"Градус": Когато името работи за теб

"Градус": Когато името работи за теб | StandartNews.com

Очакват излизането на дружеството на борсата с голям интерес заради устойчивостта на бизнеса и ясната стратегия за развитие

Финансовото общество в България е в очакване на едно събитие, което няма аналог у нас за последните 10 години. На 18 и 19 юни ще се проведе аукционът на Българската фондова борса за първичното публично предлагане /IPO/ на акциите на "Градус" АД. Така ĸoмпaниятa ще yвeличи ĸaпитaлa cи и ще пpидoбие пyбличeн cтaтyт.

С какво е уникално това събитие?

1. На БФБ няма компания от такъв мащаб от хранително-вкусовата промишленост

Производителят на птиче месо "Градус" е първият, който ще направи своя дебют на борсата ни. В портфолиото на компанията влиза производството на пилешко месо /с 35% пазарен дял у нас/ и месни продукти, като е номер 1 на Балканите в добива на бели меса. Друг сегмент е производството на разплодни яйца, където "Градус" е производител номер 2 в Европа със 120 млн. яйца и 40 млн. еднодневни бройлери, произвеждани за година. 81% е люпимостта при разплодните яйца, което е най-високото ниво за сектора. Затова "Градус" се ползва с много добър имидж и доверие сред партньорите си, като изнася 80% от продукцията. Трети сегмент е зърното, където компанията е производител номер 1 на фураж. За 2017 г. компанията има продадени 169 хил. тона зърно.

2. Очакванията са от IPO-то да бъдат събрани над 100 млн. лева

Твърде вероятно е обаче тази сума да бъде надхвърлена заради големия интерес. Български и чуждестранни инвеститори, както и партньори на основателите на "Градус" - Иван и Лука Ангелови в другите им бизнеси, са сред желаещите да се сдобият с книжа от "Градус". Друг бизнес на фамилиата е най-големият производител на олио у нас "Бисер олива",
Също така, Ангелови имат дял и от най-голямата група лечебни заведения у нас - Аджибадем Сити Клиник. Аджибадем, която придоби у нас болницата на Ангелови - "Сити клиник", както и "Токуда", е част от водещата медицинска структура в Турция. Веригата е част от базираното в Малайзия глобално публично дружество IHH Healthcare Berhad - световен лидер в предоставянето на висококачествени здравни услуги. IHH оперира в 10 страни (Малайзия, Сингапур, Турция, Индия, Китай, ОАЕ и др.), има 52 болници с 30 000 души персонал. "Партньорите ни имат интерес и ще инвестират в книжата на "Градус" на борсата", каза Ангел Ангелов, изпълнителен директор на "Градус" и управител на "Аджибадем Сити клиник". Към предстоящото IPO има огромен интерес и от страна на хора, които никога не са инвестирали на фондовата ни борса. И това е нормално, защото е ясно, че парите в банките не носят доходност и дори биват "изяждани" от таксите и инфлацията. Така че появата на компания, която е стабилна, със сигурност ще се развива и ще плаща дивиденти, е много примамлива възможност за вложение. Вече е ясно, че след IPO-то компанията ще разпределя поне 54% от консолидираната си нетна печалба като дивидент сред акционерите. Очаква се нетната печалба на дружеството да достигне 45 млн. лв. през следващата година, което ще бъде ръст от 19% на годишна база. Прогнозата е „Градус" да осигури 7-процентна дивидентна доходност през 2019 г., като разпредели два дивидента на акционерите си - на база на печалбите от 2017-а и от 2018 г. „Обещаваме щедра дивидентна политика от минимум 5% на година от 2019 г.", заяви Ангел Ангелов по време на инвеститорската презентация на „Градус" АД.
Всичко това кара експертите да прогнозират, че IPO-то на "Градус" може да се окаже най-голямото у нас, като счупи досегашния рекорд на Fіbаnk. На 18 май 2007 г.
бaнĸaтa ycпя дa пpивлeчe 107 млн. лв. ĸaпитaл пpи cвpъxзaпиcвaнe 5,97 пъти (нa бaзa oпpeдeлeнaтa цeнa нa aĸция oт 10, 70 лв.)
Интересна подробност е, че пyбличнoтo пpeдлaгaнe тогава бe ocъщecтвeнo в cътpyдничecтвo cъc cпeциaлиcтитe oт eдин oт нaй-гoлeмитe инвecтициoнни пocpeдници и вoдeщ мeниджъp нa eмиcиятa - Πъpвa финaнcoвo-бpoĸepcĸa ĸъщa (ΠФБK). Същият посредник работи и по IPO-то на "Градус".

3. Историята на дружеството показва устойчив ръст през годините

"Градус" е създадена през 1992 г. като малка семейна фирма от двамата братя Иван и Лука Ангелови от Панагюрище, които са инженери по образование. Те се завръщат от Либия и влагат спечелените в чужбина пари в търговия с хранителни стоки. В кризисната 1992 г., когато на пазара има остър дефицит на пилешко месо, те решават да се справят с проблема - първо като вносители, а после и със собствено производство. Наемат бази в Старозагорско, където най-напред започва отглеждането на пилета за месо. Днес "Градус" е затворила напълно производствния цикъл. Има собствени фуражни мощности, като произвежда 75 000 т фураж за собствени нужди. Разполага с хладилни складове и специализирани транспортни средства. Производствените бази са с повече от половин милион квадратни метра площ и са разпръснати стратегически на картата на страната. Например в Русе и Ямбол компанията отглежда родителски стада, в Ямбол, Чирпан, Хасково, Стара и Нова Загора са люпилните и фермите за угояване на пилета, кланиците и месопреработвателните мощности. Освен икономически и ресурсно оправдана, тази географска диверсификация действа като биозащита за бизнеса при епидемии по птиците.
По данни на групата капацитетът на месопреработвателните мощности е 30 хил. тона годишно, а фермите за угояване доставят на пазара по 25 млн. бройлера годишно. Фуражният завод мели по 95 хил. тона храна за животните. Основният пазар за пилешкото е България, а 30% от производството се изнася.
"Решението да станем публична компания дойде като естествено надграждане на постигнатото досега", коментира Ангел Ангелов. "Ние виждаме, че компаниите, с които се сравняваме в световен мащаб, са минали по този път на публичността, за да станат такива, каквито са. Покрай другите ни бизнеси, в частност в здравеопазването, видяхме всички предимства на това да бъдеш публичен. Аз съм в управата на "Аджъбадем Сити Клиник". Нашата компания-майка е листната на Малайзийската борса. "Аджибадем" се търгува на Истанбулската борса. Наясно сме с всички допълнителни изисквания откъм отчетност и прозрачност, които съпътстват публичността, но намираме, че позитивите са повече. Смятаме, че "Градус" е на нивото да направи следващата стъпка в своето развитие и това е основният ни мотив за борсата", обяснява изпълнителният директор на "Градус".

4. "Градус" има ясно разчетен план за инвестиции

Компанията се фокусира върху вложения с висока възвръщаемост при запазване на стабилна финансова позиция с крайна цел максимизиране на стойността за акционерите. "Инвестираме само в доказани бизнеслинии, не в нови", посочи Ангел Ангелов. Една от тях е разплодните яйца, като се планира увеличението им с 20 млн. броя до края на 2019 г. Компанията си поставя за цел разширяване на производствения капацитет на люпилните, като се извърши ремонт на сградите и навлизане в отглеждането на прародители на бройлери. В сегмента на месото и местните продукти се предвижда увеличение на капацитета с цел навлизане в ХоРеКа сектора. И тъй като "Градус" е единствената компания в производството на месо у нас, която има сертификат "халал", тя планира да разшири експорта в арабските страни и в европейските държави, където мюсюлманите постоянно се увеличават. "Градус" ще навлезе и в премиум сегмента на домашното пиле с нов бранд. Инвестиции са предвидени и за марката кренвирши от свинско месо "Аз ям!", която за една година на пазара вече има 60% разпознаваемост. Идеята е за четирикратно повишение на обемите на "Аз ям!" до 2021 г. Друго намерение е придобиване на премиум бранд за свински деликатеси.
Търговията със зърно ще продължи да има спомагателна роля за другите два сегмента, като "Градус" ще остане в позиция, която да позволи разрастване на бизнеса при наличие на възможности. "Залагаме на разплодните яйца, пилешкото месо и бранда "Аз ям!" като основни носители на печалба за сметка на намаляване на търговията със зърно", обясни Ангел Ангелов. Тази търговия се залага консервативно с марж от 5%, въпреки че през 2017 г. компанията е имала от нея 100 млн. лева оборот, а и през 2018 г. се очертават добри възможности. Слънчогледът е основният вид зърно, с който работи "Градус". Основен пратньор е Турция, която е голям консуматор на олио.

5. Компанията се е развивала без да натрупа тежка задлъжнялост

И това основателно е повод за гордост за собствениците на "Градус". Стъпка по стъпка, активите на компанията са стигнали до 349 млн. лева, а дългосрочните задължения са 0. Инвестиционен дълг не е натрупан, вземани са заеми само за оборотни средства. И сега, въпреки че е ухажвана от всички банки, които под дърво и камък търсят стабилни клиенти, за да им дадат пари, от "Градус" отново са решили да не забагат на банково финансиране. "Собствениците не обичат дълговете, разчитаме, че инвестиционната програма ще доведе до ръст в приходите", категоричен е Ангел Ангелов. Той каза още, че политиката на компанията и занапред ще бъде развитие без дългово финансиране, защото то утежнява. "Сега нивата на лихвите са добри, но не е ясно какво ще се случи в бъдеще", посочи Ангелов. Тази политика е помогнала на "Градус" да остане стабилна и по време на кризите, съпътствали прехода ни, в 27-годишната история на компанията.

6. Брандът е разпознаваем от 99,8% българи

В случая с "Градус" се е изпълнила максимата: "Първо ти работиш за името, после името работи за теб". "Този бранд е като Кока кола - разпознават го над 99,8% от българите, а за 50,3% е любима марка", каза Ангел Ангелов, като цитира цифри от проведена анкета. Тя показва още, че за 68,4% "Градус" е първата посочена марка, а общото й проникване е 94,5%. "Брандът, налаган 27 години, е основният актив на собствениците. След 27 г. усилена работа, за първи път го показваме публично", казва Ангел Ангелов. Той е категоричен, че създателите на "Градус" - баща му Иван Ангелов и чичо му Лука толкова много държат на компанията, че никога няма да се разделят с нея. И въпреки, че на 18 и 19 юни на борсата ще бъдат пуснати поне 55 555 556 акции, фамилията ще остане мажоритарен собственик на дружеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай