Защо арестуваха Борис, влюбен в Мария Захарова?

Отидох с кавказците да поискам ръката й, казва българинът

Защо арестуваха Борис, влюбен в Мария Захарова? | StandartNews.com

Преди дни московската полиция задържа четирима души пред сградата на руското външно министерство. Новината бе съобщена от ТАСС, а сред арестуваните бе и българският журналист Борис Анзов. Той живее от дълги години в Москва и е предавал от мястото на събитието за редица наши медии.

"Арестуваните били облечени с кавказки национални носии и носели играчки-оръжия", съобщи пред ТАСС източник от органите на реда, когато новината бе оповестена.

"40-годишният Борис Анзов, родом от България, 26-годишен от Грузия, 44-годишен от Украйна и 20-годишен жител на Московска област бяха задържани близо до сградата на външно министерство, докато организираха спектакъл с ансамбъл в национални кавказки дрехи, с пистолети-играчки, пистолет-запалка, сувенирни саби и камшик. Един от мъжете беше на кон", казва източникът на руската агенция.

Мъжът на кон е Борис Анзов. Всъщност, той е организаторът на цялото представление.

При разпита в полицейското управление Анзов обяснил, че е дошъл в сградата на руското външно министерство, за да направи предложение на говорителя на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова. Срещу него е съставен административен протокол по част 1 на чл. 20.1 от Административния кодекс на Руската федерация (дребно хулиганство) с административна глоба от 500 рубли (б.р.-11 лева). Оръжията, който са играчки, са иззети.

Каква е предисторията, разказва Dir.bg.

Всъщност закачката със Захарова не е от вчера. Борис Анзов често присъства на пресконференциите в руското външно министерство и има не една и две снимки с говорителката на ведомството.

"Случи се това, че аз се намирам в една ненормална държава. Русия е една ненормална държава", започва разказа си Борис.

"В Русия още има градове, които са оградени с бодлива тел, в които не можеш да влезеш. Няма да те пуснат. В Русия такива градове съществуват. Аз отидох с цветя и с танци да поискам ръката на една жена - на Мария Захарова, а те ме задържаха. Само в една държава като Русия може да се случи това нещо. Аз отидох с 15 кавказки тигъра, така им казват на кавказците, защото те са горд народ. В първата Чеченска война 1993-1997 те сложиха на колене една Русия, ядрена държава. И аз отидох с 15 такива тигри, за да поискам ръката на Захарова", споделя Анзов.

Първо отишъл на 8 март, за да поздравя Мария Захарова с цветя и торта за Деня на жената, но нея я нямало.

"Отидохме пак при нея след няколко дни и решихме да й направим малко тържество. Знаете, че Мария Захарова пише стихове. Тя беше написала една такава песен или стихче за Кавказ, за танците, за гордите народи. В стиховете й се говори за "... аз като орел летя към своята съдба". А пък аз съм от Гоце Делчев и нашият герб е орел. И аз й показах как един македонец лети и като орел към съдбата си. Вижте, ние общуваме духовно вече 5 години.Тя никога не е показала, че нещо, което правя за нея, не й е приятно.

Преди време й подарих тракийска носия. Идеята бе на моя приятел Кирил Колев от Обзор, който е 100% инвалид. Та той ми каза: "Дай да й подарим на тая жена една носия. Ти ходиш на тези нейни брифинги." Речено, сторено. Занесох и подарих носията. Тя я облече, а после мислехме фотосесия да й направим. И какво стана? Отивам аз с 15 тигри да й се обясня в любов, а те ме задържаха. Аз носих един автомат "Калашников". Той е пластмасов, играчка.Навремето ми го подари самият Михаил Калашников.Става въпрос за макет. Имах и бутафорни гранати.

Целта беше да й се обясня в любов, а всеки един от тигрите, защото те носеха по една роза, да й я даде. Да направим един танц, да й подарим един букет. Аз бях на кон, бях облечена черно. В същия ден и тя беше облечена в черно. Съвпадение някакво. Тя не слезе при нас, но ние си направихме нашия танц. Така и така сме дошли. Обадих се в пресслужбата и ги помолих да слезе някой, за да вземе цветята. Бях готов да й се обясня в любов и да й направя предложение за брак. Ако откаже, откаже. Ако се съгласи, супер.

Вижте, президентът на Русия Владимир Путин се разведе в Годината на семейството. Неговият прессекретар Песков има четири брака. Дойде времето и на Мария Захарова да се омъжи втори път. Ако тя е съгласна, разбира се. Мисля, че няма нищо лошо да попитам и да и предложа брак. Пък какво ще стане... А сега може и да ме депортират", разказва още Борис Анзов.

"Влюбих се в нея от първия ден, когато я видях на брифинг преди 5 години. От пръв поглед, както се казва. После 2 години подред ме плашиха, че няма да ме пускат на брифингите й. Купих й палто със сърца, но й го дадох тайно, а от пресслужбата след това искаха да ми го върнат. Нарисувах й картина, която й подарих в на деня на дипломата. И това е преди две години. Захарова е много ерудирана, внимателна и красива жена. Влюбен съм в нея. По време на пресконференциите няколко пъти е питала за мен, когато ме е нямало, защото съм бил болен и съм отсъствал. Когато й подарих носията, направих и шоколад в нейна чест. Има и колекция от български вина с нейния лик", споделя още Борис и допълва, че веднъж й предрекли на Захарова, че ще се омъжи повторно за мъж от арабския свят, което го накарало да облече и арабски дрехи.

Охраната на Външното министерство бързо повикала полиция, след като 15-те "тигри" се появили на пропуска. Дошлите полицаи и видели, че истински оръжия няма. Все пак четирима, сред които и Борис, били задържани.

"Казах на полицаите, че аз съм организаторът, но никой не ме слуша. Бяхме пазарили коня от една жена, че и нея задържаха. Защо, никой не казва. Единия от полицаите го познавах. Той се смее, но аз отидох в ареста", разказва за неволите си българинът.

В ареста Борис е бил редом с други задържани, взели му и отпечатъци.

"Третираха ме като престъпник. Изведнъж полицаите, не знам откъде, намериха две момчета, които описаха цялото бутафорно оръжие и се подписаха като свидетели. Аз имах и запалка с лика на Мария Захарова, взеха ми я. Накрая на танците исках да пусна и фойерверки, но полицията дойде по-рано и не успях. Затова ми беше запалката", споделя още нашенецът.

В ареста имало и други бандити, най-различни. Борис им разказал за какво е задържан, а те му отговорили, че го приемат като брат.

"Тези бандити като ме видяха и разбраха какво става с мен, ме короноваха. Направиха ме "Вор в законе". (б.р. - висш шеф в организираната престъпност. Наименованието става много популярно през 1990-е години) Това е човек, който, като излезе от затвора, става авторитет. Бандитите в затвора ми казаха, че ще ми направят татуировка.

Всички, които са лежали по затворите, задължително си правят татуировки с куполи на някоя църква.И те ми нарисуваха такава в ареста. С химикалка, разбира се. И ми казаха, че вече съм висш престъпник. Интересното е, че такива закоравели престъпници, когато излязат на свобода, в нормалния живот могат да бъдат и съдии. Когато двама бандити не могат да се разберат за определено нещо, не се топят в полицията. Те викат такъв "Вор в законе", който отсъжда в полза на единия или на другия. Та от човек, който искаше да се обясни в любов на Мария Захарова, станах "Вор в законе", разказва за премеждията си Анзов.

След като го пуснали от ареста, Анзов платил глобата от 500 рубли - 11 български лева, и се прибрал.

"Интересно е, че с мен се свързаха две момчета от Англия - Илия и Радослав, които предложиха да ми платят глобата. 11 лева са нищо пари. Аз, докато живях в българското посолство, съм платил около 120 000 евро наеми. Но това е друга тема. Излязох от посолството, защото покрай пандемията го затвориха и не даваха да се вкарват гости.

Но след ареста ми, никой от посолството не се обади да пита жив ли съм, здрав ли съм, имаш ли нужда от помощ.И сега може да депортират,защото се намирам в ненормална страна. Това, че съм отишъл с автомат, макар и пластмасов, за да искам ръката на Мария Захарова... Ако тя се направи на обидена, на засегната, може да го изтълкуват по някакъв начин и спокойно може ме депортират. Аз нищо лошо не съм направил. Ние сме отишли с цветя, а не да воюваме. Макар че сме готови за всичко, македонец съм все пак", разказва още за премеждията си Борис.

Анзов е твърдо решен да поиска ръката на Захарова

На 10 март той предложил на Мария Захарова да се възстанови старата традиция високопоставени държавни лица да се целуват уста в уста - както Тодор Живков и Леонид Брежнев.

"Едно време се целувахме и нямаше санкции. Сега не се целуваме и имаме санкции, смее се Борис. - Това го отправих като послание към нея в Деня на дипломата."

Скоро той е подарил български котарак от Пирин на Захарова.За доставката на котката му съдействали от Гражданско сдружение Приятели на Русия и Православния свят.

"Захарова не го прие, но ме назначи - мен, Борис Анзов, за пазител и хранител на котарака на официалния представител на руското Външно министерство. Котаракът се казва Борис", споделя още българинът.

След това Захарова е гостувала в популярно руско предаване, в което я попитали какво мисли.

"Тя само каза, че мъжете трябва да бъдат по-сдържани. Не каза, че е обидена или нещо такова. Така че явно шанс има", завършва разказа си Борис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай