Провален ли е туристическият сезон в Бургас?

В началото на август вече е факт свалянето на цените при 4- и 5-звездните хотели

Провален ли е туристическият сезон в Бургас? | StandartNews.com

“Категорично мога да кажа, че всички прогнози, които очаквахме, че ще се сбъднат, се реализираха. Ще припомня, че първо очаквахме спад между 10 и 30% на различните пазари. Аз прогнозирах спад от около 20% за целия сезон. Допусках като възможност българските и румънските туристи да успеят да го компенсират, но за жалост, това не се случи", заяви пред Агенция Фокус Живко Табаков, член на Постоянната комисия по туризъм към Общинския съвет-Бургас.

Според него в началото на август вече е факт свалянето на цените при 4- и 5-звездните хотели. Годината се очаква да бъде слаба не само откъм туристически посещения, но и от финансова гледна точка. Спадът няма да се отрази добре на целия бизнес.

Според Табаков случаят с израелските туристи също оказва негативно влияние. Репортажите, които направиха израелските медии, не са се отразили положително върху българския туристически продукт, а това касае един от двата туристически пазара, от които се е очаквал ръст през летния сезон.

От бранша отчитат запълване на туристическите места чак след 25 юли. Закъснението на сезона е необратимо и няма как да се компенсира, а засилване на практика е изключено.

“Това е патова ситуация, при която е необходимо да бъдат свалени цените. В момента бизнесът просто се спасява. Смятам, че дори свалянето на цените ще окаже негативен ефект върху крайните финансови резултати. Нека да не забравяме, че когато една цена бъде свалена, после много трудно се качва отново. Имайте предвид, че свалянето на цените ще се отрази на всичко. Ще се отрази върху възнаграждението на работниците, тъй като сервизът, услугата и обслужването идват от тях”, заяви още Живко Табаков.

Парите, които отпуска държавата и с които разполага Министерството на туризма за реклама, са крайно недостатъчни, смятат от туристическия бранш. Министерството на туризма разполага едва със 7,2 милиона лева за маркетинг и реклама, докато съседна Турция например отделя стотици милиони. Съседите притежават огромна авиофлотилия, могат да бъдат конкурентни, могат да изпратят до всяка точка на света свои самолети и да доведат туристите си в Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай