Сезират прокуратурата за бариерата на "Русалка"

Плажовете са изключителна държавна собственост и по закон достъпът до тях не може да бъде ограничаван

Сезират прокуратурата за бариерата на "Русалка" | StandartNews.com

По разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова ще бъде сезирана прокуратурата за ограничаване на достъпа към плажовете на "Русалка" с платена бариера, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

За поредна година достъпът до плажа е ограничен от бариера и всеки, който иска да премине, е длъжен да плати 8 лева за паркинг. Курортът е свързван с Николай и Евгения Баневи. Още през 2010 година беше наложена глоба на собствениците за въпросната бариера, но сега отново я има.

Плажовете са изключителна държавна собственост и по закон достъпът до тях не може да бъде ограничаван. Общините са длъжни да осигурят свободен и безплатен пешеходен достъп на гражданите до плажа. По този повод Министерството на туризма отново изпрати писмо до кмета на община Каварна Нина Ставрева, пише в съобщението.

По повод на постъпвали жалби от граждани Министерството на туризма и преди е извършвало проверки и е изпращало писма до кмета на община Каварна Нина Ставрева, на чиято територия се намират плажовете, както и до областния управител на Добрич Красимир Кирилов, с които ги информира за оплакванията на граждани и се изисква предприемане на действия по компетентност.

Плажовете на "Русалка" са неохраняеми. Според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за неохраняемите плажове следва да се грижат областните управители, пишат от министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай