Топ 20 кулинарни дестинации

Вижте градовете, които ще отключат сетивата ви със своите ястия и места за хранене

Топ 20 кулинарни дестинации | StandartNews.com

След края на пандемията много хора несъмнено ще се втурнат на околосветски пътешествия. Някои ще хукнат към музеите, а други ще наблегнат на гурме туризъм. Класацията на "Нешънъл Джиографик" Топ 20 кулинарните дестинации по света ни отвежда в градовете, които ще отключат сетивата ви със своите ястия и места за хранене, предава Нова.

Лондон - Можете да опознаете английската кулинарна култура, като разгледате оживения пазар "Боро", намиращ се в южния край на Лондонския мост. На този пазар се продават прясно уловени морски дарове и отбрани продукти като занаятчийски сирена и печени изделия.

Токио - Разходете се по „Омоиде Йокочо”, където сервират огромни порции с удивително вкусни пилешки шишчета направо от скарата. В квартала „Кичийожи” пък можете да пийнете по нещо, подпрени на високите маси за правостоящи на „Хармоника Йокочо”.

Сеул - С 5 000 продавачи, пазарът Gwangjang предлага емблематични ястия като „soondae” (вид кървавица). Ако искате да усетите вкуса на корейското барбекю, отидете до ресторант „WooSung Galbi”. Може да се отбиете и до по-престижния барбекю ресторант Yeontabal.

Париж - Париж заслепява със своите заведения, сред които и отличени с три звезди „Мишлен”. Такива са „Пиер Ганер” и „Арпеж”. В града има множество оживени улични пазари и доказани магазини като „Quatrehomme”, който предлага повече от хиляда вида сирене.

Ню Йорк - От кърито на „Murray Hill” в Манхатън до кухните на „Little Odessa“ в Бруклин, кварталите на Ню Йорк предлагат международни вкусове. Не забравяйте да се отбиете и до „Absolute Bagets en el Upper West Side“.

Рим - На пазара Testaccio в града може да откриете множество фермерски щандове, търговци на риба и готови храни, представящи вкусовете на цяла Италия. Едно от характерните римски ястия е паста „тонарели” с гъст сос. 

Банкок - Опитайте различни улични ястия като „том сок” (свинска сладко-кисела супа) и „сом там” (пикантна зелена салата от папая). Ако искате да се потопите в местната кухня, запазете си място в ресторант „Nahm”.

Сао Пауло - Потопете се в района на "Baixo Pinheiros", за да се докоснете до едни от най-известните барове и ресторанти в града. Те предлагат кухня от Азия до Европа. 

Барселона - Опитайте различни сирена и видове зехтин под цветния покрив на пазар "Санта Катерина". След това се отдайте на каталонското ястие „la bomba”, което представлява пържено топче картофено пюре, пълнено с месо - подхождащо идеално на чаша вермут.

Дубай - Без значение какви са желанията ви – лесно можете да ги задоволите в този непрекъснато развиващ се оазис. Можете да намерите прясно приготвена морска храна в „Пиершик”, арабска кухня и боеве със саби в Ал Хадийра, и уникално вкусни хапки, приготвени от едни от най-добрите готвачи в света в ултралуксозния ресторант „Енигма”.

Истанбул - Задължително опитайте рибен сандвич от квартал „Еминьоню”. Не са за пропускане и агнешките шишчета, подправени с лют пипер урфа и сладки кубчета локум от 240-годишния магазин за бонбони Hacı Bekir.

Сингапур - Китайските, индийските и малайските култури се смесват в Сингапур, съчетавайки богатите си вкусове в "laksa" супа и "bak kut teh" (свински ребра, приготвени в бульон).

Мадрид - Там не пропускайте да опитате закуските, наречени „pintxos”, които съчетават различни вкусове. Насладете им се с джин и тоник или коктейл. 

Шанхай - Когато посетите града, не забравяйте да поръчате пристрастяващите „xiao long bao”, задушени кнедли, пълни с бульон.

Осака - там може да опитате „Nosh on okonomiyaki” - пикантна палачинка, приготвена с настъргани зеленчуци, както и добавки по ваш избор. Не пропускайте и „takoyaki” - пълнено с октопод пържено тесто.

Лас Вегас - Най-добрите готвачи се намират в ивицата между Хосе Андрес до Жоел Робушон. Там можете да опитате хавайска храна.

Хонконг - Преминете през нощния пазар Temple Street или квартал Sham Shui Po на Kowloon и се насладете на кантонската класика: „che cheong fun“ (руло с оризова юфка, подправено със соев сос) и „char siu bao” (кифли, съдържащи сладко свинско месо).

Берлин - Виенският шницел и пшеничната бира могат да бъдат само началото на вашето пътешествие в Берлин. Потърсете коктейла  „gespritztes” (бира с плодова сода), пикантен „currywurst” (на снимката), сандвичи с дюнер кебап и „pfannkuchen“ - понички, пълнени с желе.

Бейджинг - Пекинската патица е основно ястие, но не пропускайте да опитате „shuanyangrou”, като потопите резени овнешко и зеленчуци във врящ бульон, след това оваляни в сусамова паста.

Рио де Жанейро - Отпуснете се в местните барове, които предлагат студени напитки и солени хапки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай