В Деня на маратонката: 14 неща, които не знаем

В началото маратонките са били само спортни обувки, но днес се носят навсякъде

В Деня на маратонката: 14 неща, които не знаем | StandartNews.com

27 март е и Ден на маратонката. Но едва започнал да се празнува като спортен празник у нас миналата година, сега трябва да се отбележи в с подскоци на място в хола. В началото маратонките са били само спортни обувки, но днес се носят навсякъде и по всяко време като част ежедневно облекло. Някои дизайнери ги включват дори в официалните облекла. Има различни типове - от класически, баскетболни до обувки за бягане, та дори и специфични модели. Маратонките се превръщат във важна част от хип-хоп културата (и то марки като Adidas и Puma), а от 70-те години на миналия век са неразделна част от модните тенденции.

Какво не знаем за маратонките:

1. Първият чифт маратонки е създаден през 1870 г. в Англия.

2. Притежателят на най-много маратонки в света е Марк Фарезе с 3000 чифта на стойност над 750 000 долара.

3. Названието на английски “sneaker” идва от глагола Промъквам се - sneak around - заради меките, гъвкави гумени подметки, с чиято помощ хората са се движили много по-тихо.

4. Първите маратонки с по-висока, а не идеално гладка подметка, се появяват още през далечната 1925 г. Смятало се е, че участието на жените в атлетичния живот ще притъпи тяхната женственост.

5. Моделът Nike Air Force I е една от най-продаваните обувки за всички времена, без дори да е рекламирана.

6. Брандът Reebok сключва доживотен договор с NBA легендата Алън Айверсън на 28.11.2001. Той получава по 7 милиона на година.

7. Рапърите Run-DMC са първата музикална група, която подписва договор с марка за маратонки. Впоследствие, сделката им с Adidas се превръща в дългогодишна история за успеха!

8. Класическият модел Converse Chuck Taylor All Stars, който се появява на пазара през 1917 г., е най-продаваната маратонка в света с общи продажби от около 600 милиона чифта.

9. При представянето си през 1973 г., Puma Clyde са първите истински баскетболни обувки. Когато идва време да бъдат пуснати на пазара отново, от Puma не разполагат с оригиналния дизайн, така че дизайнерите и инженерите използват чифт на служител, за да ги пресъздадат.

10. Nike никога не са били на загуба!

11. Името на марката Reebok произлиза от английската дума за сърнена антилопа - Rhebok.

12. Reebok почти успяват да подпишат договор с великия ЛеБрон Джеймс за 75 милиона долара, но накрая Nike успяват да го отмъкнат за цели 90 милиона!

13. Вокалистът на Nirvana Кърт Кобейн умира, носейки чифт черни велурени Converse One Star и от марката пускат на пазара серия маратонки, посветени на него.

14. Свръх известният модел Air Jordan можеше изобщо да не се появи на бял свят, тъй като Майкъл Джордан е бил луд фен на Adidas и е искал сделка с тях, която така и не се случва. И през 1984г. звездата подписва с Nike.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай