Унгарците на опашки за пищови

Въоръжават се още чехите и американци, струват се от безредици покрай пандемията от коронавирус

Унгарците на опашки за пищови | StandartNews.com

Унгарците взеха масово да се въоръжават. Те се редят на опашки за оръжия поради страха си от безредици при разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от Дарик нюз.

Петер Рощаш, не иска да има никакви поводи да използва огнестрелното оръжие, което си купува, но младият унгарски баща, който има едно дете, не иска да поема никакви рискове с оглед на епидемиятата от коронавируса, за която се опасява, че може да извади наяве най-лошото у някои хора. "Това е превантивна мярка", казва 33-годишният Рощаш пред Райтерс, докато чака на опашка пред малък магазин в Будапеща за оръжия от невоенен тип, за които не е необходимо да се вади разрешително. "По-добре аз да се смея последен, отколкото да се окажа в конфликт само с дръжката на метла в ръката", заявява той.

През последните седмици все повече унгарци гледат да се въоръжават превантивно. Причината е, че се опасяват от възможно рухване на реда и законността, в случай че се стигне до остър недостиг на стоки от първа необходимост с оглед на разпространението на коронавируса. В Източна Европа режимът за притежание на огнестрелно оръжие е строг, но търсенето на малокалибрени огнестрелни оръжия на фона на растящото безпокойството от коронавируса се повиши навсякъде из региона, отбелязва Ройтерс. Асоциацията на чешките оръжейни производители заяви, че собствениците на оръжейни магазини съобщават за повишено търсене и двуцифрено увеличение на продажбите.

 

В Унгария и Чехия, две страни със съпоставимо по брой население от по около 10 милиона души, разрешително за оръжие имат по около 300 000 души във всяка една от двете страни. За някои леки оръжия дори изобщо не е нужно разрешително.

"Продаваме пет пъти повече в сравнение с обичайното за месец март", казва Габор Ваш, който управлява три оръжейни магазина в унгарската столица Будапеща, включително този, от който Рощаш си купи своя газов пистолет. "Можеше и да продадем и 15 пъти повече, ако имахме още оръжия с гумени куршуми, но ни свършиха", добавя търговецът. Магазинът, който е малко по-голям от телефонна кабина и е сгушен в крайградски търговски център в околностите на Будапеща, едва ли е бил проектиран за наплив на клиенти. Но от миналата седмица към него се стича доста голям поток от хора от всякакви социални прослойки.

Унгария регистрира 167 случая на коронавирус, и седем смъртни. Унгарското правителство увери, че няма да се стигне до недостиг на стоки от първа необходимост, и призова хората да си останат вкъщи.

Скок в продажбите на оръжия и боеприпаси се отчита и в САЩ, също на фона на опасения от социален срив, добавя Ройтерс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай