Здраво сърце. Какво да ядем?

Рилба тон във вторник, сьомга в събота

Здраво сърце. Какво да ядем? | StandartNews.com

Риба тон във вторник, сьомга в събота! Ако рибата е любим елемент от менюто ви, сега имате нови причини да й се насладите.

Неотдавнашно проучване на университета Макмастър в град Хамилтън, Онтарио, включващо участници от 60 държави, установява, че консумацията на мазна риба два пъти седмично предпазва от сърдечно-съдови заболявания при високорискови индивиди.

Омега-3 мастните киселини в рибата са ключът. Изследователите установяват, че високорисковите индивиди, които консумират седмично по две порции риба, богата на омега-3, намаляват риска от инфаркти и инсулти с около една шеста (приблизително 16%) в сравнение с тези, които не ядат мазна риба.

Изследователите казват, че докато хората с нисък риск от сърдечно-съдови заболявания могат да получат известна защита, като ядат мазна риба, положителното въздействие от консумацията на омега-3 е по-голямо за високорисковите индивиди.

„Това е най-разнообразното изследване на приема на риба и резултатите за здравето от нея в света и единственото с достатъчно представителство от страни с високи, средни и ниски доходи от всички обитавани континенти по света“, твърди съавторът на изследването д-р Салим Юсуф, професор по медицина в Медицинския факултет „Michael G. DeGroote“.

Ако това проучване ви вдъхновява да добавите риба в менюто, важно е да знаете разликата между мазна риба и бяла риба, за да можете да увеличите максимално приема на омега-3.

Мазната риба има мазнина, добре разпределена в телесните тъкани и в коремната кухина, което я прави най-добрият източник на омега-3. Уловете си пъстърва, сьомга, сардини, аншоа, херинга, змиорка, скумрия или риба тон за най-високи нива на омега-3.

И не забравяйте, че докато и мазната, и бялата риба са чудесни източници на вкусни протеини, бялата риба предлага много малко омега-3. Имайте това предвид, ако вечеряте с тези бели риби: треска, групер, моруна, камбала, костур или палтус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай