Боян Петров е научен да предвижда риска и да се страхува

Боян Петров е научен да предвижда риска и да се страхува | StandartNews.com

Съдбата сякаш бърза да постави Боян Петров редом до великия Христо Проданов, а не бива и е несправедливо. За пореден път тя се опитва да му скрои номер по пътя към величието. Първо го спря на броени метри от покоряването на Гашербрум II, та се наложи да ходи втори път до самия връх. После той успя да се излекува от рак. Оцеля след катастрофа с мотоциклет и със счупен крак, а след това и в катастрофа, след която беше в кома. Всички тези трудности не го отклониха от личната му програма и той продължи да катери.

Инцидентът с изчезването на най-успешния български алпинист в подножието на Шиша Пангма болезнено прилича на повторение от 1984 г., и дано не приключи по същия начин. Още повече сега, когато Боян е на път да стане поредният българин, изкачил и Еверест (планиран за тази година), както и да влезе в отбрания клуб на героите, покорили всичките 14 осемхилядника в Хималаите и Каракорум.

Преди близо 2 години „Стандарт" написа, че Боян е успешен алпинист, защото се е приучил да се страхува и да предвижда рисковете. Това важи с пълна сила и днес, когато все още очакваме добра вест от леденото подножие на Шиша Пангма. Той сам си е признавал, че опитът го научил да притъпява самочувствието от успехите и не гледаше на страха от рисковете като на слабост и недостатък, а като на задължително условие при експедициите в разредения въздух. Дори е казвал, че е суеверен, защото съдбата не трябва да се предизвиква и защото тези, които го правят, невинаги оцеляват.

Свикнали сме като тръгне нанякъде и каже - тази година 3 осемхилядника, да приемем целта му като предварително изпълнена само защото си я е поставил. Точно толкова покори и след като оцеля в катастрофата в Кресненското дефиле. С Дхаулагри през септември стана българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра – 10. Написа и книга. Трудностите при него сякаш нямат значение, защото оставя впечатлението на човек, за когото няма неизпълними неща. И дори в най-хубавите летни месеци той предпочита да скита из ледените обятия на планините.

Освен че е невероятен алпинист, той си беше подредил живота за дълго време напред. "Тази година три върха", "Еверест го оставяме за по-натам" и т.н. „Нелепо е, че един толкова целеустремен човек нямаше как да предвиди дребните неща, които могат да преобърнат живота ти" - това писахме, когато оцеля след катастрофата край Кресна. Повтаряме го и сега, защото най-вероятно нещо изключително непредвидено го е принудило да загуби връзка със света вече 4-ти ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай