Топ 10 на градовете призраци

За 60 лева комбинираш Припят с разходка из Майдана, в Боди влизаш срещу такса от 5 долара

Топ 10 на градовете призраци | StandartNews.com

ТУРИЗЪМ

Китай и Япония построиха небостъргачи, за да настанят миньори и зратотърсачи, сега са празни За 60 лева комбинираш Припят с разходка из Майдана, в Боди влизаш срещу такса от 5 долара

След филма "Чернобил" се оказа, че има изключително много туристи в изоставения град Припят, а туроператорите печелят от това. В Припят, където дори е било построено виенско колело малко преди взрива на атомната централа, днес не живеят хора. Това накара "Стандарт" да провери кои са градовете - призраци, които отдавна са необитаеми.

Но пък напоследък те са сред най-търсените от туристите, които искат да видят нещо нестандартно, пък и да си вдигнат адреналина. И така призраците, от които могат да се печелят пари, вече стават атракции.

---------

1. Припят, Украйна

Градът се намира се съвсем наблизо до Чернобил, където в момента български и руски туроператорски фирми въртят як бизнес. Там предлагат единично легло за минимум 60 лева в тризвезден хотел. В града-призрак не броди никой, освен туристите. Туроператорите комбинират обиколката в призрачния град с разходка на Майдана и с посещение на имението на бившия премиер Виктор Янукович. Така че екскурзията вероятно си струва.

Градът е строен в началото на 70-те години на миналия век, за да живеят в него служителите, обслужващи Чернобилската АЕЦ. Бил е проектиран за 78 000 души население. След избухването на четвъртия реактор на АЕЦ Чернобил през 1986 година по високоговорителите на града звучи съобщение, според което заради аварията ще бъде извършена временна евакуация на жителите. Никой от тях обаче не се завръща обратно. След аварията на 45 километра от Припят е построен град Славутич, който подслонява обитателите. Днес Припят е своеобразен музей на последните години от съветската епоха. Туристите с дозиметри се информират за нивата на радиацията, която не е опасна във въздуха. Според учените, ще бъдат нужни 900 години за разпадане на най-опасните радиоактивни елементи.

2. Хашима, Япония

Това е изоставен остров, разположен на 15 км югозападно от град Нагасаки, префектура Нагасаки, Япония. Наричан е още Гунканжима ("Боен кораб"), поради формата си. Известен е с изоставените бетонни постройки и стена, опасваща острова. Днес е туристическа атракция.

Островът е бил заселен през 1887 г., след като през 1810 г. там са открити залежи на каменни въглища. По-късно островът е изкуствено разширен зарвади възможността там да се добиват въглища. През 1890 г. Мицубиши купува острова и започва изграждането на жилищни блокове, както и на бетонни стени, които да го пазят от морските вълни и тайфуни. До 30-те години на 20 век Хашима се превръща в значителен индустриален център, с няколко въглищни мини и военни заводи. Трагедията на острова е, че с нарастването на петролната индустрия през 60-те години, добивът на въглища вече не изгоден. Мицубиши взема решение да затвори мините през 1974 г. За няколко седмици целият остров е опразнен от обитатели, а жителите оставят много от вещите си там. За да предотврати грабежи, правителството на Япония забранява свободния достъп до острова.

3. Боди, САЩ.

Паметник от времето на Златната треска, населяван някога от 10 000 жители. Създаден е когато златотърсач с името Боди намира наблизо златна жила. Всички авантюристи, мечтаещи за бързо забогатяване, тутакси се струпват там и основават град, но златните находища се изчерпват около 1913 година. В момента там все още стоят стотина изоставени сгради. През 1962 г. властите решават да превърнат града-призрак в своеобразен исторически парк, при това с входна такса от пет долара.

4.Затвор в Мисури, САЩ

Сред списъците на градовете-призраци присъства и щатски затвор в Мисури. Там били държани осъдените на смърт в целия щат. Днес сградата, която прилича на средновековна каменна крепост, може да бъде посещавана само от особено смели хора, които да подпишат, че сами носят отговорност, ако се наранят при посещението си. Вътре ще видите отделението за смъртници и газовите камери. Приписват и него към градовете призраци, защото обитателите му са били дори повече, отколкото в един град на въглищари.

5. Тайнам, Великобритания

Малкото рибарско селце край Дорсет е било умишлено евакуирано през 1943 година от британското правителство, което подготвя десанта на съюзниците през Втората световна война. За разлика от други държави, британските власти не разрешават на местните хора да се завърнат в домовете си след войната и днес селището все още се използва за обучения. Когато там се провежда учение, Тайнам не може да бъде посетен, но през останалото време се превръща в място за туристи.

6. Земята на Форд в Бразилия, Фордленд.

Хенри Форд купува 10 000 квадтарни километра земя близо до приток на Амазонка и започва да строи в амазонската джунгла град в американски стил. Имало ресторанти, хотел, голф-игрище и дори болница. Очаквало се там да се произвеждат гуми за автомобилите на "Форд". Експериментът обаче скоро се провалил и хиляди бразилци останали без работа, след като затворът бил затворен. След това градът се превърнал наистина в свърталище на призраци.

7. Пирамида, остров Шпицберген

В града Пирамида на остров Шпицберген още стои призракът, пардон, паметникът на Ленин. Това е миньорско селище още от годините на Съветския съюз в една от най-студените северни точки. Напуснато е, когато мините са били изчерпани, но въпреки това са запазени някои от афартефактите до 1998 година, когато и последната буца въглища е извадена от земята. След това селището е закрито.

8. Сейнт Елмо, Колорадо, САЩ

Щатът Колорадо също може да се похвали с един от най-добре запазените призрачни градове. Това е Сейнт Елмо, който обобщава всичко, свързано с треската за злато. Градът съществува само 42 г.- от 1880 до 1922, след което и последният му жител го напуска. А след това закриват и жп-линията, минаваща оттам. През 1890 г. обаче в населеното място кипял бурен живот - докато златотърсачите трескаво търсели руда, там имало 5 хотела и дори местен вестник. Днес също има хотели за търсачите на приключения - една от къщите на златотърсачи е отворена срещу 79 долара на нощ.

9. Тяндучън, Китай

В Китай е пълно с градове-призраци. Един от тях у Тяндучън - замислен като копие на Париж. Дори си има своя версия на Айфелова кула. Въпреки това, тъй като около небостъргачите няма инфраструктура, китайската държава не е успяла да засели никого на тази територия.

Ако някой не знае, в Китай има и град, наречен на английската река Темза. Само че той е само 10 на сто обитаван. Бил е планиран като продължение на Шанхай с голям брой небостъргачи, но почвата се оказала неподходяща за тяхното изграждане. В крайна сметка се построили предимно вили, за които хората от други региони на Китай идват през уикенда.

10. Ордос, Китай

Най-перфектно поддържаният град без хора в Китай е Ордос. Той е предварително планиран с идеално замислена инфраструктура - паркове, музеи, театри и библиотеки. В него могат да се настанят около милион жители, но в момента там живее една десета от предвиденото население. Парадоксът е, че точно поради това е истинска туристическа атракция. Както и в други случаи, строителството започва, когато в региона са открити въглища, но след това тяхната експлоатация се забавя, а това забавя и заселването на новото население. Вероятно поради факта, че се е очаквало там да работят предимно монголци, част от сградите са решени в този архитектурен стил, а мястото е наречено неофициално "Вътрешна Монголия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай