В чест на Свети Трифон домакините избират

Традиционната българска трапеза не може без апетитна питка

В чест на Свети Трифон домакините избират | StandartNews.com
  • Традиционната българска трапеза не може без апетитна питка

На 14 февруари отбелязваме българския празник Трифон Зарезан. Празнуват не само лозарите, но и соколарите, кръчмарите и градинарите. Най-важното за празничната трапеза  е нейното изобилие. Хлябът трябва да е прясно омесен и изпечен, а виното - да е най-доброто и да се лее безспир. Традиционни български ястия, които да присъстват на масата ни на този празник, са изпечен обреден хляб, пиле или кокошка и печени ядки или сушени плодове.

Питка Грозде

Необходими продукти:
4 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. вода
2 бр. яйца
1/3 ч.ч. разтопено масло
1 и 1/2 ч.л. суха мая
2 с.л. захар1 ч.л. сол
За намазване:
1 бр. жълтък
1 ч.л. вода
1 ч.л. маково семе

Начин на приготвяне: От продуктите за тестото се замесва тесто на ръка или в машина за хляб. Ако месите на ръка, след като тестото се замеси се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си. Ако ползвате машина за хляб, поставете всички продукти за тестото в кошничката на машината за хляб и изберете цикъл *тесто*. След като свърши цикълът, извадете втасалото тесто от кошничката и разделете на 27 топки (6 от тях трябва да са по-малки, това са първите топки от грозда), 25 от които се нареждат във формата на грозд (в голяма намазнена и набрашнена тава), показан на схемите и снимките. Разбъркайте жълтъка с водата и намажете топчетата от оформения грозд. Поръсете всяко топче с маково семе. С едната от останалите топки се оформя дръжката, а другата 1 топка се замесва с още брашно, да стане по-твърдо тесто, разточва се върху набрашнена повърхност и се изрязват от нея листата на грозда и се поставят върху него.Оформеният грозд се покрива с фолио и се оставя да втаса на топло, около 30-40 минути, докато удвои обема си. Пече се в предварително загрята до 190 С фурна, около 20-25 минути, ако започне много да покафенява отгоре, може последните 10 минути от печенето да покриете с фолио.

Пълнена кокошка с кисело зеле

Необходими продукти:
1 кокошка с дреболии
3 глави лук
1/2 ч.ч.ориз
4 скилидки чесън
100 г предварително накиснати във вода стафиди
около 1-1 и 1/2 кг кисела зелка
олио
сол, черен пипер,червен пипер,масло
Начин на приготвяне: Кокошката се измива добре, а дреболиите се варят в подсолена вода. В тенджера загрейте мазнина, задушете нарязания лук заедно с чесъна. Прибавете към тях премития ориз и сварените дреболии. След това сипете от бульона, в който сте варили дреболиите.След 5-10 минути прибавете стафидите, сол, черен пипер и нарязания магданоз. Гответе докато оризът стане наполовина готов. Нарежете киселото зеле и го задушете в малко мазнина. Когато поомекне, разстелете го в тавичка и сложете върху него напълнената и зашита кокошка. Намажете я с масло и поръсете с червен и черен пипер.Сипете в тавичката малко от бульона на дреболиите или вода и малко зелев сок. По желание прибавете и няколко люти чушки. Покрийте тавата с фолио и печете на 200 градуса до готовност на месото. Около 15-20 минути преди да извадите ястието от фурната, премахнете фолиото, за да хване кокошката златиста коричка.

Суджук по селски на скара 

Необходими продукти:
свинско месо - 2 кг.;
говеждо месо - 2 кг.
или телешко месо - 500 гр. тлъсто;
черен пипер - 4 ч.л. млян; захар - 2 с.л.;
чубрица - на око;
червен пипер - 1 с.л.;
кимион - 16 гр.;
черва - свински тънки за пълнене
Начин на приготвяне: Смелете телешкото и свинското тлъсто и нетлъсто месо. Ако предпочитате може и да го накълцате със сатър. Омесете каймата с подправките и солта. Оформете каймата и я оставете да престои за 1 нощ на студено. След това напълнете почистените черва със сместа, като усуквате през 15 см. Набоцкайте ги с игла. С конец завържете краищата им и ги провиснете да се сушат на хладно и проветриво място. Валират се с точилка през 1-2 дена. Суджукът по селски трябва да е готов след 24 до 48 дни. Ако не е добре изсушен, може да се консумира печен на скара.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай