Защо сателитите на Мъск минаха над България?

Астрофизик каза къде ще падне китайската ракета

Защо сателитите на Мъск минаха над България? | StandartNews.com

Странни светлини подлудиха България преди ден. И дадоха воля на въображението на зевзеците. Едни ги нарекоха „опашка за ваксини“, други твърдяха, че Илон Мъск проверява как върви чипирането, трети се забавляваха: „дроновете на президента“. Оказа се, че това са сателитите, които изпраща компанията на Илон Мъск, част от проекта „Старлинк“, който осигурява бърз интернет.

ВИЖ ОЩЕ: Странни светлини над България. Какво са?

Сателитите са част от по-голяма цел, каза за бТВ астрофизикът Тихомир Димитров. „Целта е да доставят високоскоростен и широколентов интернет по цял свят, като това е услуга, с която Мъск да си набави пари за създаването на ракета и мисия до Марс“, обясни  Димитров. Той добави, че е много важно в бъдеще изстрелването на сателити да става със строги регулации, защото те пречат на астрономическите наблюдения.

ВИЖ ОЩЕ: Заснеха китайската ракета. Къде ще падне?

Шансът останките от китайската ракета да паднат на сушата е минимален, каза още Димитров. Според него днес или най-късно утре сутрин ще знаем точно къде ще се приземят отломките.

„Съществува вероятност да падне и на континентите, но ако говорим за шансове – горе-долу две-трети е шансът да падне в океана, а една-трета на сушата“, казва Димитров.

Той коментира, че когато ракетите излитат от Земята винаги излитат на изток, за да имат помощ от въртенето на планетата. Обикновено на изток от площадките има голям воден басейн – океан, най-често.

„Китайците може би нещо не са доизчислили. Тези ракети трябва безопасно да си изгарят в атмосферата. Тази е около 30 метра висока, това е огромно нещо. Да се надяваме, че ще се разпадне на по-малки части и ще изгори в атмосферата“, заяви Тихомир Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай