Традиция: Къде цяла нощ ще чистят мазетата

В попвското село Садина изпълняват ритуала "рини зимник"

Традиция: Къде цяла нощ ще чистят мазетата | StandartNews.com

Обичаят "рини зимник" се извършва в нощта срещу Ивановден в поповското село Садина.

Местната традиция повелява тази нощ младите семейства да отодат на гости на свои по по-възрастни роднини, разказа Илка Дечева - директор на ОУ "Хр. Ботев" в селото пред БТА. По този начин някога се е демонстрирало уважение към по-големи сестри, братя или към кръстника. Там изчиствали зимниците и оборите на животните и изхвърляли боклука. Работело се до зазоряване. През това време домакинята е сготвила, защото, според традицията, трябва да се нахранят работниците преди да си тръгнат.

След като свършат работата, младото семейство влиза в къщата, а присъстващите напръскват с вода младоженците /символизиращо къпането на Ивановден за здраве/ и тогава се сяда на трапезата.За да се покаже почитта към празника, във всички времена стопаните приготвяли богата трапеза.

И понеже постът вече е приключил, месните ясния вече присъстват в нея. Садинчани задължително опичали баница с подсирено мляко. Гостите се гощават с домашно приготвени печени наденици или ако е останало кървавица от закланото прасе, допълни Дечева.Добавят се и сезонни продукти, които традиционно присъстват в менюто като ястие с кисело зеле и домашни туршии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай