Витамин D и B12 помагат на постещите за Великден

Млякото съдържа много витамини D и В12 и се препоръчва за бременни жени и други постещи

Витамин D и B12 помагат на постещите за Великден | StandartNews.com

Хората, които спазват Великденския пост, трябва да обогатят диетата си с бобови растения, за да компенсират протеиновия дефицит, който възниква от спирането на консумацията на животински продукти. По-добре е децата, бременните жени и кърмачките напълно да се откажат от постенето или да направят диетата си по-малко строга, разказаха специалисти по хранене пред ТАСС.

И все пак, при децата и бременните жени е важно да се знае, че млякото е един от най-важните източници на калций за организма. Млякото съдържа още и много витамини D и В12.

Този пост е най-дългият в православния църковен календар и най-строгият по отношение на ограниченията. Той продължава почти 50 дни и завършва с най-големия християнски празник - Великден, денят на Възкресението Христово, който тази година се чества на 19 април.

„По време на гладуване първо трябва да обогатите диетата си със соя и храни, съдържащи соя, тъй като тя е пълноценен източник на протеин, близък до животинския“, казва диетологът Виктор Атанасов

Растителният протеин не може да бъде пълен заместител на животинския, тъй като той се усвоява значително по-трудно. Въпреки това, при липса на второто, бобовите и соевите продукти са добра алтернатива.

"Наистина се нуждаем от протеин. За да не навредим на тялото, трябва да изберем растителни продукти, от които протеините се усвояват добре - бобови растения и соя. Ако погледнете диетите, които монасите спазват в манастирите, винаги има грахова супа, супи от леща, боб и други", обяснява Атанасов.

В допълнение той съветва да се обогати диетата с разнообразни зеленчуци и плодове. "Много зеленчуци и плодове имат добро съдържание на калий, аскорбинова киселина, каротеноиди, както и огромно количество биологично активни компоненти. Те също са богати на фолиева киселина и диетични фибри, от които абсолютно се нуждаем, за да осигурим нормалния живот на микробите, живеещи в чревния ни тракт", казва диетологът и допълва: " Колкото по-разнообразен е наборът от тези плодове и зеленчуци, толкова по-добре."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай