"Градус" ще раздаде два дивидента през 2019 г.

"Градус" ще раздаде два дивидента през 2019 г. | StandartNews.com

За първи път на БФБ правят аукцион за IPO-то на дружеството, 55 555 556 акции ще бъдат пуснати на борсата на 18 и 19 юни

 

Акциите от първичното публично предлагане /IPO/ на "Градус" ще се предлагат на аукцион, който за първи път ще се прави на Българската фондова борса. Това съобщи Стоян Николов, управител на Първа финансова брокерска къща /ПФБК/, инвестиционен посредник по IPO-то. Той бе сред участниците в инвестиционната презентация на компанията, която излиза на борсата с 55 555 556 акции. 50% са за увеличение на капитала, а останалите 50 - продажба на съществуващи книжа. Аукционът ще се проведе на 18 и 19 юни в две стъпки. През първия ден ще се приемат поръчки в диапазона 1,80-2,35 лева за акция, като всички заявки извън него ще се считат за невалидни. Приоритетът цена-време ще бъде запазен. При този аукцион всички сделки ще бъдат сключени на най-ниската цена според търсенето, което удовлетворява предлагането. Ако интересът към акциите на "Градус" е много голям, мажоритарният собственик има право, но не и задължение, да разпредели още акции на втория ден от търга. Очакваме основното количество книжа да бъде изтъргувано още първия ден, обясни Стоян Николов. Според него, ако останат акции, които да бъдат пуснати допълнително на 19-ти, то тяхната цена няма да е по-ниска от тази на изтъргуваните предишния ден. А при голям интерес, цената може и да е по-висока. Мажоритарният собственик на "Градус" е поел ангажимен през следващите 12 месеца да не продава акции. IPO-то ще е успешно, ако се запишат книжа за 65 млн. лева. Но се очаква продажбите да надхвърлят 100 млн. лева, а пазарната капитализация на дружеството след предлагането да достигне 447-585 млн. лв.
След IPO-то "Градус" АД ще разпределя поне 54% от консолидираната си нетна печалба като дивидент сред акционерите, обяви Мартин Димитров, директор "Корпоративни финанси" в ПФБК. Нетната печалба на дружеството се очаква да достигне 45 млн. лв. през следващата година, което ще бъде ръст от 19% на годишна база.
Ниският дълг на компанията и високите парични потоци ще позволят не само постоянна дивидентна политика, но и дивидентът да бъде сравнително висок, допълни още Димитров. Очаква се „Градус" АД да осигури 7-процентна дивидентна доходност през 2019 г. За сравнение, в момента дивидентната доходност на SOFIX е 1,7%. През 2019 г. компанията ще разпредели два дивидента на акционерите си - на база на печалбите от 2017-а и от 2018 г. „Обещаваме щедра дивидентна политика от минимум 5% на година от 2019 г.", заяви Ангел Ангелов, изпълнителен директор на „Градус" АД.
Според посредника по емисията, предварителните заявки както от България, така и от чужбина, са много положителни. „Големият свободно търгуван обем акции ще даде възможност на големи чужди инвеститори да запишат акции от предлагането", коментира Стоян Николов.
Очаква се IPO-то на „Градус" ще бъде най-голямото в България за последните няколко години. От компанията се надяват да влязат в индекса SOFIX на БФБ-София през следващата година.
„Основните средства от IPO-то ще бъдат вложени там, където сме най-добри – в разплодните яйца, от които 80% са за износ", каза Ангел Ангелов. „Нашата важна цел е увеличаването на разплодните яйца с 20 млн. броя годишно до края на 2019 г.", допълни той. Очаква се в тази насока да бъде осъществена инвестиция за 20 млн. лв., която ще е за разширение на капацитета на люпилните.
„Градус" АД е номер едно на пазара на пилешко месо в България и номер две в разплодните яйца в Европа.

 

Компанията придобива месопреработватели

"Градус" планира да придобие български производители на колбаси, доказали се във високия сегмент. Това съобщи изпълнителният директор Ангел Ангелов. Освен с производство на птиче месо, през миналата година компанията навлезе на пазара с кренвирши от свинско под марката "Аз ям". Те се реализират много успешно и обмисляме да разширим гамата и с производството на луканки, суджуци и други колбаси от високия клас, каза Ангелов. По думите му, българите много обичат свинско и затова изостават от другите европейски държави в консумацията на пилешко.
Друго намерение на "Градус" е да започне производството на жълти /домашни/ пилета, които се отглеждат бавно, за разлика от бройлерите, и се хранят със специална храна. Сред плановете на "Градус" е и навлизането в "ХоРеКа" сектора. Компанията е единствената у нас със сертификат "Халал", който й позволява да изнася на пазарите в Близкия Изток и арабските страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай