Защо били построени древните пирамиди в Мексико

Пирамидалната форма също улеснява задачата за издигане на високите монументални обекти

Защо били построени древните пирамиди в Мексико | StandartNews.com

Снимка: Пирамидата Кукулкан в Чичен Ица

Изследователи от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH) публикуваха научна статия, в която обясняват причината за изграждането на пирамидите от древните жители на Мезоамерика (съвременната Централна Америка), пише РИА Новости.

Учените, проучвайки добре познатите древни обекти, открити в Мексико, смятат, че пирамидите са свещени копия на планините. Според тях по този начин древните жители имитирали природата, в която се срещат пирамидални форми - например формите на вулканите.

Според авторите на изследването, древните мезоамерикански общества са се стремели не само визуално да пресъздадат подобни природни обекти, но и са залагали някакво свещено значение в тях. Учените отбелязват, че поради тази причина пирамидите са били центрове на древни градове.

Археолозите твърдят, че пирамидалната форма също улеснява задачата за издигане на високите монументални обекти, което е било особено важно за древните хора.

Мезоамерика е исторически и културен регион, който се простира приблизително от центъра на Мексико до Хондурас и Никарагуа. Архитектурата на мезоамериканските култури се отличава със своята сложност и богатство от стилове. Една от най-известните монументални структури в региона е пирамидата Ел Кастильо (Кукулкан), разположена в древния град на маите Чичен Ица (Мексико), призната за едно от Новите седем чудеса на света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай