Вълшебните храни за зимата

Ето няколко от тях, които се препоръчват

Вълшебните храни за зимата | StandartNews.com

Зимата е сезонът, когато организмът ни е подложен на сериозна липса на витамини и минерали. Тези елементи са важен източник за правилното протичане на жизнените процеси в тялото и обикновено си ги доставяме чрез богатата на плодове и зеленчуци хранителна диета.

Ето кои храни ви препоръчваме да консумирате по това време.

Нар

Вероятно сте опитвали нарове в популярното им напоследък ново „амплоа“ под формата на сок. Освен че е вкусен и много освежаващ, сокът от нар е изключително полезен за здраво сърце. Той е богат на антиоксиданти (повече, отколкото други плодови сокове) и само една чаша дневно може да помогне да се предотврати окисляване на „лошия” LDL холестерол от свободните радикали, според проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

Тъмнозелени листни зеленчуци

Тъмнозелените листни зеленчуци, като например къдравото зеле кейл и листното цвекло, оцеляват на зимния студ, за разлика от останалите растения. В действителност, замръзването дори може да отнеме горчивината на кейла. Тези зеленчуци са особено богати на витамини А, С и К. Листата на горчицата и горчивата маруля ескароле също са отлични източници на фолиева киселина, важна например за жените в детеродна възраст, което им отрежда място в списъка със здравословни храни.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове, включително лимони, лайм, портокали, грейпфрути, мандарини и други, са най-сочни през зимата и могат да добавят слънце към най-мрачния сезон. Тези плодове са много богати на витамин С – един среден портокал доставя на организма повече от 100% от необходимата ви дневна доза. Според специалистите в областта на храненето, цитрусовите плодове са също богати източници на флавоноиди. Преобладаващият флавоноид в тях – хесперидин – се предписва от лекарите за повишаване на “добрия” HDL холестерол и намаляване на “лошия” LDL холестерол и триглицеридите.

Картофи

Да, картофите често се окичват с лоша слава поради високото си съдържание на скорбяла, което ги поставя в една категория с белия ориз и белия хляб. Но за разлика от последните две храни, които наистина са лишени от полезни вещества, картофите са пълноценна храна, съдържаща редица полезни хранителни вещества. Те са отличен източник на два витамина, подсилващи имунитета – С и В6, осигурявайки съответно 25% и 29% от дневните нужди на организма за средно голям картоф. Те са също добър източник на фолиева киселина и доставят фибри на организма (4 грама в един среден картоф; жените се нуждаят от 25 грама дневно, а мъжете – от 38).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай