8. Доплаща и 100 000 лв. Според "Артекс" те са напълно равностойни по лукс на новото жилище на втория в ГЕРБ. Което означава, че апартаментът на Панови в сградата "Елемаг Дипломат" не отстъпва по нищо на Цветановия дом в "Летера".
Жилището на Панови е на шестия етаж в луксозната бутикова постройка. За високия ценови клас на имота говори и фактът, че кооперацията е отличена в Националния конкурс "Сграда на годината" 2014 г. с Грамота за високо оценена номинация. "Името на сградата напомня нещо специфично за мястото, предпочетено от посолства, като това на Германия, Русия, Япония, Аржентина. Престижът на района се дължи и на взискателните клиенти", изтъкват предимствата на имота от строителната компания.
Подобно на сградата на Цветанов - "Летера", блокът на семейството на председателя на ВКС има собствено лого под формата на лотос и собствено мото -

"Осмели се да поискаш всичко"

Самият апартамент на Панови се състои от дневна с трапезария, разположени на площ колкото една боксониера - 41 кв.м., плюс кухненски бокс, две спални от по 20 кв.м, един кабинет, две бани, два санитарни възела, мокро помещение и две тераси.
Макар да е длъжен като магистрат да декларира собственото, така и имуществото и доходите на своята съпруга и пълнолетните членове на своето семейство, досега Лозан Панов никога не е посочвал в декларациите си луксозното жилище в "Изгрев", което се оказва закупено на силно занижени цени. Избягването на декларирането на апартамента е възможно, защото той е придобит от фирмата на Елисавета Панова, а не от нея като физическо лице.
Най-скандалното в имотния казус "Панов" е, че съдията е кумец на собственика на "Артекс". Навръх Свети Валентин през 2015 г. Пламен и Весела Мирянови стават кумове на Лозан Панов и Елисавета Ганева, сочи брачното им свидетелство, издадено от район "Средец" в столицата.
"Свободна Европа" и "Антикорупционния фонд" да направят разследване за имотните сделки на шефа на ВКС Лозан Панов и съпругата му Елисавета, призова политологът Антон Тодоров. И написа във Фейсбук: "Панов и "Черния лебед", както се разбра, бият всички по еФтинджос апартаменти от същата тази фирма".

Жената на Панов получи прякора си

не от Тодоров, а от лидера на "Да България" Христо Иванов още през лятото на 2016 година, когато проваленият правосъден министър я посочи като пречка магистратът да бъде номиниран за президент от прословутия приятелски кръг на Прокопиеви – „Арго”.
Впоследствие излязоха публикации, че Елисавета фигурира в масивите на МВР като лице с криминални прояви и е била обект на проверка  заради нерегламентиран достъп до банковите сметки на първия си съпруг, непосредствено след неговата кончина. Тогава Панова обяви себе си за жертва на работата на втория й съпруг – Лозан Панов и пусна „отворено писмо” до медиите, в което нападна върховни съдии, членове на Висшия съдебен съвет, политици и медии.
Новината, че точно Панови са уцелили джакпота в имотните сделки за властта, поражда редица въпроси за зависимостта на висшите магистрати. И хвърля светлина върху казуса защо Лозан Панов така ревностно отказваше да подаде имотната си декларация като дори потъпка закона. И дава обяснение защо така яростно нападаше шефа на КПКОНПИ месеци наред.
Последните дни обаче не са от най-щастливите за Панови. Само преди дни

шефът на ВКС вече се оказа и доказан нарушител

на закона след решение на Административен съд София-град, което е окончателно и не подлежи на обжалване.
Заради отказа си да подаде имуществена декларация пред Сметната палата за 2016 г., Административният съд в София-град окончателно потвърди глобата от 1000 лв., която Панов трябва да плати. Сагата продължи близо две години, като Панов обжалва наказанието пред две съдебни инстанции, които потвърдиха, че е бил длъжен да направи публично достояние имуществото си. Заради нарушението срещу семейство Панови започна и пълна данъчна ревизия, която установи несъответствие в доходите им за повече от 100 000 лв., като казусът продължава да е висящ.
Кошмарът на висшия магистрат - Пламен Георгиев, пък е на път да се сбъдне първо за кума му. Видният строител ще има повече срещи с Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, отколкото с клиенти, защото шефът КПКОНПИ обяви, че ще изиска всички документи във връзка с покупко-продажбата на жилища от „Артекс“ три-четири години назад. Той припомни, че в момента хората му проверяват покупките на имоти от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Ваня Колева и Красимир Първанов. Но добави: „Тук идеята е не да претупваме нещата. Ние изискваме всички документи във връзка с покупко-продажбата на жилища от „Артекс“". Георгиев посочи, че ще се анализира дали има и други лица, които също са купували от тази фирма. „По този начин ще се направи една всеобхватна проверка, като искаме всички разрешителни, които са издавани на тази фирма. Искаме да разровим докрай всичко“, обясни Георгиев.

Лозан Панов дължи не по-малки обяснения

от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Ваня Колева, Красимир Първанов и Веселин Божков. Със сигурност, ако не законът, то моралът изисква и да поеме отговорност. Обратното би било двоен аршин, срещу който той винаги се е противопоставял. И ако е бил искрен в думите си, сега дължи публично обяснение. И всяко забавяне на отговорите от него поражда нови въпроси. Като например, защо точно сега съдията се покри. Той не се яви на заседанието на ВСС, а според източници от съда бил си пуснал отпуск.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай