11 кораба със затворници основават Австралия

Днес икономиката е на 13-то място в света

11 кораба със затворници основават Австралия | StandartNews.com
  • 11 кораба с каторжници основават Австралия, щели да умрат от глад, защото не можели да правят нищо
  • Днес гласуването е задължително, икономиката е на 13-то място в света

 

За Австралия се говори или като за екзотична дестинация, или като за страна, където пришълците изтласкват коренното население - аборигените.В действителност онова, което не се знае толкова много, е, че основаването на страната започва с факта, че Британската империя я посочва за своя наказателна колония. Иначе казано - за държава затвор, намираща се на прекалено голямо разстояние, така че затворниците да не могат да се завърнат обратно. Никой от тях не би могъл да спечели пари в Австралия, за да си купи билет. Това става точно когато САЩ обявяват независимостта си, което означава, че Великобритания се разделя със своята предишна държава /или континент - Америка/ - затвор. Естествено, Короната веднага започва да търси друго решение къде да засели хората, които са престъпили закона. И го намира.

На 13 май 1787 г. единадесет кораба със затворници напус-кат Портсмът, Англия, на път към Австралия, за да основат каторжническа колония. Първият кораб с 1500 осъдени пристига на континента през 1788 г. Оттогава започва изтласкването на местното население от плодородните земи към недружелюбните територии на страната.

Аборигените остават без своя територия, а свободните заселници и затворниците основават общо шест колонии. Това са Нов Южен Уелс, създаден през 1786 г., Тасмания - през 1825 г., Западна Австралия - през 1829 г., Южна Австралия - през 1834 г., Виктория през 1851 г. и Куинсланд през 1859 г.Когато първият кораб акостира, първият губернатор Артър Филип забива британското знаме на австралийска земя и обяснява на стреснатите аборигени, които едва ли са разбрали нещо, че тази територия вече е на Короната.Трагедията на първото заселване е, че каторжниците не умеят абсолютно нищо - нито да си отгледат храна, нито да построят къща, нито да убият диво животно.

Повечето от тях имат предимно присъди за дребни кражби

и не са се занимавали с нещо друго в живота си. Новият губернатор отчаяно моли Короната за заселването на Австралия поне да му подбере затворници, които имат необходимите умения. Писмата му потъват в дебрите на бюрокрацията. Великобритания бърза да засели Австралия не за друго, а защото се страхува, че французите също имат подобни планове.Всъщност първата безспорна експедиция на европейци до Австралия е на холандския навигатор Вилем Янсзон през 1606 г. Експедициите на европейските изследователи следват периодично и през 1770 г. Джеймс Кук картографира източното крайбрежие за Великобритания. Освен това се завръща с описания и разкази, които карат англичаните да се замислят за бъдещата колонизация в Ботани Бей (сега в Сидни), Нови Южен Уелс. След това корабите с каторжници акостират там.През 1779 г. сър Джоузеф Банкс, изтъкнатият учен, който е придружавал лейтенант Джеймс Кук в експедицията му от 1770 г., препоръчва залива като подходящо място за подобна колония. Той приема предложението за помощ от страна на американския привърженик на Короната Джеймс Матра, който прави списък с голям брой истински или измислени причини за създаването на колония, съставена от американски привърженици на краля, китайци и островитяни от южните морета.Някои от изброените от Матра причини са свързани с това, че страната е подходяща за насаждения със захар, памук и тютюн;

новозеландският дървен материал и коноп или лен могат да бъдат ценни стоки

за бъдещите колонисти, островът може да е база за търгуване в Тихия океан и заселването тук да бъде подходяща компансация за изгонените от САЩ американски привърженици на британската корона. По-късно обаче, след всички благовидни предложения, Матра внася поправки в предложението си - за включване на затворници като преселници.Планът на Матра осигурява първоначалния вариант за създаване на колония. Той е особено навременен, защото в този момент хуманисти и реформатори във Великобритания провеждат кампания срещу ужасяващите условия в британските затвори и затворнически кораби. Да изпратиш затворници на място, където не може да се провери какви са условията, е прекрасна идея.

Със същия успех можеш да ги изпратиш и на Луната

Да не говорим, че от Австралия все пак може да се гарантират доставките на лен и дървен материал, които вече са загубени от страна на САЩ. Проблемът е, че новосъздадената колония разчита изцяло на храната, донесена с корабите - осолено месо с изтекъл преди години срок и вкиснато царевично брашно, пълно с червеи. Тук няма изобилие на животни за ловуване, кенгурото е твърде бързо, за да го догониш или улучиш. Никой няма представа от животновъдство или земеделие, така че от семената, донесени за разсад, в крайна сметка не пониква нищо. В сухата червеникава почва не вирее нищо, освен трева. Колонизаторите се чувстват обречени на гладна смърт, когато губернаторът ги изпраща на експедиция в залива на Сидни. Тридесетина километра на запад експедицията открива място, където реката е натрупала плодородни почви и което е добре познато на аборигените. Именно

благодарение на "игрите на глада" местните се оказват оттласнати

от него.Малко по-късно в Австралия биват установени златни залежи и се разразява "златна треска". Короната се убеждава, че не е заложила на куц кон. Именно златото, както и бурното развитие на селското стопанство, помагат за установяването в средата на 19 век на автономна парламентарна демокрация в шестте британски колонии.През 1901 г. колониите гласуват с референдум за обединение във федерация, което слага началото на съвременната държава Австралия. Федерацията воюва на страната на Великобритания по време на двете световни войни и е дългогодишен съюзник на САЩ, когато е застрашена от Япония по време на Втората световна война.Днес Австралия е тринадесетата по големина икономика в света, благодарение най-вече на добивната си промишленост. Страната е дългогодишен домакин на един от най-престижните турнири по тенис и на Формула 1, както и на множество музикални събития. Почти 90 на сто от населението е с европейски произход, като най-много са англичани и ирландци. Австралия се справи най-бързо и с локдауна покрай коронавируса, като една от причините е слабата заселеност на територията. Интересна подробност за организацията на страната, създадена от затворници, е това, че днес гласуването там е задължително. През последните 50 години избирателната активност не е падала под 94 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай