Избори в лабиринта на Евроминотавъра

Кампанията ще мине под знака на разпалването на страхове

Избори в лабиринта на Евроминотавъра | StandartNews.com

Един гледа сватба, друг - брадва. Така изглежда кампанията за европейските избори преди официалното откриване днес. На другия край на континента - Найджъл Фарадж, лидер на Великобританската партия на независимостта и голям наш "приятел", насъсква сънародниците си срещу гурбетчиите и най-вече - българите и румънците. "С визовата си политика в момента ние сме загърбили талантите от Индия и Нова Зеландия заради отворените врати към България и Румъния. Това е абсурдно", заяви Фарадж.

Изолационистът, който въртя кючек в софийския квартал "Факултето", се очертава да бъде голямата сензация на евроизборите на Албиона. Социологическо проучване нареди Партията на независимостта на второ място с 27%, веднага след лейбъристите, които имат 30%. В последните години на фона на кризата и засилващите се емигрантски потоци националистическият бум заля като вълна цяла Европа. Фарадж не е изолирано явление, в най-богатите западноевропейски страни (без Германия) патриотичните и евроскептични сили държат между 15 и 25%.

Как ще работи Европарламент, където топката си подават запенени популисти от различни страни, които по дефиниция ненавиждат другите народи? Отговорът на този въпрос е най-големият кошмар, за който никой не е подготвен в Брюксел.
У нас патриотичните шлагери ще звучат от почти всеки ъгъл, затова и националистическият вот ще се разсее между "Атака", НФСБ, България без цензура и АБВ. Другата особеност е, че у нас нито политиците обясняват какви ще ги говорят и гласуват в Брюксел и Страсбург, нито пък избирателите им ги питат. Евроизборите изцяло ще бъдат фокусирани върху скандалите на деня, артилерийския огън с компромати и ослепителни дефилета на кандидат-депутати. Достатъчно е човек да мръдне на няколко крачки от жълтите павета, за да види, че виртуалният свят на управниците е на светлинни години от "великата шаячна правда".

Проблемите от ежедневието не присъстват в лъскавите предизборни платформи, най-често съчинени от рекламисти и пиари в тъмни офиси. Прави впечатление, че дори и програмите на новите и антисистемни сили са наводнени с кухи клишета и магически рецепти на ефимерни грижи.

Влиятелните партийни централи са наясно с яловата си политика и затова пак ще се опитат да преформулират състезанието. Кампанията ще се води по правилата на черната пропаганда, като основното послание се очертава да бъде: "Знаем, че сме некадърни и корумпирани и ви излъгахме, но гласувайте отново за нашата партия, защото иначе врагът (който е още по-корумпиран и некадърен) ще ни унищожи". Водачите на листи ще имат възможност да утолят жаждата си за нарцисизъм, след като цял месец ще греят от екрани, монитори и билбордове. Грозният предизборен лай цели да откаже мнозина да отидат до урните. При ниска активност е твърде вероятно в Европарламента да попаднат единствено ГЕРБ, БСП и ДПС.

Този скъп и самоцелен спектакъл в крайна сметка, освен да излъчи щастливците с депутатски мандати, ще покаже единствено моментното разположение на силите в българската политика. Остава надеждата, че гласоподавателите са по-съобразителни от кучето на Павлов и с вота си ще изненадат политическите режисьори, които подценяват тяхната интелигентност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай