Закон (почти) забранява секса в Швеция

Всеки сексуален акт без изрично съгласие на една от страните се счита за изнасилване

Закон (почти) забранява секса в Швеция | StandartNews.com

Върховният съд на Швеция днес за първи път издаде присъда, позовавайки се на нов закон за съгласие при встъпване в сексуални отношения, приет през юли миналата година, съобщават осведомителните агенции.

Според закона всеки сексуален акт, при който един от партньорите не е дал отчетливо и ясно съгласие, може да се смята за изнасилване, дори ако „жертвата“ не е казала „не“ или не е демонстрирала несъгласие по какъвто и да е друг начин. Преди днешното произнасяне на върховния съд дела по този закон е имало само в окръжни съдилища в Швеция.

В споменатия важен случай прокуратурата обвинила мъж, чието име и възраст не се посочват, че е встъпил в сексуални отношения с жена, с която се запознал в социалните мрежи, като не е имал нейното съгласие за половото сношение. Подсъдимият пък твърдял пред съда, че не е разбрал, че спътницата, с която е прекарал нощта, е била против акта. Освен това в решението на съда се посочва, че момичето „се е държало пасивно и не показвало явно, че е съгласно“.

Съдът е осъдил мъжа на затвор от 2 години и 3 месеца, но този срок включва наказания и за други негови престъпления на сексуална основа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай