Защо отрова и куршуми не ловят Распутин

Някои го смятат за лечител и прорицател, други - за шарлатанин и развратник, унищожил несамо управляващата династия, но и страната

Защо отрова и куршуми не ловят Распутин | StandartNews.com
  • Сбъднало се предсказанието на монаха за смъртта на императорското семейство  
  • Някои го смятат за лечител и прорицател, други - за шарлатанин и развратник, унищожил несамо управляващата династия, но и страната

 

Преди 105 години - на 30 декември 1916 г., Григорий Распутин, един от най-мистериозните, противоречиви и зловещи персонажи в руската история, е брутално убит в Петроград. Той печели световна слава като противоречив любимец на последния руски император Николай II и приятел на семейството му.Изследователите все още спорят за влиянието на "старейшината" върху височайшата фамилия и истинската му роля в събитията от последните години на Руската империя. Някои го смятат за лечител и прорицател, други - за шарлатанин и развратник, унищожил не само управляващата династия, но и страната.

 

Григорий Распутин е извикан в кралския двор, за да помогне за лечението на царевич Алексей - единствения син на Николай II и Александра, който е болен от хемофилия. Роденият в сибирското село Покровское монах се е провъзгласил за свещеник, който има лечебни сили и може да предвиди бъдещето.

Когато се озовава в кралския дворец през 1908 г., той успява да помогне на момчето. Как той го е направил, все още е не е ясно. Според някои е използвал хипноза.В крайна сметка монахът скоро става довереник и личен съветник на Александра. За аристократите е неприемливо селянин да съветва императрицата, която има голямо влияние върху императора. Освен това Распутин обичал алкохола и секса. Мнозина вярвали, че той и императрицата са любовници и работят в полза на Германия, която е враг на Русия в Първата световна война.

По зла ирония на историята, роднините на последния руски император са пряко замесени в убийството на селянин от далечно сибирско село. Княз Феликс Юсупов е наследник на огромно семейно богатство, но също така е женен за племенницата на царя - красивата Ирина. Юсупов също изглежда добре. Със своя външен вид и пари успява да се отдаде на сексуалните си фантазии - транссексуалност и хомосексуализъм. Някои историци смятат, че това е помогнало на Юсупов да привлече Распутин, пише Дженифър Розенбърг.

Великият херцог Дмитрий Павлович е братовчед на Николай II. Павлович някога е бил ангажиран с най-голямата дъщеря на царя - Олга Николаевна, но продължаващото му приятелство с Юсупов кара императорската  двойка да прекъсне ангажимента.

Владимир Пуришкевич е член на Думата, долната камара на руския парламент. На 19 ноември 1916 г. той прави революционна реч, в която казва: "Министрите на царя, превърнали се в марионетки, чиито конци са в ръцете на Распутин и императрица Александра Фьодоровна - злия гений на Русия и цар ... който остана германец на руския престол, извънземно за страната и нейния народ. "Юсупов присъства на речта и след това се свърза с Пуришкевич, който бързо се съгласява да участва в убийството на Распутин.

Други участници са лейтенант Сергей Михайлович Сухотин, млад офицер от Преображенския полк. Д-р Станислав Лазоверт е приятел и лекар на Пуришкевич. Той е включен като пети член, защото някой трябва да кара колата.

Планът е прост. Юсупов трябва да привлече Распутин в имението си в полунощ.Познавайки любовта на Распутин към секса, конспираторите решават да използват красивата съпруга на Юсупов - Ирина, като стръв. Юсупов казва на Распутин, че може да се срещне с нея в двореца с намеци за евентуална сексуална връзка. Ирина обаче отказва да участва в плана. Конспираторите все пак решават да я използват като фалшива примамка. Тъй като домът е срещу полицейското управление, решават да не използват пистолет, защото изстрелите ще се чуят. Затова ще отровят Разпутин.

Монахът и Юсупов влизат от страничния вход на двореца по стълби, водещи към мазето, обзаведено като уютна трапезария. Юсупов казва на Распутин, че съпругата му ще слезе, след като неочакваните й гости си тръгнат.Предлага му сладкиши и вино, в които има цианид.Распутин обаче отказва да яде и пие.Юсупов започна да се паникьосва и се качва горе, за да обсъди ситуацията с другите конспиратори. Когато се връща долу, Распутин е променил решението си и се съгласява да хапне сладкиши. След това започват да пият вино.

Въпреки че калиевият цианид би трябвало да има незабавен ефект, нищо не се случва. Забелязвайки китара в ъгъла, Распутин моли Юсупов да посвири. Времето минава, а от отровата няма никакъв ефект.Вече е около 2:30 сутринта и Юсупов отново се качва на горния етаж при другите. Взема пистолет от Павлович и се връща долу. Распутин не забеляза, че крие оръжие зад гърба си. Юсупов казва: "Григорий Ефимович, бихте направили по-добре да погледнете разпятието и да се помолите". Вдига пистолета и стреля. Другите конспиратори идват и виждат Распутин, който лежи на земята, а Юсупов стои над него с пистолета. Смятат го за мъртъв и се качват горе, за да празнуват. Ще изхвърлят тялото по-късно през нощта, за да няма свидетели.Около един час по-късно Юсупов отива да погледне тялото. Разтърсва го - няма реакция. Но когато тръгва да се връща, забеляза, че лявото око на Распутин се отваря. Той все още е жив.Распутин скача на крака и се втурва към Юсупов, сграбчва го за раменете и врата. Юсупов се бори, освобождава се и се втурва на горния етаж, крещейки: "Той все още е жив!"Пуришкевич се втурва надолу по стълбите и вижда, че Распутин минава през двора. Стреля два пъти с пистолета, но не улучва. С третия куршум уцелва Разпутин в гърба, а четвъртият е в главата. Распутин пада, но се опитва да пълзи. Пуришкевич го удря в главата с гира.Невероятно и шокиращо е, че след като е отровен, стрелян и бит, Распутин все още е жив. "Старейшината" е вързан, откаран с кола до Нева и хвърлен от моста в ледена дупка.

Два дни по-късно полицията открива тялото в река Малая Невка. Когато го изваждат, установяват, че ръцете на Распутин са замръзнали вдигнати, което води до убеждението, че той все още е бил жив под водата и се е опитал да развърже въжето.Резултатите от аутопсията показват, че в кръвта му е имало алкохол, но не и отрова. В белите дробове е открито малко количество вода.Докато обвиняемите са под домашен арест, много хора ги посещават и им пишат писма, с които ги поздравяват. Убийците се надяват на съдебен процес, защото той ще им гарантира, че ще станат герои. Опитвайки се да предотврати това, царят спира разследването. Макар че техният добър приятел и довереник е убит, членове на семейството са сред обвиняемите.В крайна сметка Юсупов е заточен, Павлович е изпратен в Персия, за да се бие във войната. И двамата оцеляват в революцията през 1917 г. и в Първата световна война.

Распутин се превръща в символ на пълното разпадане на върховната власт в Русия, което завършва с разпадането на империята и кървави бунтове. Убийците му се надяват, че смъртта му ще спаси репутацията на кралското семейство и монархията, но надеждите им са разбити. По-малко от три месеца по-късно в Русия избухва Февруарската революция и император Николай II е принуден да абдикира.След още година и половина - през юли 1918 г., бившият император, неговото семейство и близки хора са разстреляни в мазето на къщата на Ипатиев в Екатеринбург от болшевиките.

Ето как пророчеството, приписвано на Распутин и отправено към Николай II, се сбъдва по най-зловещия начин: "Царю на руската земя, когато чуеш камбаните, които ти съобщават за смъртта на Григорий, трябва да знаеш: ако убийството е извършено от вашите роднини, тогава никой от вашето семейство - деца и роднини, няма да живее дори две години".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай