Защо жените живеят по-дълго от мъжете

Причина за това са не само социални но и генетични фактори

Защо жените живеят по-дълго от мъжете | StandartNews.com

Фактът, че жените живеят по-дълго от мъжете, не се дължи на по-трезвия им подход към живота, а на половите хромозоми.

Според статистиката на СЗО, сега средната продължителност на живота на човек е 71 години. Във всички страни по света, от най-бедните страни в Африка до най-богатите в Европа, продължителността на живота на жените стабилно остава по-висока от тази на мъжете.

За причините за това традиционно се счита, че мъжете са по-податливи на риск, затлъстяване, употреба на алкохол, тютюн и наркотици. "Много хора смятат, че тази разлика между половете има еволюционни корени. По-специално дългият живот позволява на жените да се грижат по-дълго за потомството и внуците си", казва Дена Дубал от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Тя и колегите й обаче снятат, че тази "пропаст между половете" се определя не само от социални, но и от генетични фактори. Учените подозират, че много от разликите в работата на организмите на мъжете и жените са свързани със сексуалните хромозоми.

Факт е, че "мъжката" Y хромозома не съдържа почти никакви жизненоважни гени. Тя може да бъде премахната от генома чрез прехвърляне на няколко критични участъка от ДНК, необходими за стартирането на програмата за развитие на ембриона, към други сегменти.

На свой ред женската Х хромозома е критично важна за живота и на слабия и на силния пол, а разрушаването в работата на нейните гени обикновено завършва фатално.

Учените са изследвали четири групи мъжки и женски гризачи. Половината от тях са имали "грешен" набор от хромозоми - а установени са и два мъжки с XX хромозоми, като са вмъкнали липсващите фрагменти от Y хромозомата в тяхната ДНК и така създали "транссексуални" женски с XY набор.

Следващите три години биолозите са следили колко дълго са живели тези гризачи. Експериментите показват, че очакваната продължителност на живота зависела в по-голямата си част не от пола на животното, а от набора от хромозоми.

Както "грешните" XX мъжки , така и обикновените XX женски живели по-дълго от XY женски и мъжки гризачи. Трябва да се отбележи, че "екстра" X хромозомата защитава мъжете от смърт по-слабо отколкото жените. Това може да показва наличието на някои хормони и други сигнални молекули в яйчниците на по-слабия пол, които удължават живота и забавят стареенето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай