Смъртта на Диор още тъне в догадки

Изтощителен секс или задавяне с рибена кост са спрягани като причини за кончината на модния гений

Смъртта на Диор още тъне в догадки | StandartNews.com

Освен за все по-мъглявия Брекзит и за европейските избори, в Лондон говорят и за Кристиян Диор. Шедьоври на френския моден гений събират все по-големи тълпи във „Виктория и Албърт“. С грандиозната изложба световният музей продължава традицията, вече наложена с мащабните фешън събития. Експозицията  с логото „Дизайнер на мечти“ проследява историята и влиянието на един от най-смелите  естети на предишния век, както и на неговите наследници – шестима художествени директори, между които и скандално изгоненият, но невероятно талантлив Джон Галиано.  Хилядите посетители се дивят на 500 артефакти - 200 тоалета „висша мода“, аксесоари, тематични фотоси, филм, винтидж парфюми, оригинален грим, илюстрации, списания и лични вещи на Кристиян Диор. От градинарството до пътешествията и декоративните изкуства от XVIII век, изложбата разкрива източниците на вдъхновение, които определят естетиката на модната къща. От дръзкия дизайн на Ив Сен Лоран до рационалния стил на Марк Боан, от пламенността на Джанфранко Фере до разточителството на Джон Галиано, от минимализма на Раф Симънс до феминистката визия на Мария Грация Чиури - дрехите разкриват как всеки от тях остава верен на Диор, като същевременно прибавя и персоналните си виждания.

Прочутият стилист винаги се е възхищавал от величието в архитектурата на Острова, от градините в дворците, от презокеанските лайнери,  сред които и “Кралица Мери“. Той обожава костюмите, шити на Savile Row. Първото му ревю в Англия е в хотел „Савой“, а през 1952 година основава Christian Dior London. Сред най-забележителните му британски клиентки в началото на кариерата му край Темза са писателката  Нанси Митфорд и култовата балерина Марго Фонтейн. Принцеса Маргарет носи негова рокля на 21-ия й рожден ден. Корифеят е „добре дошъл“ в  най-елитните дворци на Англия, включително и в Бленхайм през 1954 година, където получава комплименти от самия Уинстън Чърчил.  

Ориоле Кулен, куратор във V&A, коментира: „През 1947 година  Кристиян Диор промени лицето на модата с новия си поглед, който предефинира женския силует и съживи парижката фешън индустрия след войната. Влиянието му е всепроникващо – то даде облика на цяла нова ера.“ Винаги протоколните англичани обаче не се впускат в детайли от личния живот на фешън титана.

Кристиан Диор е роден в Гранвил във френския департамент Манш. Той е второто от петте деца на Александър Луи Маурис Диор, богат производител на продукти за наторяване.    Бъдещият ас в шика мечтае да стане художник или архитект. Тишината в парка на родовото имение в Гренвил го предразполага повече към рисуване и размисъл, а деловите разговори, които татко му се опитва да води с него, за да го запали по промишленото дело, го отегчават. Тийнейджърът се съпротивлява дълго и мълчаливо, но накрая отстъпва пред настояванията на родителите си и подава документи в най-доброто във Франция висше училище за политически науки - „Sciences Po“.  В главната книга е записан като студент шест семестъра – от 1923 до 1926-а , но вместо да овладява политическите премъдрости, той се посвещава на музеи и веселби. Денят му започва с посещение в Лувъра - още при отварянето му, след това – в Музея на декоративното изкуство, оттам – при импресионистите, а вечерта – буйни студентски купони.  За да изкарва джобни пари, рисува модни скици, които продава по 10 цента. Неговите ескизи за шапки и рокли редовно се появяват в авторитетното списание „Le Figaro Illustre“.  След като завършва училище, през 1928 година отваря малка галерия, подпомогнат от баща си. В нея започва доста успешно да търгува дори с платна на велики художници, сред които е и Пикасо. Но Диор старши е разорен и синът е принуден да затвори галерията. От 1930 до 1940 година Кристиан работи за Робер Пиге, след което постъпва на военна служба. През 1942 напуска армията и се включва в бизнеса на Люсиен Лелонг и Пиер Балмен, които обличат съпругите на френските офицери. На 16 декември 1946 година Диор създава собствена модна къща със съдействието на магната Марсел Бусак, собственик на фабрики за памук. През 1947 година представя първата си колекция – Corolle. Но тогавашният главен редактор на Harper's Bazaar Кармел Сноу я прекръства на New Look – защото дрехите са чувствен апотеоз на дамските извивки. Диор създава силуета на „жените-цветя“, омайващи в бюстиета и поли,  подчертаващи талията и бедрата. В годините след войната  асистенти на дизайнера са безизвестните тогава Пиер Карден и Ив Сен Лоран.

Диор умира на ваканция в Монтекатини Терме на 23 октомври 1957 година след сърдечен удар. Причините за него все още не са уточнени, като версиите са няколко -  задавяне от рибена кост, игра на карти, изтощителен секс.  Клюките са подхранвани от мемоарите на вероятния  му любовник Алексис фон Розенберг,  издадени почти половин век след смъртта на дизайнера.  Други предполагат, че причината за смъртта на Диор е апоплектичен удар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай