Уникална монета на Общинска банка стана част от колекцията ценни моменти на НИМ в София

Уникална монета на Общинска банка стана част от колекцията ценни моменти на НИМ в София | StandartNews.com

Общинска банка подари на НИМ монета с образа на богинята на благоденствието Тюхе, покровителка на антична София

Това е първата от специална лимитирана серия от три монети, посветени на София

Националният исторически музей се сдоби с уникална монета с образа на богинята на благоденствието Тюхе, подарък от Общинска банка. Това стана на специална церемония днес. Сашо Чакалски и Николай Колев, изпълнителни директори на Общинска банка, връчиха на проф. д-р Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, специалния подарък с първата монета, посветена на София. Монетата с образа на Тюхе е първата от специална лимитирана серия от три монети, наречена „София през вековете".

„За нас е чест да подарим на Националния исторически музей тази уникална монета с богинята-покровителка на Сердика Тюхе. Монетата е емитирана в лимитиран тираж от 1000 бр. за цял свят. Отсечена е от благороден метал - сребро от най-висока проба чистота", каза Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.

„Благодаря на Общинска банка, че с тази монета, дава повод да припомним богатата хилядолетна история на град София", коментира проф. д-р Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Образът на Тюхе е бил символ на антична Сердика и е поставен на първите монети на града, отсечени в малки серии по времето на император Марк Аврелий (161-180). Днес има открити едва няколко древни монети с нейния образ и това ги прави изключителна ценност в световен мащаб. Така съвсем заслужено тази монетата ще заемe своето достойно място в съкровищницата на НИМ.

Тюхе е била богинята на благоденствието и покровителка на древния град Сердика. Тя е олицетворявала щастливата съдба, късмета и богатството. Надписът върху монетата на Общинска банка по овала от дясно на ляво е латинската сентенция „Crede, quod habes et habes" и преводът й на български „Вярвай, че имаш и ще имаш". Изписано е и името на града на гръцки и български език - съответно „СЕРΔΩN" и „София".

Втората монета от поредицата, която се очаква да бъде емитирана през септември, ще бъде с образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава от периода на средновековен Средец. Третата ще се появи през 2016 година и ще изобразява съвременна София.

„Решихме да направим тази лимитирана серия монети в чест на града ни. Столицатa има изключително богато културно-историческо наследство, с което можем да се гордеем. Поредцата "София през вековете" е малък, но наистина специален символ на великата история на София", допълни Николай Колев, изпълнителен директор на Общинска банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай