Върджил Абло - дизайнерът, който разчупи стереотипите

Американецът с ганайски корени прави първия си пробив в модата с рапъра Кание Уест

Върджил Абло - дизайнерът, който разчупи стереотипите | StandartNews.com
  • Креативният директор на Louis Vuitton беше първият чернокож шеф в историята на модната компания
  • Американецът с ганайски корени прави първия си пробив в модата с рапъра Кание Уест

 

Креативният директор на линията за мъжки дрехи на френската модна къща Louis Vuitton - американският дизайнер Върджил Абло, почина миналата седмица на 41-годишна възраст. Причината за смъртта на модния дизайнер е рядка и агресивна форма на рак - сърдечен ангиосарком, с който той се бори през последните две години, криейки болестта от обществеността. Информация за смъртта му се появи на страницата му в Instagram. Кой беше Върджил Абло - историята му разказва Лента.ру.

Строителят от Илинойс

Върджил Абло е роден в Илинойс в семейство на имигранти от Гана. Баща му работи като управител във фабрика за бои, а майка му е шивачка. Още в гимназията дизайнерът се запознава с бъдещата си съпруга Шанън и двойката отглежда две деца заедно.Както самият моден дизайнер каза, като дете той няма представа какво иска да прави в бъдеще и влиза в университета по настояване на баща си, който винаги е мечтал синът му да стане инженер. Прави впечатление, че Абло няма висше образование по моден дизайн. Първо завършва строителния факултет на Университета на Уисконсин, а след това получава магистърска степен по архитектура от Илинойския технологичен институт. След дипломирането си Абло работи няколко години по професията си в една от американските компании.Дизайнерът започва да се интересува от мода благодарение на архитектурата, а именно след като разбира, че агенцията на холандския архитект Rem Koolhaas OMA си сътрудничи с луксозната марка Prada."Отидох в библиотеката, където имаше голям избор от специализирана литература. Пътят до там минаваше покрай залата, където бяха изложени различни арт проекти. Така се роди моето запознанство със света на изкуството", казва Абло.

През 2006 г. той започва стаж във Fendi и от този момент решава да продължи кариерата си в модната индустрия. Три години по-късно отваря собствена художествена галерия RSVP Gallery и магазин за мъжко облекло в Чикаго и в същото време започва да си сътрудничи с рапъра Кание Уест - съпруга на Ким Кардашиян, с когото реалити звездата е в развод. Абло става творчески директор в неговата модна компания.През 2009 г. Върджил Абло без покана пристига за първи път на Седмицата на модата в Париж с шефа си Кание Уест. Въпреки факта, че не бяха очаквани на събитието, двамата успяха да привлекат вниманието на фотографите и да попаднат в медиите.Благодарение на Уест дизайнерът печели първата си голяма победа - през 2011 г. корицата на съвместния албум Watch the Throne на американския рапър и Jay-Z получава награда Грами за най-добър дизайн, както и отличие за "Най-добър рап албум".

"Луксът е това, за което копнееш."

Още през 2012 г. модният дизайнер отказва да си сътрудничи с рапъра и пуска първата си марка дрехи - Pyrex Vision. Дебютната колекция на марката се състои от ризи на Ralph Lauren, които Абло купува само по 40 долара, след което рисува върху тях и ги продава няколко пъти по-скъпо (единичната цена достига 550 долара).Само година по-късно дизайнерът затваря проекта и стартира нов - първокласната марка за улично облекло Off-White, създавайки тоалети с уникален дизайн от нулата. Според него не името на голяма марка на етикета прави наистина "луксозно" нещо, а голямото търсене: "Луксът е това, за което копнееш", казва Върджил. Отличителните маркери на продуктите Off-White са големи букви, понякога поставени в кавички, диагонални ивици и пластмасови етикети.

Върджил Абло нарича Off-White хилядолетна марка и прави всичко, за да изглеждат нещата му добре в Instagram.Първата колекция на марката дизайнерът представя на публиката през 2015 г. на Седмицата на модата в Париж. "Успехът на шоуто зависи и от това как се чувства моделът на модния подиум. Как мога да подчертая нейния характер? Свържете я с творческия процес! Това е целият смисъл на Off-White: той е плод на екипна работа, която ми принадлежи толкова, колкото моят асистент или неговият стажант. Не се стремя към тотален контрол, но искам да бъда духовен лидер на моя екип", каза Абло за своя проект.Скоро дрехите Off-White стават любими както на съвременните художници, така и на почитателите на ежедневната мода.

"За мен е чест да бъда на тази позиция"

През март 2018 г. Върджил Абло е назначен за креативен директор на линията за мъжко облекло в луксозната модна къща Louis Vuitton. Така той стана първият черен дизайнер в историята на компанията, който заема толкова висока позиция, а също и един от малкото чернокожи, включени в списъка на основните кутюрие във Франция. През същата година списание Time включи дизайнера в Time 100, списък на 100-те най-влиятелни хора в света."За мен е чест да бъда на тази позиция. Историческото наследство и творческата цялост на марката са източниците на моето вдъхновение. Ще ги взема предвид в работата си и в същото време ще се опитам да създавам модерни дрехи", каза Абло, встъпвайки в длъжност.

През същата година дизайнерът представи първата си колекция за Louis Vuitton на Седмицата на модата в Париж. В шоуто му участваха представители на "цветната раса", моделите Джордан Картър, по-известен като Playboi Carti, както и Стив Лейси, Дев Хайнс и Кид Кади.Върджил Абло създава съвместни колекции с много световни компании, включително производителя на спортни облекла Nike и шведския мебелен концерн IKEA.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай