Япония набира астронавти за Луната

Конкурсът ще започне през есента на следващата година

Япония набира астронавти за Луната | StandartNews.com

Правителството на Япония стартира програма за набиране на астронавти, които да се включат в американския проект за усвояване на Луната "Артемис", предаде ТАСС. Агенцията цитира изявление на японския министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите Коити Хагиуда.

"От съществено значение е в този проект да участват японски изследователи. Държавата ще подкрепи избора на най-достойните кандидати", изтъкна министърът.

Понастоящем в японския отряд астронавти са включени 7 души. Средната им възраст е 51 години. Правителството сега планира да бъдат приобщени по-млади астронавти. Те трябва да се подготвят за кацане на Луната, предвидено за втората половина на 20-те години на този век. Конкурсът се предполага, че ще започне през есента на следващата година.

През пролетта на 2019-a НАСА обяви проект за лунната си програма "Артемис", която има три етапа. Първият "Артемис 1" предвижда безпилотен полет на кораба "Орион" около Луната и връщането му на Земята. "Артемис 2" ще бъде пилотиран полет около Луната , а третият етап на мисията през 2024-а предвижда кацане на астронавти на лунната повърхност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай