Защо мутира човечеството?

Довиждане, зъби, здравейте, нови кости!

Защо мутира човечеството? | StandartNews.com
  • За разлика от кроманьонците, на съвременните хора не са нужни мъдреци
  • Довиждане, зъби, здравейте, нови кости!

Нужни ли са на съвременния човек здрави кътници, каквито е имал кроманьонеца, за да може да дъвче сурово месо? Със сигурност не, защото отдавна предпочитаме пържолата да е добре изпечена. Тогава какво се случва със станалите безполезни мъдреци? Ами много просто - те постепенно изчезват - все по-малко хора се раждат с 28 зъба, без последните четири.
Всъщност човекът мутира. Ново проучване показва, че нашият вид се развива по уникален начин и промените в естествения подбор могат да бъдат основната причина за това. Добре известно е, че човешката анатомия се адаптира според заобикалящата ни среда, но еволюцията, наблюдавана от д-р Теган Лукас и професорите от Университета в Аделаида Мацией Хенеберг и Джалия Кумаратилаке, се е случила за прекалено кратък период.

"Много хора смятаха, че хората са спрели да се развиват. Но нашето проучване показва, че това не е така - ние се развиваме по-бързо от всякога през последните 250 години", казва д-р Лукас, цитирана от британския всекидневник "The Telegraph".
Бебетата вече имат по-къси лица и по-малки челюсти, установи проучване в Journal of Anatomy.
С течение на времето човешките лица стават по-къси, което показва, че устата ни намалява и има по-малко място за зъби.
Изследователите също така забелязват, че повече хора са раждат с допълнителна кост зад коляното, фабела, както и допълнителни кости в краката. Тази мутация не е резултат от промяната в нашата среда. Но за какво са излишните кости? Може би ще улеснят съществуването в нулевата гравитация в космоса. Или ще направят хората по-бавни, защото вече не е нужно да бягаме от гладни тигри и лъвове. Съвременната медицина обаче гарантира, че тези вариации не са проблем, затова продължават.
Проучването на учените, публикувано първоначално в Journal of Anatomy, показва, че все повече хора имат допълнителен кръвоносен съд в ръката. Тази артерия доставя кръв на предмишницата. Обикновено се развива докато плодът е в утробата и изчезва скоро след раждането, когато се развият други кръвоносни съдове. Това, че продължава да съществува, по никакъв начин не е опасно за здравето, напротив, този кръвоносен съд позволява по-добро кръвообращение, успокоява д-р Лукас. Тя казва: "От 18 век анатомите изучават тази артерия при възрастни и нашето проучване показва, че тя очевидно се среща все почесто. Имали са я около 10% от хората, родени в средата на 1880-те, в сравнение с 30% при родените в края на 20-ти век. Това е значително увеличение за доста кратък период от време", твърди ученият.
Това увеличение може да е резултат от мутации на гени или здравословни проблеми при майките по време на бременност. Възможно е и да е комбинация от двете. Ако тази тенденция продължи, мнозинството от хората ще имат средна артерия на предмишницата до 2100 г. Изследователската група изследва разпространението на артериите във всяко поколение, като анализира публикувани записи и дисектира трупове от лица, родени през 20 век. "Събрахме всички данни, публикувани в анатомичната литература и продължихме да анализираме резултати от аутопсия на трупове, дарени за проучвания в Аделаида. Открихме, че около една трета от австралийците имат средната артерия в предмишницата си и всеки ще я има до края на века, ако този процес продължава", споделя старшият автор професор Мацией Хенеберг, който е член на Института по еволюционна медицина към университета в Цюрих, Швейцария. Той казва, че средната артерия има своите предимства, тъй като увеличава общото кръвоснабдяване и може да се използва като заместител при хирургични процедури в други части на човешкото тяло.
Човешкият вид продължава да се развива. И през живота си наблюдаваме значителни физически промени в телата на всяко ново поколение, обобщават изследователите от университета Флиндерс в Австралия.

Червенокосите са изчезващ вид

Червенокосите хора са изчезващ вид. Според доклад на генетични учени в National Geographic, рецесивният ген, който е причина за червена коса, изчезва. Това е генетична мутация, започнала в Северна Европа, която е помогнала за производството на витамин D от слънчева светлина. Но днешните носители на този ген са по-податливи на рак на кожата и са по-чувствителни към топлина и студ. Днес само два процента от световното население има червена коса и учените смятат, че тя може напълно да изчезне в рамките на сто години. Едно място, където червената коса може да оцелее, е Шотландия. Там делът на червенокосите е най-висок в света - с такава грива са 13% от хората. Във Великобритания пък хората с огнени коси ще намалеят заради промяната на времето, предизвикана от глобалното затопляне, пише "Индипендънт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай