Трета световна кибервойна?

Светът е изправен пред кибервойна, а във виртуалното сражение участват най-големите държави

Трета световна кибервойна? | StandartNews.com

Светът е изправен пред кибервойна, а във виртуалното сражение участват най-големите държави. В това са убедени повечето експерти по киберсигурност, към чиято експертиза тази седмица прибягнахме в България заради хакерската атака в Националната агенция за приходите. Още преди да има обвинен за случая, веднага паднаха съмнения за руска следа в източването на база данни от приходната агенция. Извън политическия контекст всички експерти признават, че кибервъзможностите на Москва са сред най-добрите в света, така че когато има проникване в базата данни от подобен характер, винаги е логично да паднат подозрения и върху Русия. Примери за това могат да бъдат дадени от събития, случили се в Украйна и Естония например.

Политическо хакерство, шпионаж и търговия с данни - това са част от сферите, към които хакерите имат най-голям интерес, казва Серж Дроз - ръководител на Форума за екипи за реакция при инциденти и сигурност. Организацията е с международен характер. „Има хора, които събират бази данни. След като ги анализираме, можем да разберем, че част от тези атаки са финансирани от държавите. Подобни случаи се увеличават. Почти всички са свързани с шпионаж и кражбата на информация от чужди държави. Всъщност шпионажът е нещо, което винаги е съществувало между отделните държави и не е забранено по закон.“

Но Русия не е единствената, която не играе по правилата в киберпространството, категорични са експертите. Това могат да бъдат Съединените щати, Китай, Германия и Великобритания. Също така има държави, които напредват изключително бързо. Такъв е случаят с Иран. Израел също има много добре развити кибервъзможности.

Държавите използват киберпространството, за да провеждат атаки или срещу правителства, или срещу частни компании. Държавите провеждат хакерски атаки срещу правителства и корпорации, защото е доста по-евтино спрямо операция в реалния свят. Ако една държава нападне друга с реална армия или чрез ракета, това ще има много по-големи последици, най-малкото защото ударената държава най-вероятно ще отвърне на удара по същия начин. Вместо да се използват класическите средства на войната, сега тя се провежда във виртуалното пространство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай