Вила на 4 века събира Байдън и Путин. Снимки

Ла Гранж пази хиляди древни томове

Вила на 4 века събира Байдън и Путин. Снимки | StandartNews.com

Къде се срещат Байдън и Путин в Женева, за да обсъждат бъдещето на света? В една уникална вила - Ла Гранж, построена през XVII век и отдавна призната за исторически паметник

Легендарната вила във френски стил се намира в едноименния парк Ла Гранж — това е най-големият парк в Женева, а също така е в близост до Женевското езеро, известно още като Леман. 

Женевская легенда. Чем известна вилла Ла Гранж, на которой пройдет встреча Путина и Байдена - 1 - изображение

Вила Ла Гранж

Тя е била построена около 1660 година от Жак Франкони (1622—1702) като е била в доста умален вариант. 40 години по-късно тя е закупена от известния за онова време банкер Марк Лулин, а след смъртта му тримата синове построяват семейно имение във френски стил, около което са разположени различни постройки.

През 1800 година вилата става собственост на Франсоа Фавр (1736—1814). Това е женевски корабособственик, който прави състоние от търговията с Изтока. Той купува имота от един от последните наследници на банкера - Жан Лулин, разорен по време на Великата френска революция.

По времето на Франсоа във вилата са построени монументален вход с лъвове към крайбрежната улица.

На територията на имението има разкошна градина, беседка, оранжерия. Но главната историческа ценност е библиотеката. Тя е построена  през 1821 година и е запазена като една от петте исторически сгради, собственост на Женевската библиотека.

Също така в близост до вилата са намерени следи от човешка дейност още от времето на неолита; а в парка на вилата има два менхира (грубо изсечени каменни блокове, поставени вертикално от древния човек).

Легендарната библиотека Ла Гранж

Библиотеката Ла Гранж, която днес наброява хиляди древни томове, е построена точно пред 200 години от един от наследниците - Гийом Фавр (1770—1851). След като няколко пъти ходил до Италия и Франция, той се вдъхновил от библиотеките гам и решил да направи копие в швейцарското имение. Започнал да разменя книги с други библиотеки в Европа и с времето те станали толкова много, че не успели да се поберат в двете отделени стаи, а през 1821 година той променил цялото дясно крило на сградата, превръщайки я в обширна библиотека в италиански стил..

Женевская легенда. Чем известна вилла Ла Гранж, на которой пройдет встреча Путина и Байдена - 2 - изображение

Голямата зала на библиотеката Ла Гранж

Самият Гийом също се запалил по книгите и издал няколко тома с научни статии, които и до днес се пазят в библиотеката.

Място за политически приеми

През 1864 година имено в тази вила е проведена церемонията по подписването на Първата Женевска конвенция, която урежда въпросите по отношение на болните и ранените участници във Втората Световна Война.

Вилата от век е собственост на Женева след като през 1917 година внукът на Гийом-  Уилям Фавр (1843—1918), малко преди смъртта си повикал управата на града и извършил прехвърлането „за вечно притежание за удоволствие и почивка на женевското население.

 

Като условие той поставил запазването на библиотеката и използването на залите като място не за живеене, а за приеми и други важни събития. Уилям Фавр, който е известен женевски политик и филантроп, освен на библиотеката, отделял голямо внимание на парка - украсява го с извити пътеки, езерце и алпинеум.

Общинските власти получили собственост и върху всички сгради около вилата, както и върху парка, който е разположен на 20 хектара.

Днес и паркът, и библиотеката са открити за посещения на туристи.

В дъното на парка, на място, окъпано в слънчева светлина и защитено от вятъра, през 1945 г. е засадена грандиозна градина, която бележи началото на Международния конкурс за нови сортове рози в Женева.

През 1969 г. папа Павел VI провежда литургия в парка на “Ла Гранж”, на която присъстваха около 70 хиляди души.

Подготовката за срещата Байдън- Путин

По информация на агенция Ройтер вече са започнали приготовленията за двустранната среща Байдън- Путин на 16 юни. Съседните територии вече са недостъпни, а швейцарската полиция и армия са затворили входовете и изходите към двата близки парка с блокада на пътя и телена ограда.

Женевская легенда. Чем известна вилла Ла Гранж, на которой пройдет встреча Путина и Байдена - 3 - изображение

Огражденията около Ла Гранж

Също така около парка се издигат заграждения, оборудвани с радари и системи за ПВО.

В момента в този район на града се движат бронирани превозни средства и друго специално оборудване.

По време на срещата ще бъдат забранени полетите над Женева на всякакъв тип самолети .

Според  ТАСС завършва строителството в парка до основната сграда и на импровизирания пресцентър.

Очаква се и Байдън, и Путин да кацнат във вилата с хеликоптери.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай