ТОП 5 на най-скъпите кафета в света

Индонезийското Копи Лувак, преминало през стомаха на цибетка, държи първото място

ТОП 5 на най-скъпите кафета в света | StandartNews.com

Най-доброто кафе в света идва от висококачествени зърна и уникални методи за преработка. Всеки от тези специалитети е известен с отличителен вкус и аромат, както и с високата си цена. Най-качествените зърна се отглеждат само в определени райони на света и след това се обработват с помощта на специални методи. Те се оценяват  и  заради способността да дават високо съдържание на кофеин, за разлика от всеки друг сорт.

1.  Копи Лувак

"Копи Лувак" е едно от най-скъпите и скандални кафета в света, защото зърната  преминават през храносмилателния тракт на цибетката (животно, подобно на мангуста, което е домашен любимец в някои части на Азия). Цибетката се храни с кафееви зърна, които се преработват от стомашните и киселини на животнота, при което плодовата обвивка се усвоява. След като са изхвърлени, зърната се събират и изпичат. Копи Лувак се произвежда  главно в индонезийските острови Ява, Бали и Сулавеси. Цената му варира от 700 евро до 1500 евро за килограм.

2.  Кафе "Черна слонова кост"

Кафявите зърна арабика се отглеждани в имение в северен Тайланд. За да се получи 1 кг изпечено кафе от сорта "Черна слонова кост", са нужни около 10 хиляди сурови зърна. След преработката (рафинирането) в слонския стомах, те се събират и измиват. Стомашните киселини на слоновете разграждат белтъците на кафето и придават уникален, гладък вкус на кафето. Тази марка се произвежда само в северен Тайланд и се предлага в скъпите курорти в страната, като цената е 50 долара за чаша.

3.  Ел Инжерто

Кафето "El Injerto" се култивира в хълмистата област на региона Huehuetenango в Гватемала и вече е спечелило многобройни награди за своя деликатен, плодов и сладък вкус. Продава се на цени от над 50 долара/паунд (0.45 кг). Гватемала е един от най-големите производители на кафе в Латинска Америка.

4.  Esmeralda

Това кафе се събира в стопанството Hacienda La Esmeralda на планината Бару в Западна Панама. Характерно е с плодов и флорален аромат и е спечелило множество награди за високото си качество. Цената - 104 долара/паунд (0.45 кг)

5. Кафе "Света Елена"

Това френско кафе се счита за нещо ново не само заради високото му качество, но и за произхода му. Отглежда се на  Св. Елена - отдалечен вулканичен остров в южната част на Атлантическия океан, където Наполеон Бонапарт е заточен през 1815 г. То е направено от специална зелена арабика, която е изключителна за Света Елена. Един килограм от това кафе струва поне $ 75.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай