За първи път на дискотека в Саудитска Арабия

В нея няма да се сервира алкохол

За първи път на дискотека в  Саудитска Арабия | StandartNews.com

Подобно нещо доскоро е било немислимо

В саудитския град Джида се открива първата дискотека "халал", която е и първата в цялото саудитско кралство. В нея няма да се сервира алкохол, но жените ще имат достъп. Мнозина са възмутени, други пък се радват.

Първата по рода си дискотека „халал" тези дни отваря врати в Саудитска Арабия. Намира се в пристанищния град Джида, близо до Мека, край брега на Червено море. Клубът задължително трябва да отговаря на религиозните изисквания на исляма.

 През лятото на 2018 отпадна забраната за шофиране на жени - първите саудитски гражданки вече се сдобиха с шофьорски книжки. Година по-рано жените за първи път получиха разрешение да посещават фитнес зали. А от 2012 г. насам страната официално има и спортистки, които взеха участие на Олимпийските игри. Тези стъпки към либерализация се свързват преди всичко с името на престолонаследника Мохамед бин Салман - новата силна личност в Саудитска Арабия. Той воюва сурово срещу политическата опозиция в страната, но допуска известна модернизация на саудитското общество.
 Арабската верига от нощни клубове "White", която вече има заведения в Бейрут и Дубай, открива новата дискотека в Джида. Тя се придържа към изискването на саудитските власти да не се предлага алкохол - в кралството е наложена строга забрана за консумация. Жените обаче ще бъдат допускани до дискотеката.
Новината за това предизвика много разнородни реакции в социалните медии. Потребител в Туитър с псевдонима "Just Sayin", например, се обявява срещу откриването на нощния клуб, защото не харесва сегашната културна промяна в страната. Други се опасяват, че клубът ще доведе до упадък на религията - а това щяло да опустоши душите на много вярващи.

Саудитският активист по правата на човека Хоулуд Барауида също е скептичен, но по различни причини. Той поздравява факта, че страната постепенно се отваря към новото. Но това измества вниманието от други, много по-важни проблеми - например от закона за настойничеството, който прави жените зависими от техните мъже и братя. "Жените в Саудитска Арабия все още да страдат. Те страдат, когато са на работа, в затвора, сред семействата си", казва Барауида в интервю за ДВ.

Други - като саудитската журналистка Хани Накшбанди, която в момента живее в Дубай - приветстват откриването на дискотеката, виждайки в това знак за отваряне на страната към модернизма. Тя се надява, че това ще доведе до по-нататъшна либерализация. "Преди пет години беше немислимо откриването на нощен клуб в Саудитска Арабия, особено в Джида, в относителна близост до двете светини" (Мека и Медина, бел. ред.). Повечето от гражданите на страната са консервативни, обяснява Накшбанди. Ето защо развитието е бавно. "Не казвам, че този нощен клуб е голям напредък, но той може да помогне за разпространението на нови идеи и нова култура", казва журналистката.  /"КРОСС"/

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай