А кога... ще работим?

Бизнесът иска от Борисов да светне лампите в държава, не само в партията си

А кога... ще работим? | StandartNews.com
  • Бизнесът иска от Борисов да светне лампите в държава, не само в партията си

Страстната седмица тази година у нас подрани.  Имотните сделки на властта изкараха на повърхността политическата алчност и сребролюбие, заверите с тайни вечери, предателствата за власт и надмощие. И разбира се, сдобихме се със строителен прочит на библейския псалм 91. Нещо повече.
Апартаментгейт така разпали страстите, че прати в миналото скандалите в БСП. Засенчи и мегаделото за КТБ, в което както каза главният свидетел Бисер Лазов: Цветан Василев избяга от своята Голгота. Скандалният ВИП асансьор изпари проблема с пенсиите и Брекзит. В очакване на Цветанов да се завърне от САЩ, пропуснахме историческите новини за Тръмп.

Дори Кобрата си изпати от градуса на  емоциите. Радостта от победата му вгорчиха безкрайните въпроси за субекта на страстната му целувка при излизане от ринга.
За разлика от Кобрата, за дузина родни политици и магистрати

кървавият мач далеч не  е приключил

Те продължават да понасят партийни крошета и от ляво, и от дясно. А на тепиха вече се въргалят и политически трупове.
Освиркването от публиката няма аналог в историята на родния ни Фейсбук. Колажите с „новите съседи” докараха вълна от гняв, но и от веселие. И засилиха всеобщото желание за мъст. А кога... Цецка? А кога... кумичка? А кога... Първанов…? А кога... Цветанов? Въпросите се задаваха всяка сутрин, а когато отговорите се  придружиха с оставки, настървението стигна кулминация. И не е ясно кога ще мине Рубикона.
По всичко изглежда, че ще е дълъг списъкът с богоизбраните клиенти на „Артекс". Особено след като Пламен Георгиев реши да се порови в сметките на фирмата години назад. Добре е, ако комисията "Антикорупция" има смелостта да попълни изцяло стената на политическия позор. Лошото е, ако от толкова гледане на прегрешили политици, решим да заживеем като тях:

Да гледаме на живота лекото, и на баницата мекото

И докато не е станало късно, нека си зададем още един малък, отрезвяващ въпрос: А кога... ще работим? И той не е риторичен, не е към бизнеса. Частниците буксуват от скъпия газ и ток, от повишените разходи за труд, от постоянно променящи се наредби. Не искат да търпят и ширещата се чиновническа леност. Нито имат време за губене от политическото пренареждане след рокадите в правителство и ГЕРБ. Но най-вече им омръзна за всеки проблем да тропат на премиерската врата. И Борисов вечно да е арбитър за заплати и пенсии. Или в последния момент да спасява гафове на депутати и министри.
Бизнесът чака синята лампа на Борисов не само за партията му, но и за цялата администрация. Иска гаранция, че следващите два месеца, чиновниците ще бъдат на работното си място, а не в предизборните зали. Настоява да си ограничат  задграничните закуски и безкрайните обяди. Да си свалят марковите ръкавели и да си скрият диамантените химикалки.

Да престанат да делят предприемачите на наши и ваши, на малки и големи

Държавните служители да престанат да си прехвърлят топката за приемането на куци наредби. И най-важното, бизнесът разчита на подкрепа от Борисов за това, че властта ще търси инвеститори, а не само гласоподаватели. И за да има ръст икономиката, ще подпомага всички износители без да има партийно предимство.                    
Истината е, че се хванахме здраво за апартаментите, но може да изпуснем заводите. Ако продължим да раздуваме имотни неволи като насила ги приравняваме с политическа криза. И ако началникът на президентската канцелария продължи да упорства, че държавният глава и премиерът изобщо няма да си говорят. Да не би някой чужденец да реши, че най-накрая сме станали нормална държава.
Дано най-новите думи на сръбския президент отрезвят поне Иво Христов. Независимо от огромните протести в западната ни съседка, Вучич се изправи пред нацията и заяви: "Ще се борим заедно "Фолксваген" да избере Сърбия за новия си завод, защото така ще променим държавата. Ако това стане, ще си сваля очилата, ще се разплача и ще кажа – добре си свърших работата!"
Как отговаряме ние? Ритаме се под кокалчетата за имоти и чакаме Борисов да спаси мача. Ако не стане - завърта се червената фабрика във Фейсбук с новия въпрос: А кога… Борисов?
И ако случайно БСП вземе властта, ще ни върне във времето на бивша Югославия, когато внасяхме оттам колите си. Тогава - "Застава", сега - "Фолксваген". Нищо ново под слънцето.        

Още анализи, коментари и интервюта по горещите теми - четете в "Стандарт", който вече е на вестникарските сергии

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай