Наградиха Иван Теофилов с наградата "Хр. Г .Данов"

Наградиха Иван Теофилов с наградата "Хр. Г .Данов" | StandartNews.com

Пловдив. Заместник-министърът на културата Васил Василев връчи голямата награда „Хр. Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура на големия български поет, преводач и драматург Иван Теофилов. Тържествената церемония се състоя в късния следобед вчера в къщата-музей на патриарха на българското книгоиздаване Хр. Г. Данов в Стария Пловдив.

„За мен е голяма чест, че съм тук, сред вас", каза в приветствието си зам.-министърът на културата Васил Василев и поздрави сърдечно всички номинирани творци и гости на тържеството от името на министъра на културата д-р Петър Стоянович. Зам.-министър Василев подчерта, че добрите традиции и практики на Министерството на културата в областта на книгоиздаването ще продължат и занапред. Министерството на културата ще продължи и за в бъдеще да подкрепя и сътрудничи за Националната награда "Христо Г. Данов", която е учредена през 1999 г. от Министерство на културата, Национален център за книгата и община Пловдив, допълни той. „Когато словото се материализира в букви, то трябва да бъде и достъпно за читателя, за да може душата на автора да отиде в душата на читателя", каза още зам.-министър Васил Василев.

Силно развълнуван, Иван Теофилов благодари за високото признание на всички и най-вече на хората от своя роден град Пловдив, като подчерта, че е изключително щастлив в този момент. Роденият през 1931 г. в Пловдив поет изтъкна, че почти четвърт от творчеството му е свързано с този прекрасен и древен град, като неслучайно и според критиката емблематичните за творчеството му книги са посветени именно на този град. Лауреатът на тазгодишната Национална награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура Иван Теофилов сподели още, че докато е подготвял най-новата си книга - „Митология на погледа", издание на „Хермес", никога не е и предполагал, че ще бъде възнаграден толкова много за труда си.

На тържествената церемония в къща-музей "Христо Г. Данов" в Пловдив бяха раздадени награди и в разделите "Българска художествена литература", „Преводна художествена литература", "Издание за деца", както и за хуманитаристика, изкуство на книгата, представяне на българската книга, библиотеки и библиотечно дело, електронно издаване и нови технологии.

В церемонията по награждаването на лауреатите в къща-музей „Христо Г. Данов" в Стария град взе участие и заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

След края на официалната церемония по връчването на Националната награда „Христо Г. Данов" зам.-министърът на културата Васил Василев сподели пред представители на медиите, че желанието му е да се помисли в перспектива и за отпадане на ДДС върху книгите или поне за намаляване на данъчната ставка. „В тази насока трябва да преразгледаме много от нещата, които ще направят по-достъпно читателското мнение, по-достъпно и творчеството на авторите, за да може по-лесно словото на твореца да достигне до читателя", отбеляза зам.-министърът на културата Васил Василев.

Отличените с Национална награда „Христо Г. Данов"- 2013, са:

Българска художествена литература
• Людмил Тодоров – за „Шлеп в пустинята" – изд. „Жанет 45"

Преводна художествена литература
• Издателство „Колибри" – за поредицата „Съвременна европейска проза"

Хуманитаристика
• Николай Аретов и издателство „Кралица Маб" – за „Емоционалното съдържание на българската национална идентичност: исторически корени и съвременни измерения"
Изкуство на книгата
• Издателство „Блек Фламинго Пъблишинг" – за поредицата, оформена от Aelia Laelia

Издание за деца
• Издателство „Изток-Запад" и Петър Величков - за съставителството на Яна Язова – „Таралеж се жени"

Книгоразпространение
• Няма номинации

Представяне на българската книга
• Валентин Дишев – за „Страници" – предаване за литература на БНР – Радио Благоевград

Библиотеки и библиотечно дело
• РБ „Михалаки Георгиев" – гр. Видин

Електронно издаване и нови технологии
• Румен Леонидов – за www.Fakel.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай