В Apple, Google и Netflix работиш и без диплома

Ставаш ръководител и без висше образование

В Apple, Google и Netflix работиш и без диплома | StandartNews.com

Новата норма е опитът

Все повече американски работодатели са готови да приемат кандидати за работа дори и без дипломи, пише Business Insider.

Като се има предвид високата цена на образованието в САЩ за много американци тя е непосилнаа на някои просто не им достига времето за обучение. Но аказва се, че отсъствието на заветната диплома не е преграда за намиране на добра работа.

Сайтът за намиране на работа Glassdoor публикува дълъг списък на компании, наемащи кандидати за работа без академична степен, в т.ч. и на ръководни длъжности.

Така например Apple приема хора без висше образование на най-различни позиции, а не само като продавачи в магазините на компанията. Основните критерии са опитът и навиците на потенциалния сътрудник.

В списъка на изискванията към iOS разработчик за Apple Music пише: бакалавър или магистър в областта на електрониката или компютрите, или еквивалентен опит за тази длъжност. Т.е. ако кандидатът е способен да се справи със задачите, на Apple му е все едно дали се е научил да върши тази дейност на друго работно място или в университета.

„Ако погледнем хората, които не са ходили на училище, но са си пробили път през света – това са изключителни личности. И трябва да направим всичко възможно да ги открием“, смята Ласло Бок, бивш вицепрезидент на Google по човешките ресурси.

Аналогична политика провеждат и други големи технологични компании като IBM и Google.

„Средната оценка от дипломата не е критерий за наемане на работа, а и тестовете са безполезни. Убедихме се, че нищо не предсказват. На първо място ние гледаме общите когнитивни способнисти и това не е IQ. Това е способността да се обучаваш, бързо да схващаш информацията и да я обединяваш“, обяснява Ласло Бок през 2017 г. в интервю за New York Times.

А и в IBM само около 15% от новите сътрудници са завършили колеж. Генералният директор на компанията Джини Ромети казва, че професионалният курс и опитът са по-подходящата подготовка за много позиции в техническия сектор, отколкото четиригодишният курс във вуза.

„Академичното образование и в бъдеще ще се взема предвид и ще остава важен фактор за оценката на кандидата, но то няма повече да е бариера за заемане на дадена длъжност“, убедена е Меги Стилуел, главен редактор на Ernst and Young.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай