Жените по-малко с 23 милиона по света

Най-малко са евите в Индия и Китай

Жените по-малко с 23 милиона по света | StandartNews.com

Дължи се и на спада на раждаемостта

Според международно проучване, публикувано в списание PNAS (Трудове на Националната академия на науките на САЩ) и проведено под ръководството на Фенцин Чао от Университета в Сингапур, от 1970 г. насам в света липсват 23,1 милиона жени. Изследвайки разликите в раждаемостта на мъжете и жените. в света и сравнявайки ги със средното естествено съотношение, изследователите установяват, че в 12 страни голям брой бебета от женски пол, които трябвало да се родят, така и не се появили на бял свят ”, пише журналистката от Le Figaro Софиан Зайзун.

„Това явление е най-силно изразено в Индия и Китай: между 1970 и 2017 г. липсвали съответно 11,9 и 10,6 милиона момичета. Тъй като тези две страни представляват 38% от световното население и една трета от ражданията, те са главните виновници за демографския дисбаланс в планетарен мащаб, ”посочва Le Figaro.

"Тези отклонения се дължат на политиката за едно дете на семейство в Китай, въведена през 1979 г. и преустановена през 2016 г., както и на предпочитането на момчета в семейството. Във Виетнам този феномен се е увеличил от 2001 г., когато средният брой деца на жена намалява на две, същото е в Хонконг, където дисбалансът започва през 2004 г., когато раждаемостта намалява до едно дете на жена.Общо седемте страни, посочени в проучването, са азиатски, но Тунис, Албания или Черна гора също страдат от недостиг на жени ”, се казва в статията.

"Авторите на изследването подчертават и връзката между селективните аборти и развитието ултразвуковата ехография. През 70-те години технологиите за определяне на пола на нероденото дете стават все по-достъпни. И в онези страни, където наследникът се оценява по-високо от наследницата, понякога семействата прибягват до няколко последователни аборта, докато се роди дългоочакваното момче ”, посочва журналистката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай