10 плажа по морето, където се давят най-много хора

Съветват ако човек попадне в силно течение, да запази самообладание и да не се паникьосва

10 плажа по морето, където се давят най-много хора | StandartNews.com

Повече от десет са опасните плажове по българското Черноморие, на които най-често се случват тежки инциденти в морето. Причината е, че ивиците са дълги, открити и щом духне вятър, се вдигат високи вълни. Според поверието на 6-и август, Преображение Господне, морето се “обърна”. То вече започва да става по-хладно и по-кафяво, защото планктонът цъфти.

Слънцето обръща гръб на лятото и поглежда към есента, разказват опитни морски вълци, цитирани от "Труд". “Мъртвакът” завладява морската шир през август, но тази година опасното вълнение изпревари графика си поне с две седмици.

В изораните от талазите дънни ями след утихването на вятъра плъзват коварни подводни течения, които могат да завлекат и най-умелите плувци, категорични са спасители с дълъг стаж. Паниката взима най-много жертви при опасна ситуация в морето, категорични са спасителите от плажа.

Те съветват, ако човек попадне в силно течение, да запази самообладание и да не се паникьосва. И второ – да плува успоредно на брега, а не фронтално към него. От водовъртеж се излиза само с гмуркане надолу.

При всички случаи трябва първо да даде сигнал на околните, че е в беда. Не трябва да се влиза в морето и след употреба на алкохол и обилно хранене. При случаи с туристи, които не се подчиняват и влизат в морето въпреки забраните, служители на общинска полиция идват на помощ и глобяват. За подобно нарушение глобата може да е до 200 лева.

Ето ги и най-опасните плажове:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай